Velier založil Casimir Chaix v Janově v roce 1947 jako dovozce a distributor vína a lihovin. V 80. letech to byla ještě malá rodinná firma s méně než deseti zaměstnanci. To vše se změnilo v roce 1986, kdy jej koupil Luca Gargano, bývalý ambasador značky pro Saint James, kterému bylo tehdy ještě dvacet.
Pod jeho vedením vybrali své první sudové whisky v roce 1992 a svůj první rum v roce 1996. V následujících desetiletích se Velier stal jednou z nejvíce sběratelských značek v tomto odvětví a Gargano značku Velier umístil na pozici jedna z předních autorit a stáčíren rumu kdekoli na světě. Díky němu se můžete ucházet o tyhle dvě rumové krásky.
Velier Papalin Haiti 4yo
Tato verze pochází ze směsi různých clairinů destilovaných v roce 2017 (Clairins Vaval, Sajous, Casimir a Le Rocher) a z palírny Port-au-Prince (2018), zrajícího v různých sudech. Sudy Caroni a Mount Gay rumy, bourbon od Buffalo Trace a dokonce i koňaku. Tento rum má hluboce haitský charakter. Papalin Haiti se vrací ze svých dálkových cest s podpalubními prostory plnými čichových a chuťových pokladů, evokující sladké víno, ovocnou pálenku nebo dokonce skotský single malt.
Velier Papalin Jamaica 7yo
Papalin Jamaica je směs 7 let starých melasových rumů vyráběných Velierem, legendárním nezávislým stáčečem v čele s Italem Lucou Garganem. Jedná se o jamajské rumy, které byly destilovány v kotlíkových destilačních přístrojích ve Worthy Park a Hampden.
Je to 80 % Worthy Park, 10 % Hampden HCLF zrající v sudech po bourbonu a 10 % Hampden HCLF zrající v sudech po sherry. Značka HCLF znamená „Hampden Light Continental Flavored“. Celá doba zrání probíhala v tropickém klimatu a v palírně se každý z rumů následně míchal.