V 17. a 18. století měla Evropa Britskou Východoindickou společnost. Ta pečlivě vybírala a dovážela vzácné zboží ze vzdálených koutů světa. Dnešní Evropa má Compagnie des Indes, která pátrá po tom nejlepším rumu a přiváží ho na starý kontinent. Obzvlášť velkou pozornost při tom tahle francouzská společnost věnuje zachování charakteru produkce jednotlivých zemí. Míchá směsi rumů tak, aby chutnaly co nejautentičtěji, případně volí cestu single-cask, tedy z jednoho sudu rovnou do lahve. To je i případ Belize 11 Years Cask Strength.
Cukrová třtina z Belize je vyhlášená svou kvalitou a tvoří více než 50 % tamního exportu. Rumu v Belize vládne destilerie Travellers Liquor, která začínala jako malý bar v 50. letech minulého století. V té době nebylo nic neobvyklého, aby si bar vyráběl vlastní pití a Jaime Omario Perdomo Sr. to uměl safra dobře. Díky tomu se z malé rodinné firmy stal úspěšný byznys, jehož rum je vyhlášený široko daleko. Díky Compagnie des Indes už i v Evropě.
Belize 11 Years Cask Strength je poctivě vyzrálý rum. Ve vůni proto najdete výrazně dřevité tóny v doprovodu vanilky a koření. Na patře je v prvních chvílích nejvíce cítit opálené exotické dřevo, vanilka a vysokoprocentní čokoláda. Postupně se přidávají tóny kořeněných perníčků a lískových oříšků. Finiš je příjemně dlouhý a i přes vysoký obsah alkoholu překvapivě jemný.
Tuhle silnou, suchou lahůdku si nejlépe vychutnáte jen tak, při pokojové teplotě, nebo s trochou ledu. Můžete zkusit i po kapkách přidávat vodu a odhalovat její skrytá zákoutí. Každopádně ale doporučujeme nechat ji před pitím chvilku vydýchat.