skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
3 skvělé kávové koktejly, které namícháte hned
Nahořklá, zemitá, lehce oříšková nebo naopak svěže ovocná. Vůně linoucí se z šálku kvalitního espressa dokáže vylepšit ráno. Budeme-li upřímní, ona potěší prakticky kdykoliv. Proč se ale omezovat jen na volbu s mlékem nebo bez mléka, s cukrem či bez? Existuje tolik fantastických možností, jak si kávu vychutnat. Zejména přidáte-li kapku vhodného sirupu do kávy nebo dokonce něco ostřejšího.
Už v minulosti jsme vám v magazínu nabídli recept na oblíbené Espresso Martini, v článku o pití grappy jsme psali o geniální metodě café correcto a ve vánočních receptech na firemní večírky se objevila vodka s kávou. Je načase přidat recepty na další kofeinové koktejly, jejichž příprava není žádná vysoká mixologie. Zvládnete ji, než by řekl kafe.
Jak připravit kávu do míchaných drinků?
Většina barů disponuje drahými pákovými přístroji, které se v domácnosti jednoduše nevyplatí. Pro účely koktejlů vám bohatě stačí automatické kávovary, v nouzi vás zachrání i obyčejná moka konvička. V obou případech doporučujeme vždy použít čerstvě namletou kvalitní kávu.
Metody, jako je filtr nebo french press, které k extrakci nevyužívají tlaku, nejsou pro míchání koktejlů s kávou vhodné. Výsledný nápoj nemá dostatečně výraznou chuť, aby mohl konkurovat aromatickým destilátům. Ale nezoufejte, i pro tyto situace máme řešení.
Cold-Brew Coffee Gin & Tonic
Tahle báječně jednoduchá záležitost kombinuje trendy espresso tonic a tradiční gin s tonikem. Je esem v rukávu pro ty, kteří nevlastní kávovar ani konvičku. Káva se tu připravuje metodou cold-brew, tedy extrakcí za studena. Výsledek má jemný, nasládlý chuťový profil a rozumí si s bylinnými notami ginu.
Budete potřebovat:
- 30 ml ginu (třeba Beefeater)
- 20 ml cukrového sirupu
- 45 ml cold-brew kávy (recept na přípravu níže)
- Fever-Tree tonic na dolití
Postup:
Naplňte vysokou sklenici ledem a promíchejte dlouhou lžičkou, aby se sklo nachladilo. Slijte rozpuštěnou vodu. Přidejte kávu, sirup a gin. Promíchejte a doplˇňte tonikem. Drink ozdobte spirálou citronové kůry a ihned podávejte.
Jak připravit kávu metodou cold brew?
50 gramů mleté kávy zalijte litrem filtrované vody a na 8-12 hodin zapomeňte v lednici. Pak stačí kávu přecedit. Pokud si chcete ušetřit práci, doporučujeme použít speciální láhev se sítkem, ale hravě to zvládne i obyčejná zavařovačka.
Irská káva, Alžírská káva a ty druhé
Irská káva je klasikou, která už si našla cestu do celého světa. Co si ale trochu zaexperimentovat? Stačí vyměnit Jameson whiskey za vaječný likér a máte Alžírskou kávu. A co teprve mexický likér Kahlúa, španělský Licor 43 nebo italské Amaretto. Tady ale vynechte sladidlo, potřebnou sladkost dodají likéry.
Na irskou kávu budete potřebovat:
- 45 ml Jameson whiskey
- 1-2 lžíce javorového sirupu podle chuti
- 200 ml čerstvé kávy
- Jemně prošlehanou tučnou smetanu
Postup:
Připravte espresso a nařeďte ho horkou vodou na 200ml Americano. Do sklenky z varného skla nalijte Jameson a sirup. Tradičně se používá cukr, ale javorový sirup dodá příjemně oříškové aroma a náramně mu to v receptu sluší. Dolijte kávu a navrchu vytvořte šlehačkovou vrstvu. Šlehačka by neměla být ušlehaná dotuha, měla by zůstat trochu tekutá.
Irská káva se servíruje horká. Pro osvěžení můžete místo Americana použít neředěné vychlazené espresso a drink servírovat na ledu v Martini sklence. Vůbec to není zlé.
Coco Espresso Affogato Cocktail
Budete potřebovat:
- 45 ml grappy
- 15 ml likéru Kahlúa
- 15 ml kokosového likéru
- 30 ml čerstvého espressa (horkého)
- Kopeček vanilkové zmrzliny
- 3 kostky ledu
Postup:
Všechny ingredience důkladně rozmixujte v mixéru a podávejte v široké sklence na nožce. Jako efektní ozdoba poslouží pár celých zrnek kávy. Na zdraví!