Kmínový likér a kmínka - jak se dělají a kde je ochutnat

28. 12. 2023

kmínový likérŽe kmín​ patří jen do vody k vaření brambor? Ale kdepak. Z oblíbeného aromatického koření se vyrábí také tradiční kmínka, tedy příjemně nasládlý kmínový likér, ale také průtahový destilát s kmínem (někdy zvaný kmínovice po vzoru ovocných pálenek) a také příjemně nasládlý kmínový likér. Nejsou pro každého, ale jejich specifická chuť má spoustu příznivců. Pokud jste je tedy ještě neochutnali, rozhodně to alespoň vyzkoušejte​. 

V dnešním článku vám prozradíme něco málo z historie a přidáme i recept na kmínový likér, který si můžete snadno vyrobit i v domácích podmínkách.

kmínka

Z historie kmínky

Ačkoli tu má dlouhou tradici, kmínka není původně český likér. Historie kmínovice se začíná psát v Nizozemsku, odkud se v 16. století rozšířila do celé Evropy. V Německu kmínový likér pořídíte pod názvem Kummel, zejména na severu se pak setkáte s akvavitem, mezi jehož ingrediencemi hraje kmín důležitou roli. Za Rakouska-Uherska jste si ji mohli nechat nalít v každé hospodě, ale dnes ji jen tak nepotkáte. Možná proto, že výrazná chuť kmínu​ není pro širokou veřejnost. Neexistuje tu žádná střední cesta – buď ho milujete, nebo nenávidíte.​ Nic mezi tím.

Kmín je v lidové medicíně doporučovaný na nadýmání a uvolnění hladkého svalstva žaludku, proto se kmínka tradičně popíjí jako aperitiv nebo digestiv, stejně jako další oblíbený český likér –  ořechovka. A podobně se domácí kmínka i vyrábí. Základem je spojení alkoholu s kmínem, používá se nejčastěji vodka, ale najdete i kmínky z třtinového destilátu. Během macerace kmínu se do alkoholu uvolňují aromatické látky. Pak přichází na řadu přecezení a doslazení. Některé recepty na kmínku přidávají i další koření, jako je třeba vanilka, skořice, kardamom nebo fenykl.​

alkohol s kmínem

Jak se dělá kmínový likér: Recept na kmínku

Tento recept pracuje s vysokoprocentním alkoholem

Na 1 litr kmínky budete potřebovat:

70 g českého kmínu 

250 g krupicového cukru

1 l vodky

Jak se dělá kmínka

Ve sklenici se širokým hrdlem smíchejte alkohol s cukrem a kmínem. Překryjte plátýnkem a uložte na teplé místo, kde nechte směs alespoň dva týdny​ odpočívat. Každý den můžete obsah láhve promíchat. Přes velmi jemné sítko nebo plátýnko kmínový výluh přeceďte do vhodných láhví, dobře uzavřete a skladujte v chladu. 

destilát s kmínem

České destiláty z kmín​u

Kmínový likér je jedna věc, ale destilát z kmínu, to je úplně jiná hra. Do destilace kmínky se pustilo hned několik výrobců prémiových destilátů z Česka. Najdete ji třeba u Žufánků. Tam macerují český kmín (který je mimochodem považovaný za nejlepší na světě) v neutrálním lihu z Kojetína, pak pomalu destilují a ředí měkkou boršickou vodou. Do výsledného destilátu už dále nezasahují. Není ani doslazený ani filtrovaný. 

S výrobou kmínového destilátu i severského akvavitu experimentuje také holešovická palírna Garage 22, která proslula zejména svými giny. Její majitel o tom mluvil v rámci rozhovoru pro Alkohol.cz.

Fandíte neobvyklým chutím? Pak by vám kmínka neměla uniknout. Bude to láska na celý život. Nebo taky ne. Ale zkusit se to musí. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

Garage22 Kmínka 0,5l 35%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 459 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem