Rozdíly mezi koňakem a brandy

7. 7. 2015

Patříte k těm, kteří si rádi pochutnají na koňaku či brandy? A víte, jaké jsou rozdíly mezi koňakem a brandy? Platí, že ne každý koňak je brandy a naopak. Koňak je pálenka, která se vyrábí z hroznového moštu, tedy brandy.

 

Aby mohl být koňak označen koňakem, musí splňovat tyto podmínky:

 

  • Hrozny použité k výrobě musí pocházet z oblastí kolem města Cognac, jde o oblasti Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires.
  • Hroznový mošt musí být vyroben výhradně z bílých odrůd vín Ugni Blanc, Folle Blanche či Colombard.
  • Do konce destilační sezóny musí pálenka zrát v dubových sudech minimálně dva roky.

Doba zrání koňaku je zobrazena na etiketách, můžete se setkat s označením VS (very special), což je koňak, který zrál v sudu nejméně 2 roky. Dále se můžete setkat s označením VSOP (very superior old pale) či Réserve, což je označení pro koňak zrající v sudech minimálně 4 roky. Označením XO (extra old) se honosí koňaky, jež zrály v sudu minimálně 6 let.

Jaké jsou tedy rozdíly mezi koňakem a brandy? Výroba koňaku je řízena zákony stanovenými francouzskou vládou, všechny koňaky musí být vyrobeny z konkrétních odrůd hroznů a je rovněž nezbytné dbát na předepsaný výrobní proces. Oproti tomu výroba brandy není upravena tak přísnými zákony, tudíž složky, výrobní proces a výsledná kvalita destilátu bývá velmi rozdílná.