Destilérka Svach leží v jižních Čechách u meandrující řeky Vltavy, pod horou Kleť. Specializuje se na likéry, české whisky a hlavně ovocné pálenky. Na Svachovce se ale s výrobou pálenek nespěchá. Tady vládne řemeslná zručnost, zkušenost, pečlivost a trpělivost, což platí i pro výrobu Meruňkovice Svach.
Nádherné meruňky odrůdy Velkopavlovická sváží do destilérky každý den po určitém množství, vždy podle počasí – tak na Svachovce docílí maximálního dozrání ovoce, a tím taky optimální cukernatosti. Meruňky projdou pečlivým tříděním a opeckováním.
Kvas kvasí v nerezových nádobách, na které dohlíží destilatér Petr Vysokomýtský, který pečlivě vyhodnocuje stav prokvašení. Nerezové nádoby jsou ochlazovány, aby teplota nedosáhla více než 20 stupňů. Po destilaci je Meruňkovice Svach naředěná na 43 %. Je vidět, že ve Svachovce jdou na pálenku zlehka a trpělivě. Je to znát.