Jak se dělá vaječný koňak

26. 6. 2015

Vaječný koňak je sice typicky vánočním nápojem, ale pokud ho milujete, pak není co řešit a můžete si ho vychutnávat celoročně. Nevíte, jak se dělá vaječný koňak, ale rádi byste si ho připravili vlastními silami? Pak pozorně čtěte, přinášíme vám recept na originální vaječný koňak.


Na přípravu půl litru vaječného koňaku budete potřebovat:

 

  • 4 žloutky
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml bílého rumu

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby se s vám s nimi lépe pracovalo. Vytáhněte si větší hrnec, do kterého nalijte vodu. Následně jej postavte na sporák a zapněte plotýnku na co nejvyšší teplotu. Na hrnec posaďte větší mísu, do které vklepněte žloutky, přidejte vanilkový cukr a šlehejte buď ručně či šlehačem.

Je velice důležité, aby byla voda pod mísou zpočátku vlažná, pokud by byla příliš horká, mohla by vám místo delikátního vaječného koňaku vzniknout spíše omeleta, což není záměrem. Světlá žloutková pěna bude se stoupající teplotou houstnout. Přichází chvíle, kdy do mísy přidejte kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a badyán. Rozřízněte vanilkový lusk a jeho vnitřek přidejte do základu. Ponechte ve vodní lázni a stále míchejte metličkou, dokud tekutina nezhoustne. Dejte si však pozor, tekutina se nesmí vařit. Jakmile tekutina zhoustne, přilijte rum (záleží na vašem výběru, vybírejte podle toho, jaký rum máte nejraději) a krátce ho prohřejte. Stáhněte z plotny, mísu dejte na podložku a nechte přibližně 10 minut odstát.

Nakonec už stačí jen přecedit přes sítko, díky čemuž se zbavíte případných hrudek a zbytků koření. Naplňte připravené lahve, zavíčkujte, přesuňte do lednice a nechte několik dní odpočívat. Vaječný koňak v lednici vydrží i tři týdny. Dobrou chuť!