„V každou roční dobu můžeš vyrazit do přírody, a když není zkažená člověkem, všechny ty ladem ležící ingredience kolem tebe se ti najednou složí a ona ti nabídne třeba gin…” Popsal svůj přístup k výrobě destilátů jeden ze zakladatelů značky Landcraft, Ondřej Kopička. Přesně v tom je krása malé řemeslné palírny, která se zaměřuje na malé šarže ginů, whisky, likérů a dalšího alkoholu vyráběného z vlastního medu a lokálně dostupných, často zapomenutých surovin, jako je ovoce ze starých sadů nebo volně rostoucí byliny a koření.
A když k ruce nejsou suroviny, které jsou zrovna potřeba, stačí se poptat po známých. V tomhle případě se šlo za Jarou Tesaříkem, který založil značku Dlúhé grefty a bez předchozích zkušeností se v rodných Mutěnicích pustil do vinaření. Lidi si nejdříve klepali na čelo. Jenže po pár letech jim spadly brady, protože na vína Dlúhé grefty jsou dlouhé čekačky v Kodani i v New Yorku.
Slovo dalo slovo a v Landcraftu si koupili rovnou celý sud vína Rubra Mixtura z roku 2019. Po dokonalém tuningu a dozrání v dubovém sudu bylo stočeno jen 402 lahví. Jedna z nic se tady na vás usmívá…