Štědrovečerní večeře a vína

8. 12. 2017 | Marcel Láznička

Šneci s bylinkovým máslem

Po válce zapomenutá tradice jsou zapečení šneci s bylinkovým máslem nebo šneci pečení na slanině. Tato historická pochoutka je oblíbená zejména ve Francii, ale i u nás v restauracích, které to myslí s gastronomií vážně. Její historie sahá do dávných dob, kdy tato tradice vymizela, ale nyní se začíná zase vracet. Jemná delikátní chuť šneků se perfektně hodí k sektům vyráběným tradiční metodou, jako například Mikrosvín Mikulov Sekt suché Cuvée Brut 2012. Nebojte se použít větší sklenici na víno, například na champagne nebo na bílé víno. V menší sklenici se víno neprojeví a nerozvoní.

Rybí polévka

Rodinných receptů na tradiční rybí polévku existuje nespočet a vždy je rozhodující chuť rybího masa a zeleniny. Říz a svěžest doladí citronová šťáva a máslové krutony. Víno ZD Němčičky Chardonnay Kabinet/Zemské 2016 dokreslí chuťový zážitek svou elegancí a chutí k dokonalosti. Pokud připravíte krutóny do polévky na másle a nikoli na oleji, budou lahodnější a přiblížíte se k chuťové dokonalosti s tímto Chardonnay.

Smažený kapr s bramborovým salátem

Ke smaženému kapru a bramborovému salátu se skvěle hodí zejména bílá svěží plnější vína, kupříkladu Fabig Ryzlink Vlašský Kabinet/Zemské 2015. Pakliže připravujeme kapra na černo, můžeme volit i červené víno, například Petr Skoupil Modrý Portugal KERAMIKA Pozdní sběr 2015. Tato vína doporučujeme otevřít 2 hodiny před servírováním. Lépe se otevře jeho chuť a rozvoní aroma.

Houbový Kuba

Je-li součástí vánoční menu i houbový kuba se sádlem, kroupy a česnekem, ideální volbou je tradiční české pivo plnější chuti nebo můžete vyzkoušet HobGoblin Wychwood Pivo. Toto levné, chutné a vydatné jídlo jedli už staří Slované. Většinou se podává jako polední jídlo na Štědrý den nebo ho lze zařadit do štědrovečerního menu.

Jablečný závin s rozinkami a ořechy

Osvědčený a jednoduchý recept na klasický vánoční dezert je jablečný štrůdl, který lze naplnit také rozinkami a ořechy nebo podávat se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou. Tóny jablek, vanilky a oříšků lze snoubit třeba s vínem Sandeman Porto Tawny. Oproti Rubby zraje Tawny delší dobu v sudu, a díky tomu se hodí více k tomuto dezertu s chutí oříšků, skořice a vanilky.

Svíčková na smetaně

Vánoční čas patří také hodování. Poctivou českou svíčkovou omáčku lze připravit s hovězím nebo také se zvěřinou a brusinkami. Ideální volbou je víno zrající v dubovém sudu Johann W Třebívlice White Cuvée Kabinet/Zemské 2014, díky čemuž si užijete smetanové tóny s nádechem lesního ovoce.

 

Vánoce jsou jen jednou za rok, a proto je potřeba užít si je do posledního detailu. Na snoubení pokrmů a vína záleží. V případě, že se vám to nepodaří, přijdete o dokonalý zážitek anebo se může stát, že Vám nebude chutnat ani jídlo, ani víno.

U nás máte jistotu, že se při výběru vín nespletete a rádi Vám doporučíme s čím jednotlivá vína párovat. Zkoušíme různé kombinace, abychom našli tu správnou. Baví nás to, jelikož to děláme pro Vás, naše zákazníky.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Sandeman Porto Tawny 0,75l 19,5%
SKLADEM 4 Ks a ihned na 1 prodejně 269 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem