Jak na domácí degustaci rumu

23. 6. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

jak na domácí degustaciJak na domácí degustaci? Ať už jste naprosto nezkušený rumař, který chce s kamarády vstoupit do světa třtinového destilátu, nebo jste již zkušenější rumový nadšenec, který vnímá, že rum nemusí být jen sladký, připravil jsem pro vás osobní návod „jak na domácí rumovou degustaci“. Tedy, jak vybrat správně vzorky, rozpoznat tu správnou příležitost, ale i ty pravé hosty, nebo jaký typ degustace zvolit. Sám jsem realizoval zřejmě stovky (ne-li více) rumových degustací v nejrůznějším prostředí a s pestrým publikem. Věřte mi ale, že degustace v domácím prostředí bývají nejnáročnější! 

Důležité je uvědomit si správnou příležitost, ke které degustaci svoláte. Osobně bych se vyhnul situaci, ve které by degustace byla „ocáskem programu“ narozenin tetičky z daleka. Nejlepší je, aby byl váš program tím hlavním, hosté byli natěšení a brali vaši přípravu vážně.

Další, za mě zřejmě nejdůležitější věcí, je být sám připraven, zejména ve smyslu faktických informací. Bez obecných znalostí o rumu (historie, dělení, výrobní proces) a informací o vybraných lahvích, kterým říkáme „zbožíznalství“, je velmi těžké opravdovou degustaci pořádat. Bez těchto vědomostí se z ní stává spíše o hromadná ochutnávka neznámých vzorků rumu. Ti z vás, kteří máte v odborných znalostech rezervy, si je můžete doplnit třeba z mých minulých článků.

jak na řízenou degustaci

Správný výběr rumů a „obecenstva“

Jak správně uspořádat domácí řízenou degustaci? Určitě vyberte správné vzorky.
Ale ještě před tím si uvědomte, kdo je na vaši degustaci pozván. Buďte si jistí, že všichni vaši hosté vědí, co máte v plánu, a chtějí se zúčastnit, něco se dozvědět, a budou vám za takový event i vděční. Není nic horšího než rušivý element, který si chce více než o rumu povídat o fotbalu a politice. Dále je o vašich hostech dobré vědět, co mají v rumovém světě za sebou a co od akce očekávají. Dle toho je potřeba zvolit vzorky (jemnější vs. náročnější rumy). Vždy ale myslete na rozšíření obzorů hostů i vás samotných. Přeci jen do nákupu lahví nějaké prostředky investujete.

Připravte také vhodné občerstvení. Obecně platí, že nejlepší je připravit to, co máte rádi. Jen se vyvarujte extrémních chutí (příliš tučné, pálivé a pikantní, umami nebo jinak výrazné potraviny). Já doporučuji jen lehčí masité a sýrové pokrmy, pečivo nebo ovoce. A taková degustace rumů s čokoládou, to může být také zpříjemnění! Postarejte se také o dostatek vody, nic ochuceného.

domácí ochutnávání

Dle mého názoru je dobré volit rumy tak, aby byl mezi jednotlivými vzorky znatelný rozdíl ve vlastnostech, ideálně pak také v místě původu, historii palíren a výrobních postupech.
Vybírejte tak mezi 3 – 6 lahvemi rumů, které mají následující schéma:

3 lahve = základní 3 rumové styly 

Jak jste si mohli přečíst v mých předchozích článcích, jednotlivé výrobní styly sebou přinášejí značné odlišnosti. A ty je fajn proti sobě porovnávat. Britský rumový styl plný tradic a odkazu na britské námořnictvo s jeho tradičními, těžkými a suchými destiláty postavit proti modernímu mainstreamu rumů španělského stylu s lehkým a doslazovaným tělem. To je jen jeden z příkladů. Při dostatečné rozmanitosti vzorků si každý „najde to své“ a zajisté své přátele při ochutnávání rumu obohatíte.

Šp​​anělský (Střední Amerika + ostrovní státy ovlivněné Španěly) 

Britský (lokality spojené s karibskou částí Commonwealthu)

Francouzský (veškeré francouzské departementy v Karibiku)

ochutnávání rumu

4 lahve = rozdělte španělský styl 

Rozdělte degustaci španělského stylu na tradiční rum z ostrovů a moderní z pevniny. Rumy z Kuby, Dominikánské republiky nebo Portorika jsou rumy odlišné od těch ze Střední Ameriky.

6 lahví = přidejte 2 lahve z dalších lokalit

Vyberte další rumy z Indického oceánu, případně můžete zabrousit do jihovýchodní Asie či Austrálie.

degustace rumů s čokoládou

Formy degustace rumu

Nyní se pobavme o pojetí degustace. Jak moc organizovanou ji chcete? Je degustace součástí jiného hlavního programu? Nebo se s kamarády či rodinou chcete bavit i o jiných věcech a mimo jiné sem-tam ochutnat skleničku rumu? 

Open bar

V posledním jmenovaném případě doporučuji velmi neformální pojetí degustace způsobem „open bar“. Když si u mě někdo takovou degustaci objedná, znamená to, že budu mít v určitém časovém rozmezí k dispozici jasně vytyčené stanoviště, kde mě může kdokoliv z hostů v průběhu akce navštívit a o přichystaných vzorcích si povídat, ochutnat je. Většinou se jedná o degustaci během firemních školení, seminářů, teambuildingů či sympozií. Hosté se tak přijdou od hlavního programu spíše odreagovat a je jedno jestli si povídáte s jedním nebo 10 hosty najednou. Jde vlastně o takový rumový „small talk“ s ochutnávkou a vysvětlením hlavních parametrů a rozdílů mezi porovnávanými vzorky.

Řízená degustace

Něco jiného je standardní řízená degustace. Zde se jedná o hlavní důvod, proč se akce, návštěva či sešlost uskutečňuje. Taková degustace je náročnější na celkový program a udržení pozornosti vašich hostů. V opačném případě může také během degustace přicházet naopak velké množství dotazů, které mohou směřování degustace změnit. Buďte proto na své hosty připravení a držte se maximálního počtu 10 osob, ideálně méně.

Sepište si alespoň jednoduchou osnovu – úvodní slovo, welcome drink, pořadí vzorků, přestávka, prostor pro dotazy, celková délka vašeho výstupu. Vaše vystoupení tak získá na úrovni a vaši hosté si povídání opravdu užijí! Domyslete i množství používaných sklenic a dolévání jednotlivých vzorků. Rumy mezi sebou porovnávejte a ptejte se svých přátel, co a jak jim chutná, vtáhněte je do povídání, umožněte dialog.

domácí degustace

Horizontální nebo vertikální degustace

Způsob provedení degustace jde uchopit ještě z jiného pohledu. Většinou se setkáváme s tzv. „horizontální degustací“, tedy ochutnávkou rumů z různých zemí a od různých výrobců. Ta nám zajistí velké vnímané rozdíly mezi jednotlivými vzorky, a tak i rozmanitost. 

Pokud již ale máte s přáteli několik takových ochutnávek za sebou a víte, co máte rádi a chcete se na takový směr více zaměřit, můžete uspořádat „vertikální degustaci“. Jedná se naopak o degustaci rumů od stejného výrobce, z jedné palírny. Zde můžete mezi sebou porovnávat lahve od stejného výrobce, které se liší dobou zrání v sudech (např. 3 vs 5 vs 8 let) nebo typem sudu, občas i způsobem destilace, výjimečně pak úpravou cukrové třtiny nebo rozdílnou fermentací. Zde budou rozdíly daleko menší a rukopis výrobce bude procházet napříč ochutnávkou. Když už ale naberete nějaké zkušenosti, může být taková degustace velmi zábavná a může vás posunout zase o kus dál ve vnímání jednotlivých vůní a chutí.

Máte-li nějaký dotaz k organizování vlastní degustace nebo chcete-li s podobným eventem pomoci, budu rád, když se na mě obrátíte.
Lukáš Dvořák, bar „La Casa de la Havana vieja“, Praha.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Mount Gay XO 0,7l 43%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 169 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
-17%
Havana Club Selección De Maestros 15y 0,7l 45% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 199 Kč 999 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
El Dorado 15y 0,7l 43% GB
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 1 355 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Cihuatán Indigo 8y 0,7l 40%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 1 066 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem