Tato single malt whisky z palírny Dalmore byla poprvé představena v roce 2008 a byla vytvořena jako památka na hrdinský čin jednoho z předků klanu Mackenziů, který v roce 1263 zachránil krále Alexandera III. před divokým jelenem. Král mu pak dal na oplátku právo využívat hlavu jelena ve svém erbu. Od založení palírny Dalmore v roce 1839 je pak dvanácterák na každé láhvi whisky.
Whisky King Alexander III. však není výjimečná jen svým příběhem. Velmi zajímavé jsou i sudy, které legendární master blender Richard Paterson použil pro staření whisky. Jedná se rovnou o šest druhů sudů – sudy po bourbonu, po sherry Metusalem (30leté sherry), sudy po víně Madeira, Marsale, po portském a také po francouzském Cabernetu Sauvignon.
Díky unikátnímu zrání ve whisky ucítíte brusinky, kandované ovoce, čokoládu a opálené dřevo. V chuti jde skutečně o mistrovské dílo, na kterém má svůj podíl vanilka, crème brûlée, drcené mandle, přezrálé ovoce, koření, zázvor, lesní ovoce a chuť opáleného dřeva. Závěr je poměrně dlouhý s náznaky skořice, oříšků, zázvoru a sušeného ovoce.
Tato láhev je jednou z prvních verzí whisky King Alexander III., která již dnes není běžně k dostání.