skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Parádní Spritz i bez alkoholu
Spritz (čte se špric) je kategorie míchaných drinků, která nabírá v posledních letech na popularitě, zejména se stoupajícími teplotami. Není divu, jsou lehké, osvěžující a skvěle hasí žízeň. Navíc je tolik možností, tolik chutí. Dnes se podíváme na to, kde se Spritz vzal a přihodíme i pár receptů. A pozor, tentokrát to budou recepty bez alkoholu a přitom se vší parádou.
Historie Spritzu
Když to velmi zobecníme, z dnešního pohledu je Spritz kombinací šumivého/perlivého vína, likéru a sodovky. Původně ovšem slovo Spritzer označovalo víno smíchané s vodou a za místo vzniku tohoto označení je považováno Benátsko v dobách kdy patřilo pod Rakousko-Uhersko. Diplomaté a důstojníci z Rakouska, kteří popíjeli víno v místních podnicích, seznali, že je na ně příliš silné, tak si ho objednávali se střikem sody, spritzer wine.
S dostupností sody, hlavně s rozšířením sifonové lahve na počátku 20. století dochází i k rozšíření a zatraktivnění tohoto nápoje. Ano, v té době se vinný střik hojně popíjel i u nás. Od počátku 20. let 20. století pak vstupují na scénu už nám známé Spritz drinky s likéry. V roce 1919 spatří světlo světa Aperol a v roce 1920 Aperitivo Select. Od druhé poloviny 20. století je Spritz napevno spjatý s hořkým likérem, šumivým/perlivým vínem a sodovkou. A jeho obliba neustále stoupá.
Spritz samozřejmě nemusí být primárně pouze nahořklý, fantazii se meze nekladou a tak barmani dnes připravují různé varianty, které mohou být nasládlé i do kysela. Mezi nejoblíbenější patří tradičně Aperol Spritz a Hugo Spritz.
Recepty na nealkoholické spritzy
Moderní doba přinesla moderní metody a díky nim vznikají špičková vína a sekty bez alkoholu, ale také nealko likéry, vermuty a další destiláty. Kromě toho existují i ochucené sirupy, jako je třeba Orange Spritz od francouzské společnosti Monin. A my si tak můžeme vychutnat skvělý koktejl a v klidu sednout za volant. Přesvědčte se sami:
Recept na nealko koktejl Rosé Spritz
- 150 ml nealkoholického vína Carl Jung Rosé
- 20 ml Monin sirupu Růže
- 80 ml sodovky
Postup přípravy:
Do sklenice na červené víno dáme led, přidáme nelakoholické Rosé Carl Jung, Monin sirup a zastříkneme sodovkou. Lehce promícháme a můžeme ozdobit mátou, plátkem růží a nebo jahodami.
Recept na nealko koktejl Kir Spritzer
- 150 ml nealko vína Carl Jung Riesling
- 20 ml Monin sirupu Černý rybíz
- 80 ml sodovky
Postup přípravy
Do sklenice na červené víno dáme led, přidáme nealkoholický Riesling Carl Jung, Monin sirup a zastříkneme sodovkou. Lehce promícháme a ozdobíme mátou. Pokud máte zamraženou úrodu černého rybízu, přidejte pár zmrzlých kuliček.
Recept na nealkoholický Hugo Spritz
- 150 ml nealko sektu Vintense Blanc
- 20 ml Monin sirupu Bezinka
- 80 ml sodovky
Postup přípravy:
Do sklenice na červené víno dáme led, přidáme nealkoholický sekt Vintense Blanc, Monin sirup a zastříkneme sodovkou. Lehce promícháme a ozdobíme plátkem limetky a mátou.