Rum byl na panství Monymusk destilovaný už mezi léty 1794 a 1807. Monymusk Estate byla jednou z nejstarších jamajských plantáží a patří k těm několika málo plantážím, které přežily měnící se tvář výroby rumu a cukru v posledních 100 letech. Roku 1893 bylo na Jamajce k vidění 148 lihovarů, ale roku 1983 se jich dožilo jen 6.
Lihovar Monymusk leží na jihu ostrova u St. Catherine's Town a vyrábí rum z vlastní melasy, ač nebyl vždy prodáván pod vlastní značkou. Rumy Monymusk destiluje a míchá National Rums of Jamaica Limited. Jméno Monymusk pochází z názvu stejnojmenné třtinové plantáže, která dodnes zásobuje své lihovary melasou. National Rums of Jamaica Limited zcela vlastní palírnu Long Pond Distillers Limited. Dále vlastní Inniswood, kde rumy stárnou a pak je mísí. A ze 73 % vlastní Clarendon Distillers Limited.
Že je zvolený způsob zrání zásadní na výsledný produkt rumu upozorňuje rumová komunita už delší dobu. Ne však každý byl o této skutečnosti přesvědčen a tak se zrodil zajímavý experiment v podobě jednoho destilátu, dvou sudů a rozdílného zrání. Monymusk ve stylu Plummer, který zrál v kontinentálním klimatu, má obsah esterů 129,9 g/hlpa. Verze tropického zrání je směs 10 sudů EMB 2006, 2 sudů EMB 2004 a 4 sudů EMB 2002 s obsahem esterů 324,5 gr/hpla.