skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Domácí ořechovka - jak na výrobu domácího likéru
Je čas ušpinit si trochu ruce. Při krájení ořechů a následné výrobě domácí ořechovice se typicky zabarveným dlaním pravděpodobně nevyhnete. Ale za tu dobrotu to stojí. Celý proces navíc není žádná věda. Vyzkoušejte náš ověřený recept na domácí ořechovku.
Ořechovice a lidové léčitelství
Naše prababičky věřily, že ořechový likér podporuje trávení, má dezinfekční účinky a obecně uklidňuje žaludek. Proto se často používá jako digestiv po vydatném obědě. Ale variace na takzvané medvědí mléko s ořechovkou je velká paráda, která příjemně prohřeje za sychravých podzimních večerů. Stačí ohřát mléko, přidat panáka ořechovky s medem na doslazení, dochutit špetkou muškátového oříšku nebo skořice. Zabalte se do deky s dobrou knihou a užijte si teplo na těle i na duši.
Jaké ořechy na ořechovku
Pokud už ořechy padají samovolně, je pozdě. Ta správná doba, kdy sbírat ořechy na ořechovku, je ve chvíli, kdy jsou ještě zelené a mléčně šťavnaté. Když plod rozkrojíte, uvidíte formující se ořech, ale jeho vnitřek je ještě vodnatý a nahořklý. Ztvrdne až později, ale to už z něj nebude výborný domácí likér, ale třeba štrúdl.
Podle lidových tradic se mají ořechy trhat o svatojánské noci, která jim dodá mocnou sílu. Pokud ale nejste pověrčiví, můžete směle trhat v období od konce června do konce července. Pro výrobu ořechovice vybírejte ořechy s pěknou slupkou bez známek napadení či poškození. Ty pak pečlivě omyjte a nechte oschnout.
Jaký likér do ořechovice? To, že tahle dobrota se vyrábí z likéru, je častým omylem, za který možná může její typicky sladká chuť. Patří do ní totiž poměrně silná lihovina. Alkohol do ořechovky můžete vybírat podle chuti nebo jednoduše podle toho, co máte zrovna doma – vodku, režnou whiskey, grappu či calvados, nebo můžete vyrobit likér ze slivovice, ideálně domácí, voňavé. Vaše volba samozřejmě ovlivní % alkoholu v ořechovce, takže pokud sáhnete do vlastní produkce, výsledek může být skutečně mocný. Pak už stačí jen cukr a koření a máte všechno, co na výrobu ořechovice potřebujete. Jdeme na to.
Jak na výrobu domácího likéru z ořechů
Nejjednodušší recept na výrobu ořechovky si vystačí jen s ořechy, cukrem a alkoholem. My jsme pro vás připravili výbornou kořeněnou variantu, která vás překvapí výraznou chutí evokující Vánoce. Jak se vyrábí ořechovka? Zkuste to sami.
Budete potřebovat
Na ořechový výluh:
-
1 litr 40% – 50% alkoholu
-
24 zelených nezralých ořechů
-
svitek skořice o délce cca 10 cm
-
8 ks hřebíčku
-
1 muškátový oříšek
-
kůru z ½ citronu
Na cukrový sirup:
-
0,5 l vody
-
500 g cukru
Příprava:
V první fázi rozkrájejte měkké ořechy na čtvrtiny. Pro ochranu před zbarvením rukou použijte ochranné rukavice. Ořechy vložte je do velké sklenice (ideální objem je 4 – 5 litrů) spolu s kořením. Zalijte alkoholem tak, aby bylo vše zcela potopené, a otřete horní hranu sklenice do sucha. Přikryjte celofánem, zajistěte několika gumičkami pro případ, že by jedna z nich praskla, a nechte alespoň 40 dní louhovat. Pokud sklenici umístíte na přímé slunce, výsledný výluh bude silnější a chuť výraznější. Během zrání bude tekutina tmavnout až do téměř černé barvy.
Po uplynutí dané doby si svařte cukrový sirup z 500 gramů cukru a půl litru vody. Nechte ho vychladnout, mezitím si přes sítko přeceďte výluh z ořechů a vraťte čistou tekutinu zpátky do sklenice. Přilijte studený cukrový sirup, promíchejte a nechte další měsíc stát. Po měsíci hotovou ořechovku přelijte do láhví a uložte na chladné místo. Tam ji nechte odpočívat alespoň do Vánoc. Při pečení cukroví jako když najdete.
Nechce se vám do vlastní výroby? Vyberte si z naší nabídky parádních ořechových likérů od známých výrobců, jako je Žufánek nebo Radlík. Na zdraví!