Kuba měla vždycky pověst jednoho z předních světových výrobců rumů. Laťku hodně vysoko pomáhá od 19. století držet rodina Oliverových. Don Juanillo Oliver, patriarcha rodu, se po své emigraci na Kubu na konci 18. století věnoval sklizni a zpracování cukrové třtiny. Rodina Oliverových brzy expandovala do výroby rumu a koncem 60. let 19. století byly „rones anejos (vyzrálé rumy)“ vyrobené Oliverovými hodnoceny jako jedny z nejlepších na světě.
Kvůli revoluci v roce 1959 mnoho původních členů rodiny Oliverových Kubu opustilo a jejich potomci se usadili v Evropě a Americe. Koncem 80. let 20. století se jeden člen nové generace Oliverových mohl vrátit na Kubu, kde ho jeho zvědavost ohledně minulosti dovedla k bádání v historii rodiny. Při zkoumání dobře střežených rodinných archivů a dokumentů objevil originální vzorce na výrobu kubánského rumu vyvinuté Oliverovými.
Obroda rodinné tradice však začala v Dominikánské republice, kde je stejně horké a vlhké podnebí a stejné topografické podmínky jako na Kubě. Na ostrovy se taky přesunula parta kubánských maestros roneros, které s sebou přinesla desítky let zkušeností.
A jedním z parádních kousků destilérky je právě Puntacana Ron Viejo, který zrál v sudech z amerického dubu. Užije si ho opravdu každý. Začátečník i znalec, který prahne po plné chuti.