skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Káva naostro: Alkoholické nápoje s kávou
Nahořklá, zemitá, lehce oříšková nebo naopak svěže ovocná. Vůně linoucí se z šálku kvalitního espressa dokáže vylepšit ráno. Budeme-li upřímní, ona potěší prakticky kdykoliv. Proč se ale omezovat jen na volbu s mlékem nebo bez mléka, s cukrem či bez? Existuje tolik fantastických možností, jak si kávu vychutnat. Zejména přidáte-li kapku vhodného sirupu do kávy nebo dokonce něco ostřejšího. A právě tomu se budeme věnovat v dnešním článku. Ponoříme se totiž do dekadentních kombinací kávy s alkoholem.
Už v minulosti jsme vám v magazínu nabídli recept na oblíbené Espresso Martini, v článku o pití grappy jsme psali o geniální metodě café corretto a ve vánočních receptech na firemní večírky se objevila vodka s kávou. Je načase přidat recepty na další kofeinové koktejly, jejichž příprava není žádná vysoká mixologie. Zvládnete ji, než by řekl kafe.
Jak připravit kávu do míchaných drinků?
Většina barů disponuje drahými pákovými přístroji, které se v domácnosti jednoduše nevyplatí. Pro účely koktejlů vám bohatě stačí automatické kávovary, v nouzi vás zachrání i obyčejná moka konvička. V obou případech doporučujeme vždy použít čerstvě namletou kvalitní kávu.
Metody, jako je filtr nebo french press, které k extrakci nevyužívají tlaku, nejsou pro míchání koktejlů s kávou vhodné. Výsledný nápoj nemá dostatečně výraznou chuť, aby mohl konkurovat aromatickým destilátům. Ale nezoufejte, i pro tyto situace máme řešení.
S čím kombinovat kávu
Kombinace stimulujícího účinku kávy a uvolňujícího efektu alkoholu se možná může zdát kontraproduktivní, ale je to právě naopak. Jemně nahořklý profil kávy si rozumí jak se sladkým (kávové likéry, zmrzliny a cukrovinky potvrzují), tak se sušším alkoholem. Káva s rumem, káva s whisky nebo káva s koňakem je skutečně lahodné spojení, jak dokazují tradiční kávové koktejly.
Cold-Brew Coffee Gin & Tonic
Tahle báječně jednoduchá záležitost kombinuje trendy espresso tonic a tradiční gin s tonikem. Je esem v rukávu pro ty, kteří nevlastní kávovar ani konvičku. Káva se tu připravuje metodou cold-brew, tedy extrakcí za studena. Výsledek má jemný, nasládlý chuťový profil a rozumí si s bylinnými notami ginu.
Budete potřebovat:
-
30 ml ginu (třeba Beefeater)
-
20 ml cukrového sirupu
-
45 ml cold-brew kávy (recept na přípravu níže)
-
Fever-Tree tonic na dolití
Postup:
Naplňte vysokou sklenici ledem a promíchejte dlouhou lžičkou, aby se sklo nachladilo. Slijte rozpuštěnou vodu. Přidejte kávu, sirup a gin. Promíchejte a doplňte tonikem. Drink ozdobte spirálou citronové kůry a ihned podávejte.
Jak připravit kávu metodou cold brew?
50 gramů mleté kávy zalijte litrem filtrované vody a na 8-12 hodin zapomeňte v lednici. Pak stačí kávu přecedit. Pokud si chcete ušetřit práci, doporučujeme použít speciální láhev se sítkem, ale hravě to zvládne i obyčejná zavařovačka.
Irská káva, Alžírská káva a ty druhé
Irská káva je klasikou, která už si našla cestu do celého světa. Co si ale trochu zaexperimentovat? Stačí vyměnit Jameson whiskey za vaječný likér a máte Alžírskou kávu. A co teprve mexický likér Kahlúa, španělský Licor 43 nebo italské Amaretto. Tady ale vynechte sladidlo, potřebnou sladkost dodají likéry.
Na irskou kávu budete potřebovat:
-
45 ml Jameson whiskey
-
1-2 lžíce javorového sirupu podle chuti
-
200 ml čerstvé kávy
-
Jemně prošlehanou tučnou smetanu
Postup:
Připravte espresso a nařeďte ho horkou vodou na 200ml Americano. Do sklenky z varného skla nalijte Jameson a sirup. Tradičně se používá cukr, ale javorový sirup dodá příjemně oříškové aroma a náramně mu to v receptu sluší. Dolijte kávu a navrchu vytvořte šlehačkovou vrstvu. Šlehačka by neměla být ušlehaná dotuha, měla by zůstat trochu tekutá.
Irská káva se servíruje horká. Pro osvěžení můžete místo Americana použít neředěné vychlazené espresso a drink servírovat na ledu v Martini sklence. Vůbec to není zlé.
Coco Espresso Affogato Cocktail
Netradiční kombinace hroznové grappy a kávy s líkéry, doplněná zmrzlinou, je dokonalý tekutý dezert. K přípravě potřebujete vysoký mixér, ale jinak ji zvládnete hravě za pár okamžiků.
Budete potřebovat:
-
45 ml grappy
-
15 ml likéru Kahlúa
-
15 ml kokosového likéru
-
30 ml čerstvého espressa (horkého)
-
Kopeček vanilkové zmrzliny
-
3 kostky ledu
Postup:
Všechny ingredience důkladně rozmixujte v mixéru a podávejte v široké sklence na nožce. Jako efektní ozdoba poslouží pár celých zrnek kávy.
Espresso Negroni
Kávový twist na tradiční ginový koktejl Negroni potěší milovníky méně sladkých drinků a jednoduché přípravy bez speciálního vybavení. Při jeho míchání si totiž vystačíte se za studena extrahovanou kávou a nevyžaduje ani šejkr.
Budete potřebovat:
-
30 ml suchého ginu (třeba The Botanist)
-
30 ml Campari
-
30 ml vermutu (třeba Dolin)
-
30 ml cold-brew kávy (nebo 15 ml espressa)
Příprava:
Do míchací sklenky nalijte na led všechny ingredience. Promíchejte a přes sítko přeceďte do sklenky na velkou kostku ledu. Můžete ozdobit trochou pomerančové kůry a ihned podávat.
Coffee Old Fashioned
Další koktejlová legenda v kávovém twistu. Připravte si tradiční Whiskey Old Fashioned v netradiční verzi.
Budete potřebovat:
-
60 ml bourbonu (třeba Bulleit)
-
15 ml cukrového sirupu
-
2 střiky Angostura Bitters
-
1 shot espressa
Příprava:
Do míchací sklenice na led nalijte všechny ingredience a dobře promíchejte. Přes barové sítko přelijte do Old Fashioned sklenky na velkou kostku ledu a podávejte.
Espresso Margarita
I Markétka má ráda kávu. A nejslavnějšímu tequilovému koktejlu to v kávové verzi zkrátka sluší. Vyzkoušejte místo základní Margarity tenhle voňavý twist.
Budete potřebovat:
-
30 ml espressa
-
45 ml tequily (třeba Olmeca)
-
30 ml kávového likéru (třeba Kahlúa)
-
15 ml cukrového sirupu
-
15 ml limetkové šťávy
Příprava:
Všechny ingredience vlijte do shakeru naplněného ledem, důkladně protřepejte a přeceďte do Margarita sklenky (okraj můžete ozdobit solí). Ozdobte plátkem limetky a podávejte.
Alkoholické nápoje s příchutí kávy
Spojení kávy s alkoholem dalo vzniknout i celé řadě nápojů, které si vychutnáte samotné, ale také jimi ozvláštníte drinky, do kterých byste jinak použili neochucenou variantu.
Kávové likéry
Mezi kávovými likéry je pravděpodobně tím nejznámějším mexická specialita Kahlúa, která je jednou z ingrediencí oblíbených koktejlů B52 nebo Espresso Martini. Kahlúa stojí na kvalitním rumu (stejně jako třeba Capitan Bucanero Coffee Elixir), ale na trhu jsou i kávové likéry založené na jiných druzích alkoholu. Vyzkoušejte Tekali, který spojuje tequilu a pražená kávová zrna, Grappa & Caffé Gran Liquore od italské značky Castagner nebo irský Sheridan’s na bázi whiskey.
Kávou ochucené rumy
Pokud fandíte spíše sušším, méně sladkým chutím, budou vás zajímat destiláty dokonale ovoněné kávou. Na tuhle kombinaci se specializuje třeba kolumbijská Coloma, která své rumy nechává zrát v sudech po kávovém likéru. Dominikánská značka Brugal zase ve druhém vydání své experimentální sérii Colección Visionaria vsadila na takzvané aromatické zrání v sudech, které se vypalují spolu s kávovými zrny, která se následně odstraní a sudy se okamžitě plní rumem pro zachycení maxima chuti. Výsledek odráží to nejlepší z obou světů a je to opravdová lahůdka.
Užijte si ve společnosti dobré kávy nejen svá rána, ale i večery. Na zdraví!