Rumové destilerie na ostrově Madeira

31. 8. 2023 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

Radek NavrátilV minulém článku jsem pro vás sepsal praktické tipy k cestování na ostrov Madeira. Dozvíte se v něm kdy je ten nejlepší čas na cestu za rumem na Madeiru, kde zvolit strategické ubytování, kam se vydat i na co nezapomenout. 

Dnes bych vám rád představil rumové destilerie na Madeiře, které nesmíte vynechat. Není jich mnoho a ostrov je poměrně malý, takže to určitě zvládnete. O něco horší je jejich dostupnost a proto se vás pokusím navést správným směrem. Když tak o Madeiře píši a vybavuji si naše (nejen) rumové zážitky, už se těším, až se tam vydám znovu.

Rychlý úvod do r(h)umu na Madeiře

Možná jste si všimli, že v nadpisu kapitoly schválně zvýrazňuji označení rhum. Proč? Protože vám chci dát indicii, jaký styl rumu Madeiřané vyrábí. Ač to není všeobecné pravidlo, označení rhum bývá spojováno s rumy vyrobenými z čerstvé třtinové šťávy. Pravděpodobně za to mohou ostrovy Martinik a Guadeloupe, které se tímto stylem rumu proslavily. A které jsou francouzskými departementy. Právě ve francouzštině se rum označuje jako rhum. I když Madeira spadá pod Portugalsko, vyrábějí zde stejný styl rumu, který dokonce jako jedni z mála na světě mohou označovat jako „agricole rhum“ (fr.) respektive „agricultural rum“ (angl.), v češtině „zemědělský rum“.
 

Madeira

Zdroj: Oficiální webové stránky Rum da Madeira

5+2 rumové destilerie na Madeiře: průvodce

Na ostrově je aktuálně 5 oficiálních palíren (oficiální seznam), které vyrábějí a jsou přístupné veřejnosti, některé jen po domluvě. Je zde také jedna palírna, Abel Fernandes, která aktuálně neprodukuje, avšak má nejstarší zásoby rumu na ostrově. Bez předešlé dohody se do ní bohužel nedostanete. 

Na oficiální mapě producentů není zaznačena nejmladší palírna, Vinha Alta, tak jen ať na ni nezapomenete. Najdete ji v okolí města Ponta do Sol. Když už tady budete, zeptejte se na „banánovici“. Nevěřili byste, jaká úžasná pálenka může vzniknout z banánů. 

V letošním roce přibyla nová značka madeirského rumu, Lombo do Lombo, která si ale svou třtinu nechává destilovat v palírně „O Reizinho“, takže ji nemusíte hledat.

Engenho Novo da Madeira

Engenho Novo da Madeira je mladá společnost, která vyrábí zemědělský rum pod značkou William Hinton. Ta byla založena v roce 2006 jedním z dědiců rodu Hintonů, majitelů tehdejší největší továrny na zpracování cukrové třtiny v Evropě – továrny Torreão – od nichž zdědil starobylou destilační kolonu, kterou tu používají dodnes. Pod vedením nové generace podnikatelů se historický odkaz značky Hinton znovuzrodil a výroba madeirského rumu je nyní jejich hlavním cílem. V roce 2018 získali ocenění „Portugalský produkt roku“ na nejprestižnějším veletrhu lihovin v Portugalsku, lisabonské Bar Show.

Adresa destilerie: Ilha da Madeira, Parque Empresarial da Calheta, Lote, 30/53, 9370-250 Estreito da Calheta, Portugalsko

O_Reizinho

O Reizinho - Florentino Izildo Gouveia Ferreira

Řemeslná destilerie O Reizinho (v překladu Malý král) začala s výrobou rumu v roce 1982. Její majitel, Florentino Izildo Gouveia Ferreira, začínal s tradiční výrobou rumu ve formě lisování, kvašení a destilování v domácích podmínkách. Dnes již vyrábí různé likéry, rum, gin a další lihoviny. Jeho rum O Reizinho získal několik ocenění na národních a mezinárodních soutěžích. Prodává se na Madeiře, v Anglii, Francii, Německu a Itálii. Jako jeden z mála na ostrovu využívá k destilaci původní destilační přístroj dovezený z pevninského Portugalska, dříve určený na výrobu brandy. Toto unikátní zařízení doporučuji zhlédnout naživo.

Adresa destilerie: R. da Levadinha, 9100-021 Gaula, Portugalsko

Sociedade dos Engenhos da Calheta

Sociedade dos Engenhos da Calheta vznikla v období velkého průmyslového rozvoje na konci 19. století a začátku 20. století. Mají tu jeden z nejstarších mlýnů na cukrovou třtinu na Madeiře. Dodnes pracují se stoletým lisovacím zařízením a vyrábí vysoce kvalitní rum získaný řízenou fermentací a pečlivou destilací. 

Rum vyráběný Engenho da Calheta je díky svým vlastnostem jednou z preferovaných značek pro míchání slavného koktejlu Poncha. Do palírny vyražte od úterý do soboty v období sklizně cukrové třtiny, kdy vás tu provede výrobou průvodce. Můžete také navštívit malé muzeum, které ukazuje jednotlivé fáze výrobního procesu a historii vzniku destilerie. V malém obchůdku lze koupit rum a ochutnat místní speciální medový dort nebo Ponchu.

Adresa destilerie: Av. D. Manuel I 29, Calheta, Portugalsko

destilerie na madeiře

Engenhos do Norte - J. Faria & Filhos, Lda.

Engenhos do Norte je jednou ze tří starých palíren, které jsou stále aktivní. Nachází se na severním pobřeží ostrova, ve vesnici Porto da Cruz (stejně jako níže zmíněná Abel Fernandes). Původní palírna byla postavena v roce 1927. V důsledku historického slučování cukrovarů na ostrově dospěla do dnešní podoby. I dnes pokračuje ve výrobě zemědělského rumu z Madeiry na strojích z dob dávno minulých a jako jediná v Evropě využívá jako hnací sílu páru

Nejstaršími značkami z Engenhos do Norte jsou Branca, Larano a 970. Nejvíce ocenění získaly Branca a 970. Rum 970, oblíbený u Madeiřanů od roku 1970, oslavil  v roce 2020 své 50. výročí. Od roku 2015 získal Engenhos do Norte 27 medailí na mezinárodních soutěžích.

Tuhle palírnu musíte navštívit. Je na ostrově jednou z  těch větších a tak mírně postrádá nádech řemeslnosti, avšak její vzhled a umístění vám vyrazí dech. 

Adresa destilerie: Rua do Cais 6, 9225-050 Casas próximas, Portugalsko

Vinha Alta

Vinha Alta

Palírna pod značkou VA Spirits je nejnovější na ostrově. Specializuje se na výrobu pálenek z regionálního ovoce (např. banánovici) a vyrábí také unikátní rumy. Čerstvá šťáva z cukrové třtiny je fermentována v malých dávkách pomocí vlastních kvasinek, izolovaných z vinné révy odrůdy Cabernet Sauvignon, což produktům dodává unikátní aromatický profil. V palírně kvasí neředěnou šťávou cukrové třtiny. Výsledkem je kvas s vyšším obsahem alkoholu, který zvyšuje aromatickou extrakci. Rum zraje v sudech po víně Madeira (odrůda Malvasie). 

V destilerii potkáte Paola a jeho ženu. V období naší návštěvy měli prvního zaměstnance, do té doby však vše zvládali samotní. Při návštěvě se určitě zeptejte na ochutnávku banánovice.

Adresa destilerie: Est. Livramento - Lev. do Poiso, 167, 9360-306 Canhas, Portugalsko

Abel Fernandes

Abel Fernandes - neaktivní

Společnost Abel Fernandes se nachází v Porto da Cruz na severu ostrova, kousek od zmíněné destilerie Engenhos do Norte. Vyrábí rum od roku 1982. Tato tradiční palírna je nejmenší na Madeiře a jejím hlavním produktem je stařený madeirský rum. Ve svém skladu má desítky sudů o objemu více než 600 litrů a stáří až 15, 18, 21 a 24 let. Čím je rum starší, tím je komplexnější jeho barva, aroma a chuť. Abel Fernandes zatím vyčkává na nejlepší čas pro prodej svých směsí vyzrálého rumu, známého také jako Aguardente Velha (starý duch). Do této destilerie se bez předešlé domluvy dostanete hůře. Můžete případně zkusit doslova zaklepat na dveře a poprosit o návštěvu.

Adresa destilerie: Estrada Da Nossa .Sª. Da Guadalupe, Sítio Das Casas Próximas, Porto Da Cruz, Funchal, Portugalsko

A v destilerii Abel Fernandes dnešní exkurzi po madeirských palírnách zakončíme. Už máte vymyšleno, do které z nich se zajedete podívat osobně? 

Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem