Prosecco Rosé: Italské bublinky v růžové

15. 7. 2021 | Iveta Steinerová
Kategorie: Prosecco

Perlivé růžové víno

Prosecco je v současnosti nejoblíbenějším šumivým vínem na světě. Ročně se ho vyrobí více než 486 milionů lahví, což je o více než 100 milionů vyšší číslo než u Champagne. Narozdíl od svých konkurentů nemělo Prosecco až do nedávna růžovou podobu. Dočkalo se na konci minulého roku, kdy se změnila italská legislativa a kategorie růžového prosecca byla oficiálně schválena.

Nejedná se o novinku ve složení, protože i do bílého Prosecca se dříve mohl přidávat Pinot Nero (italský název pro Pinot Noir/Rulandské modré), musel ale být vinifikovaný „na bílo“. Rozdíl je tedy v přiznání růžové barvy po smísení odrůd Glera a Pinot Nero. Prosecco rosé musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Glera a 10-15 % Pinotu Nero.

Dle legislativy se může jednat pouze o Prosecco spumante rosé millesimato. Klíčové je tu slovo millesimato, což znamená, že prosecco je vyrobené minimálně z 85 % z hroznů jednoho ročníku. Druhotná fermentace musí probíhat po dobu minimálně 60 dnů metodou Charmat, tedy v tlakových ocelových nádobách. Prosecco musí být uvedené na trh od ledna následujícího roku po vinobraní. U rosé prosecca dále rozlišujeme tradiční kategorie Prosecco Brut Nature a  Extra Dry Prosecco.

Aktuální slunečné dny vyvolávají chutě na letní pití a k létu Prosecco rosé bezpochyby patří. Sklenice Prosecca je ideální k přípitku a bude ozdobou každé oslavy, ale upřímně, proč si neudělat oslavu každý den? Skvěle se hodí také na rozlučku se svobodou pro ženy.

Prosecco vás odmění po únavném pracovním dni, osvěží po sportovní aktivitě a na zahradě ve světle zapadajícího slunce mu to neobyčejně sluší. Navíc patří mezi italské potraviny a produkty, které u nás snadno seženete ve skvělé kvalitě. Můžete popustit uzdu kreativitě a využít růžové Prosecco i v osvěžujících koktejlech. Zkrátka se nechte unést na růžové vlně, na obláčku jemného perlení a svěžesti letního deště přímo do světa Prosecco Rosé.

Chcete se dozvědět více o tom, co je Prosecco a jak se vyrábí? Tomuto tématu jsme věnovali v Magazínu celý článek. A pokud fandíte růžovým vínům a pití na léto, rozhodně by vám neměl uniknout ani růžový letní článek Jakuba Přibyla.

Na zdraví! A na růžovou!

Růžové prosecco

Vyzkoušejte dobroty z článku