Recept na domácí vaječný koňak z rumu

1. 11. 2020
Kategorie: Rum, Winter

Recept na vaječný likér

Vaječný koňak je sice typicky vánočním nápojem, ale co si budeme povídat, láska na roční období nehledí. Tuhle sladkou dobrotu si můžete vychutnat třeba uprostřed léta. A protože nejlepší „vaječňák“ je ten domácí, přinášíme vám skvělý recept, se kterým si ho hravě připravíte i doma. 

Jaký rum do vaječného likéru

Nenechte si namluvit, že volba rumu v tomto případě nehraje roli. Hraje. Vaječný likér může být i velmi luxusní záležitost. Zkuste náš složitější recept s rumem Eminente Reserva, bourbonem Bulleit a Ž​ufánkovou brandy a uznáte, že extra snaha se opravdu vyplatí.

Tenhle recept pracuje pouze s rumem a o to více jeho chuť​ vynikne. Pokud vám jde o jemnou chuť, sáhněte po​ bílém rumu, který nemá tak výrazný profil. Vybírat můžete třeba z Bacardi, Havana Club, Legendario, Trois Rivieres nebo Doorly's. Pokud se chcete držet české tradice, můžete vsadit na tuzemák Božkov, ale výsledek bude úplně jiný. Ne špatný, ale jiný. 

Rozhodnuto? Jdeme na to.

Na půl litru vaječného koňaku budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml bílého rumu
  • Větší hrnec

Postup: 

Připravte si všechny ingredience v pokojové teplotě. Bude se vám s nimi lépe pracovat. Do většího hrnce nalijte vodu a začněte zahřívat na nejvyšší teplotu. 

Pak na hrnec posaďte větší mísu, vyklepněte do ní žloutky, přidejte vanilkový cukr a šlehejte ručně nebo šlehačem. Je velice důležité, aby byla voda pod mísou zpočátku vlažná, pokud by byla příliš horká, mohla by vám místo delikátního vaječného koňaku vzniknout spíše omeleta.

Světlá žloutková pěna bude se stoupající teplotou houstnout. V tu chvíli do mísy přidejte kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a badyán. Rozřízněte vanilkový lusk a jeho vnitřek přidejte do základu. Ponechte ve vodní lázni a stále míchejte metličkou, dokud tobsah mísy opět nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit. 

Jakmile tekutina zhoustne, přilijte rum vašeho výběru. Krátce ho se směsí prohřejte, ale nevařte. Stáhněte z plotny a nechte přibližně 10 minut odstát.

Nakonec už stačí jen přecedit přes sítko. Tím se zbavíte případných hrudek a zbytků koření. Naplňte připravené lahve,  po vychladnutí uzavřete, přesuňte do lednice a nechte pár dní odpočívat. Vaječný koňak v chladu vydrží i tři týdny.

Na zdraví!

 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Bacardi Carta Blanca 1l 37,5%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 489 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Božkov Originál 1l 37,5%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 319 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem