Prosecco Rosé: Italské bublinky v růžové

15. 7. 2021 | Iveta Steinerová
Kategorie: Prosecco

Perlivé růžové víno

Prosecco je v současnosti nejoblíbenějším šumivým vínem na světě. Ročně se ho vyrobí více než 486 milionů lahví, což je o více než 100 milionů vyšší číslo než u Champagne. Narozdíl od svých konkurentů nemělo Prosecco až do nedávna růžovou podobu. Dočkalo se na konci minulého roku, kdy se změnila italská legislativa a kategorie růžového prosecca byla oficiálně schválena.

Nejedná se o novinku ve složení, protože i do bílého Prosecca se dříve mohl přidávat Pinot Nero (italský název pro Pinot Noir/Rulandské modré), musel ale být vinifikovaný „na bílo“. Rozdíl je tedy v přiznání růžové barvy po smísení odrůd Glera a Pinot Nero. Prosecco rosé musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Glera a 10-15 % Pinotu Nero.

Dle legislativy se může jednat pouze o Prosecco spumante rosé millesimato. Klíčové je tu slovo millesimato, což znamená, že prosecco je vyrobené minimálně z 85 % z hroznů jednoho ročníku. Druhotná fermentace musí probíhat po dobu minimálně 60 dnů metodou Charmat, tedy v tlakových ocelových nádobách. Prosecco musí být uvedené na trh od ledna následujícího roku po vinobraní. U rosé prosecca dále rozlišujeme tradiční kategorie Prosecco Brut Nature a  Extra Dry Prosecco.

Aktuální slunečné dny vyvolávají chutě na letní pití a k létu Prosecco rosé bezpochyby patří. Sklenice Prosecca je ideální k přípitku a bude ozdobou každé oslavy, ale upřímně, proč si neudělat oslavu každý den? 

Prosecco vás odmění po únavném pracovním dni, osvěží po sportovní aktivitě a na zahradě ve světle zapadajícího slunce mu to neobyčejně sluší. Můžete popustit uzdu kreativitě a využít růžové Prosecco i v osvěžujících koktejlech. Zkrátka se nechte unést na růžové vlně, na obláčku jemného perlení a svěžesti letního deště přímo do světa Prosecco Rosé.

Chcete se dozvědět více o tom, co je Prosecco a jak se vyrábí? Tomuto tématu jsme věnovali v Magazínu celý článek. A pokud fandíte růžovým vínům a pití na léto, rozhodně by vám neměl uniknout ani růžový letní článek Jakuba Přibyla.

Na zdraví! A na růžovou!

Růžové prosecco

Vyzkoušejte dobroty z článku