Recept na domácí vaječný likér

1. 11. 2020
Kategorie: Rum, Winter

Recept na vaječný likér

Vaječný likér (nebo také vaječný koňak) patří k Vánocům stejně jako cukroví. A stejně jako perníčkům prospívá několikatýdenní uležení, i „vaječňák“ bude nejlepší, když ho necháte alespoň tři týdny odpočívat v lednici. Proto je pomalu načase začít tohle oblíbené vánoční pití připravovat. 

Máme pro vás hned dva recepty na domácí vaječný koňa​k – jeden základní, rumový, a jeden vymazlený, i když náročnější na přípravu. Ani v jednom případě rozhodně nebudete zklamaní.

Vaječný koňak – historie

Kde vznikla tradice vaječného koňaku? Vzhledem k tomu, že nějaká variace na likér na bázi vajec existuje v celé řadě zemí, je velmi těžké vystopovat, kde vznikl ten úplně první. Víme ale s jistotou, že už to bylo nějaké to století zpátky. Už ve středověké Evropě se míchala vejce s kořením a vínem. Jejich krémová, hutná struktura, je předurčila k popíjení zejména v zimní sezón​ě, kdy se díky nižším teplotám také nejméně kazily. 

A jaké jsou lokální speciality v jednotlivých zemích? Nizozemský vaječný likér Advocaat můžeme vystopovat až do 17. století. Vyrábí se z vajec, cukru a brandy. Italské Zabaglione, které je tradiční přísadou v oblíbeném koktejlu Bombardino, staví na sladkém víně Marsala. Německý Eierlikör​ tradičně využívá vodku nebo brandy, zatímco venezuelský likér Ponche Crema preferuje rum.

Chcete vyzkoušet světový způsob, jak udělat vaječný koňak?​ Recept na portorické Coquito najdete v článku věnovaném vánočním nápojům.

Domácí vaječný koňak

Vaječný koňak - tipy a triky pro dokonalý výsledek

Při přípravě domácího likéru se vyplatí řídit několika pravidly, které zajistí perfektně hladký výsledek bez nežádoucích hrudek:

  • Ideální startovní pozice jsou všechny ingredience v pokojové teplotě.

  • Pokud zvolíte první recept na vaječný koňak, ​ingredience zahřívejte ve vodní lázni velmi pomalu a zvolna. Je důležité, aby byla voda pod mísou zpočátku vlažná. Pokud by byla příliš horká, mohla by vám místo delikátního vaječného koňaku vzniknout spíše omeleta.

  • Odolejte pokušení ochutnávat ihned. Vaječný koňak potřebuje čas na uležení. 

Recept na vaječný koňak s rume​m

Prvním receptem je tradiční vaječný koňak s rumem. Je jednodušší, méně náročný na ingredience a také vás díky tepelné úpravě zbaví strachu ze syrových vajíček v likéru. ​Pokud vám jde o jemnou chuť, sáhněte po​ bílém rumu, který nemá tak výrazný profil. Vybírat můžete třeba z Bacardi, Havana Club, Legendario nebo Doorly's. Pokud se chcete držet české tradice vánočního vaječného koňak​u našich babiček, můžete vsadit na tuzemák Božkov, ale výsledek bude úplně jiný. Ne špatný, ale jiný. 

Volba konkrétní láhve rumu pro výrobu samozřejmě ovlivní i to, kolik % alkoholu obsahuje vaječný likér. Snažte se držet spíše méně alkoholických rumových stylů. Pokud ovšem chcete stvořit vaječného zabijáka, bránit vám nebudeme. Směle sáhněte po navy-strength kouscích. Koneckonců, čím více alkoholu, tím lepší konzervace.

Vaječný koňak – ingredience na 0,​​5 litru

200 ml bílého rumu

4 žloutky

100 ml slazeného kondenzovaného mléka

100 ml smetany ke šlehání

500 ml plnotučného mléka

20 g vanilkového cukru

1 hvězdičku badyánu

1 vanilkový lusk

Postup přípravy vaječného koňak​u​

  • Připravte si všechny ingredience v pokojové teplotě. Bude se vám s nimi lépe pracovat. Do většího hrnce nalijte vodu a začněte zahřívat na nejvyšší teplotu. 

  • Na hrnec posaďte větší mísu, vyklepněte do ní žloutky, přidejte vanilkový cukr a šlehejte ručně nebo šlehačem. 

  • Světlá žloutková pěna bude se stoupající teplotou houstnout. V tu chvíli do mísy přidejte kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a badyán. Rozřízněte vanilkový lusk a jeho obsah přidejte do základu. Ponechte ve vodní lázni a stále míchejte metličkou, dokud obsah mísy opět nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit. 

  • Jakmile tekutina zhoustne, přilijte rum vašeho výběru. Krátce ho se směsí prohřejte, ale nevařte. Stáhněte z plotny a nechte přibližně 10 minut odstát.

  • Nakonec už stačí jen přecedit přes sítko. Tím se zbavíte případných hrudek a zbytků koření. Naplňte připravené lahve,  po vychladnutí uzavřete, přesuňte do lednice a nechte pár dní odpočívat. Vaječný koňak v chladu vydrží i tři týdny.

Jak udělat vaječný koňak

Recept na vaječný likér s rumem, bourbonem a brandy

Druhý, trochu složitější, recept kombinuje aromatický kubánský rum Eminente Reserva, bourbon Bulleit a Ž​ufánkovu brandy. Tmavý rum „vaječňáku“ propůjčí aroma pražené kávy, pečených mandlí a kakaa a dopomůže tak ke krásnému chuťovému zážitku.

Místo Žufánkovy brandy můžete použít i francouzskou variantu, která dala vaječnému koňaku název. Nejlepší koňak pro vaječný koňak je co nejmladší. Doporučujeme very special (V.S.), tedy destilát o stáří​ minimálně dva roky, s něžným podpisem dřeva, který nepřebije ostatní přísady.

Vaječný likér – ingredience na 0,5 litru

4 žloutky

1 vanilkový lusk

220 ml smetany ke šlehání

70 g cukru moučka

200 ml bourbonu Bulleit Frontier

40 ml rumu Eminente Reserva

40 ml brandy Žufánek

Postup přípravy vaječného likéru

Nejprve rozšlehejte cukr se žloutky na hladkou kaši. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a veškerý jeho obsah vyškrábejte do žloutkové směsi. Za stálého šlehání metličkou vlijte smetanu a nakonec i všechen alkohol. Hotový vaječný likér přelijte do čistých, ideálně sterilních lahví (na čistotu opravdu dbejte, stejně tak na důkladné omytí uzávěrů) a nechte uležet v lednici minimálně tři týdny.

Vaječný koňak ingredience

Vaječný koňak​: bezpečnost

U vaječného likéru nemusíte mít obavu, že by se vám zkazil. Pokud dodržíte postup, obsažený alkohol funguje jako spolehlivý konzervant. Nesnižujte proto jeho množství. Také si dejte pozor na původ vajec a jejich skladování. 

Pokud máte obavu ze syrových žloutků, máte několik možností:

  • Vyzkoušejte první variantu, kde se tepelná úprava ve vodní lázni postará o spolehlivou pasterizaci vaječného koňaku 

  • Zkusit můžete i (ne)vaječný koňak – variaci​ vaječného likéru bez vajec. V receptu použijte místo žloutků a cukru jednu plechovku zkaramelizovaného kondenzovaného mléka. V tom případě se nebojte přidat víc alkoholu (až 400 ml), s kondenzovaným mlékem místo žloutků totiž přibude objem.

  • Pokud chcete „vaječňák“ dopřát i dětem, je tu nealkoholický vaječný likér. Ingredience použijete stejné, jen místo alkoholu nakonec přidáte mléko ve stejném množství. Malá změna bude i v postupu. Zašlehávání smetany a poté mléka provádějte nad vodní lázní. Vzhledem k tomu, že je tento vaječný likér bez alkoholu, doporučujeme ho připravovat jen pár dní před konzumací.

  • A co skladování vaječného koňaku? Vždycky a zásadně pouze v lednici. Ať už je obsah alkoholu jakýkoliv.

Domácí vaječný koňak, třeba ještě s čepicí šlehačky, okouzlí nejen vás, ale i nejednu vánoční návštěvu. Využijete ho i v koktejlech, jako je už zmíněné Bombardino. Pusťte se tedy s chutí do toho, příprava je rychlá.

Na zdraví!

 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 229 Kč s DPH
Do košíku
Martell VSOP 0,7l 40% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 149 Kč s DPH
Do košíku
Božkov Originál 1l 37,5%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 369 Kč s DPH
Do košíku
Havana Club Anejo 3y 0,7l 37,5%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 359 Kč s DPH
Do košíku
Bacardi Carta Blanca 1l 37,5%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 469 Kč s DPH
Do košíku
Legendario Aňejo Blanco 4y 0,7l 40%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 555 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem