skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Co je grappa a jak se pije
Grappa je vinný destilát s kořeny v Itálii, kde se tradičně pije jako digestiv po večeři. Vyrábí se z matoliny, tedy ze zbytků po lisování vína. Tam, kde hroznová šťáva dá vzniknout špičkovým italským vínům, se ze slupek, zrníček a stopek rodí výrazná pálenka.
Ve svých počátcích byla grappa nápojem chudých. Vinaři zbytky výlisků rozdělovali mezi své zaměstnance, kteří z nich pak vyráběli levnou grappu. Až později se ukázalo, že když se použije ta správná odrůda hroznů a zpracuje se pečlivě, výsledek je velmi lahodný. V dnešní době se výrobě grappy věnuje stejná péče, jako whisky, vodce nebo ginu, a její obliba stoupá.
Maximální využití suroviny ještě nikdy nechutnalo tak skvěle.
Jak chutná grappa
Stejně jako víno, i grappa se může vyrábět jako jednoodrůdová nebo z kombinace několika odrůd. A na použité odrůdě a jejím původu (terroiru) do velké míry závisí chuť výsledné pálenky. Dalším faktorem, který vstupuje do hry chutí a vůní, jsou dubové sudy, ve kterých někteří výrobci nechávají své lahůdky odpočívat. Tím se k aromatu přidají dřevité noty, jak je známe třeba u rumů či whisky.
Podle doby zrání se grappy dělí do několika kategorií. Ta nejmladší s označením Bianca (bílá) se lahvuje krátce po destilaci, je čirá a v chuti suchá a čistá. Když ji necháte dále uležet v sudech, do 12 měsíců zrání nese označení Affinata (zralá), mezi 12 až 18 měsíci Vecchia (stará) a déle než 18 měsíců Riserva.
Pokud se potkáte s označením Aromatica, znamená to, že držíte v rukou grappu z výrazně aromatické odrůdy hroznů. Oproti tomu grappa Aromatizzata je ochucená a obsahuje esence ovoce či bylinek, díky čemuž vznikají velmi zajímavé kombinace.
Jak se pije grappa
Grappu si nejlépe vychutnáte z vyšší, úzké sklenky s mírně rozevírajícím se hrdlem, jaká se používá na koňak či brandy. Nalévejte jen maximálně do třetiny, aby vaše čichové buňky neochromila výrazná vůně.
Mladší grappy doporučujeme nachladit na 8 až 12 stupňů, těm starším pak sluší teploty mezi 15 a 18 stupni. Čím vyšší je teplota, tím lépe vynikne aroma. V domovské Itálii se proto grappa často servíruje i v pokojové teplotě. Sami zkuste, jak grappa nejvíc chutná právě vám.
Jak se míchá grappa
Italové si sklenku grappy dopřávají na trávení po večeři, často také v kombinaci s espressem, které říkají caffé correcto (napravená káva). Můžete ho zkusit připravit i doma. Stačí do espressa přilít 1-2 cl grappy. Alternativně můžete malým množstvím destilátu zakroužením vypláchnout dopitý šálek kávy a směs vypít.
Moderní mixologie objevuje nové a nové kombinace a i na grappu už za barem došlo. Pokud rádi zkoušíte originální koktejlové kombinace, vyzkoušejte Italské mojito. Jednoduše v tom kubánském nahraďte rum grappou.
Na zdraví! Saluti!