Oslavte Mezinárodní den portského vína

8. 9. 2022 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

Portské víno10. září slavíme mezinárodní den jednoho z nejslavnějších zástupců fortifikovaných vín – portského. Pojďte se​ s námi podívat do jeho historie a poznat nejrůznější chutě a vůně téhle vinné legendy.

Co je portské víno?

Portské je fortifikované víno s bohatou historií, vyráběné v portugalském údolí Douro. Typické portské je červené sladké víno, existují však i jeho bílé, suché a polosuché varianty. Nově vznikající a velmi zajímavou kategorií je pak růžové portské. S výjimkou bílé varianty, která se podává chlazená, se portské víno servíruje při teplotě 14-18 °C. 

Portské podoblasti, vinice a odrůdy vinné révy

Údolí Douro je známé svými strmými terasovitými vinicemi, které skýtají výhled na řeku a rozprostírají se do dálky až k některým jejím přítokům. Vinice samotné jsou součástí světového dědictví UNESCO. V kopcovitém terénu najdeme rozdílné typy půdy a vinice se mohou výrazně lišit nadmořskou výškou. Tato kombinace faktorů dává vzniknout velmi rozmanitým vínům.

Při výrobě portského lze použít celkem 82 odrůd révy (červené i bílé), doporučených je jich zhruba 30, ale nejpěstovanějších je pouze 5 odrůd. Z těch podle odborníků vznikají ta nejlepší vína. Jsou to Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz a Touriga Franca. Portské se vyrábí přidáním hroznového destilátu do částečně zkvašeného hroznového moštu. Tím se zahubí kvasinky, ukončí se fermentace a ve výsledném víně se zachová asi 50 % přírodních cukrů. 

Nově vyrobené víno se tradičně přepravuje po řece do přístavu Vila Nova de Gaia, ke zrání. Tam si na svůj okamžik počká v sudech v jednom z nesčetných sklepů.

Styly portského vína

Portské má celou řadu tváří. Liší se použitými hrozny, dobou a typem zrání a samozřejmě i chuťovým profilem​.

Ruby

Ruby je nejlevnější portské vyráběné v největších objemech. Po fermentaci se skladuje v nerezových tancích, aby se zabránilo oxidaci a bylo dosaženo ovocného charakteru. Není určené k archivaci. Reserve Ruby je prémiový druh Ruby. Jedná se o víceročníková porta, která mohou zrát ve dřevě 4 - 6 let. Rosé je ​styl vytvořený v roce 2008. Jedná se o Ruby, které je fermentováno podobným způsobem jako růžové víno s krátkým kontaktem na slupkách, aby získalo barvu.

Vintage

Vintage je portské vyrobené z jednoho jediného ročníku sklizně. Většina výrobců omezuje výrobu na nejlepší roky. V dobrých letech většina vinařských domů vyhlašuje ročník. Ačkoli se jedná o vrchol portského, vína stráví v dubu před lahvováním pouze asi 18 měsíců. Pak se ukládají do sklepů ke zrání v lahvi.

Tawny

Tawny se obvykle se vyrábí z červených hroznů, které pak zrají v sudech pro postupnou oxidaci a odpařování. Sudy ovlivňují barvu​ vína a poskytují ořechovo-karamelové aroma. Vína bývají sladká nebo středně suchá. Základní Tawny musí zrát ve dřevě alespoň tři roky. Reserve Tawny zraje přibližně sedm let. Aged Tawny jsou pak víceleté směsi označené věkem, obvykle 10, 20, 30 nebo 40 let. Colheita je ročníkové Tawny, které zrálo nejméně 7 let. Na rozdíl od Vintage Port může strávit dvacet let nebo i více v dřevěných sudech, než je lahvováno. 

Bílé portské víno

Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů v široké škále stylů. Tradičně je nasládlé a často se podává v long drinku s tonikem.

Historie portského vína

V Portugalsku se víno vyrábí po tisíce let a je důležitým vývozním artiklem už od založení Portugalského království roku 1174. Výhodná poloha země u Atlantského oceánu upoutala pozornost obchodníků zejména z Anglie a námořní obchod vzkvétal. V roce 1386 podepsalo Portugalsko s Anglií smlouvu o vytvoření politické a obchodní aliance, která tento vztah ještě posílila. Ve druhé polovině 15. století se pak velké množství portugalského vína dováželo do Anglie často výměnou za vlnu nebo slanou tresku, známou jako „bacalhau“. Války Anglie s Francií a embarga na francouzské zboží v 17. století zvýšily poptávku po červených vínech, která by nahradila francouzský klaret, který zdobil lepší britské stoly.

S rozkvětem anglicko-portugalského obchodu s vínem rostla chuť anglických spotřebitelů. Obchodníci se chopili příležitosti a cestovali po řece Douro do vnitrozemí, kde hledali kvalitnější vína. Na horním toku Doura, ve slunné oblasti uprostřed skalnatých kopců našli plnější a robustnější vína. Byl tu jen jeden problém. Vinice se nacházely stovky mil od Viana do Castelo, obchodního centra anglických obchodníků. 

Řešením bylo dovézt víno po řece Douro do Porta, města přímo u Atlantského oceánu, a tam ho naložit na lodě mířící do Anglie. Aby víno přečkalo dlouhou cestu po moři, přidávala se do něj někdy brandy (dnes je proces fortifikace jiný – víno je fortifikované během fermentace pro lepší integraci alkoholu, nikoli až po zrání).  Už tehdy bylo víno známé jako „portské.“ 

V Anglii s vínem Douro jako první obchodoval Peter Bearsley, syn zakladatele dnešní společnosti Taylor’s. Některé zdroje praví, že byl prvním anglickým obchodníkem, který osobně podnikl nebezpečnou cestu do horní části Doura, aby tam hledal ta nejlepší vína. V roce 1755 koupila rodina Bearsley jako první i vinice a začala vyrábět vlastní víno přímo v Douro. Panství poblíž Régua patří společnosti Taylor's dodnes.

V polovině 18. století se obchod s vínem a práva pěstitelů v Douro staly horkým politickým tématem a do sporu vstoupil Marquês de Pombal. Založil Real Companhia das Vinhas do Alto Douro. První řídící orgán pro obchod, který v roce 1756 vymezil oblast Douro – první takto chráněnou a definovanou vinařskou oblast na světě. Real Companhia ustavila standardy pro výrobu portského a kontrolovala jejich dodržování. 

V roce 1926 se přístav Vila Nova de Gaia stal výhradním místem pro skladování, zrání a lahvování vína. Až do roku 1986 se smělo veškeré víno do zahraničí vyvážet pouze odtud.

Trh s portským se za staletí velmi změnil. Dnes jsou největšími konzumenty Francouzi, kteří tohoto vína vypijí mnohem více než Britové. Obchod ale dodnes kontrolují z velké části Britové a některé podniky jsou dosud v rodinném vlastnictví. K nejznámějším firmám patří Cockburn, Croft, Graham’s, Sandeman nebo právě Taylor’s.

Vyberte si z naší nabídky portských vín to svoje a připijte si na mezinárodní den téhle vinné delikatesy. Na zdraví! A na portské!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Porto Cruz Porto Ruby 0,75l 19%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 383 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem