Jak se pije grappa

30. 5. 2016

Grappa je alkoholický nápoj, který má svůj původ v Itálii. Vyrábí se z matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Jelikož ale tyto „zbytky“ obsahují stále dost cukru, dá se z nich jednoduše vypálit lihovina. Chuť grappy závisí především na použitých hroznech (grappa může být jednoodrůdová a nést na etiketě jméno odrůdy, nebo může být vyrobena kombinací odrůd), ale grappa se také s oblibou nechává zrát v dubových sudech, čímž získá další zajímavé vlastnosti.

Základní grappa nese označení Bianca (mladá), ta je lahvována krátce po destilaci, je bezbarvá a má suchou a čistou chuť. Pokud je nechána uležet v sudech, nese označení Affinata (zralá, zrála do 12 měsíců), Vecchia (stará, zrála po dobu 12 až 18 měsíců) nebo Riserva (rezervní, zrála déle než 18 měsíců). Tyto stařené grappy pak přebírají vlastnosti ze sudů, se kterými byly v kontaktu. Grappa Aromatica znamená, že byla vyrobena z aromatických odrůd hroznů, naopak Aromatizzata má své silné aroma díky přídavku esencí z ovoce či bylinek.

Jak se pije grappa

S grappou bychom měli zacházet podobně jako s vínem, určitě ji nedávejte do mrazáku, různé druhy grappy si žádají různé teploty. Mladá grappa se pije při 8 až 12°C, rezervní při 15 až 18°C. Čím je teplota vyšší, tím lépe se rozvinou její chuťové a aromatické vlastnosti, můžete ji tedy s klidem pít i při pokojové teplotě.

Co se týče skla, doporučuje se sklenice tvaru tulipán, může to být sklenice na koňak nebo brandy. Grappa se pije nejčastěji jako digestiv po dobrém jídle. V Itálii můžete narazit na nápoj caffé corretto, což je espresso, do kterého je přidán malý díl grappy (1-2 cl).

Grappa byla po staletí považována za nápoj chudých, majitelé vinic rozdělovali mezi své zaměstnance výlisky z hroznů, v době vinobraní jich měli nadbytek, až samotní dělníci si z těchto zbytků nechávali vypálit grappu, později se přišlo na to, že pokud se zvolí správná odrůda vína a dodržuje se technologický postup, výsledná grappa je daleko lahodnější a nevídané čistoty a charakteru. Dnes se výrobě grappy věnuje stejná péče jako jakémukoliv jinému nápoji, někteří výrobci dokonce pěstují vlastní odrůdy vinné révy, které jsou určeny speciálně pro výrobu grappy.

O vzrůstající oblibě grappy svědčí i to, že si můžete koupit „Grappa Alexander Spray“, což je grappa uzavřená do luxusního skleněného flakonku s rozprašovačem. Tato aromatická grappa je určena k ochucení ústřic, krevet, italského rizota, pečiva nebo kávy.