Polosuchá vína

Dopřejte si vyváženou chuť polosuchých vín, která jsou zlatou střední cestou mezi suchými a polosladkými. Vybírejte červená a bílá polosuchá vína z České republiky a zahraničí. Pro fajnšmekry máme také lahodná bio vína. Prozkoumejte náš bohatý výběr a užijte si každou decku.


 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
SILK & SPICE 0,75l 13,5%
SKLADEM > 5 Ks 209 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bez histaminu
Cibulka Chardonnay 2021 0,75l 13%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem

1 2

KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Co je to polosuché víno a jak ho poznat

Na rozdíl od suchých nebo sladkých vín je to s polosuchými trochu složitější. Lze je totiž považovat za takový mezistupeň. Polosuchá vína mohou mít totiž od 4 do 18 gramů zbytkového cukru na litr. Někdy může vinař polosuché víno zařadit do kategorie suchých. 

V České republice je možné podle výjimky zařadit vína se  zbytkovým cukrem do 12 gramů na litr jako suchá. V případě, kdy je rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami nejvýš 2 gramy. Takže vlastně i takové polosuché víno se pak může jevit jako polosladké… Polosuchá vína u nás obvykle obsahují od 12 do 18 gramů cukru. 

Pro koho jsou vhodná bílá a červená polosuchá vína?

Jak jsme zmínili výše, polosuchá vína jsou něco mezi. Oblíbená jsou především pro ty, pro které je suché víno moc kyselé a polosladké zase moc sladké. Polosuchá vína tak dokáží uspokojit téměř každého milovníka vína. samozřejmě záleží na tom, jakou odrůdu a jakou značku si vyberete. 

Červená nebo bílá polosuchá vína?

Každý má trochu jiné priority, co se polosuchých vín týče. Je třeba si říci, že červená polosuchá vína jsou spíše sladší, především u tuzemských vinařů. Červené odrůdy totiž nemají dostatečnou cukernatost, a proto musejí být obvykle doslazována. Bílá polosuchá vína bývají méně sladší, protože je není běžně třeba doslazovat. Pokud zvolíte kvalitu, tak si na červených i bílých polosuchých vínech náramně pochutnáte. 

Jak vybrat kvalitní polosuché víno

V zahraničí se polosuchá vína příliš nevyrábějí. Výjimkou je Německo. Proto se na trhu setkáte v spíše s českými polosuchými víny. Pro výrobu polosuchých vín se dobře hodí výraznější odrůdy typu Tramín červený a Pálava. Skvělý je také Ryzlink rýnský, kterému často trochu zbytkového cukru velmi sluší. Každopádně, pokud se spolehnete na kvalitního vinaře, bude i jeho polosuché víno vynikající.