Primitivo a Zinfandel – bratrovražedný souboj

23. 2. 2023 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

Primitivo vínaJako Kain a Ábel spolu o místo na slunci po staletí soupeřili sourozenci Primitivo a Zinfandel. Naštěstí ani jeden z nich v tomto případě nebyl zabit. Jak je to s jejich původem? Jsou ve skutečnosti jeden? To si prozradíme v článku. A přihodíme i pár tipů na skvělé láhve.

Je Zinfandel ve skutečnosti Primitivo?

Po 30 letech diskusí a neshod (v​četně právního zásahu Úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně) potvrdil výzkum DNA, na kterém pracovala Carole Meredith z Kalifornské univerzity v Davisu od počátku 90. let do roku 2002 (známý jako Zinquest), že Zinfandel je skutečně totožný s italským Primitivem. Ale ačkoli tento výzkum uzavřel letitý spor, zároveň také otevřel starší kapitolu historie odrůdy.

Víme, že Primitivo dorazilo do Itálie přes Chorvatsko, kde bylo známé pod různými jmény, včetně Tribidrag a Crljenak Kastelanski. Historikové se domnívají, že odrůda přicestovala přes Jaderské moře v 18. století. První italské výsadby byly provedeny v Gioia di Colli v Puglii, kde se pěstuje i dnes a má apelační označení DOC.

Do Ameriky Zinfandel (nebo „Zin“, jak mu láskyplně říkají ve Spojených státech) dorazil z Evropy v prvních letech 19. století a okamžitě zaznamenal úspěch v okresech Napa i Sonoma. Tam se osvědčil jako mimořádně úspěšný a vysloužil si pověst amerického „národního hroznu“. Otázek k vyřešení zbývá hned několik: dorazil Zinfandel do USA z Itálie nebo jinou cestou? Je americký Zinfandel založen na řízcích Primitiva, Tribidragu (Crljenak Kastelanski) nebo na obou? A jaký je jazykový původ slova Zinfandel?

Primitivo, Zifandel a jejich historie

Primitivo se překládá zhruba jako „raný“. Název odkazuje na povahu odrůdy s raným zráním. Člověku by se dalo odpustit, když si myslel, že hrozno bylo nějakým způsobem „primitivní“, možná méně rafinované než jiné odrůdy hroznů.  

Primitivo v posledních několika desetiletích zažilo doslova jízdu na horské dráze. Po mnoho let se odrůda používala především v severní Itálii k míchání s jinými odrůdami, aby vínům dodala sílu a intenzitu. V 90. letech 20. století byla odrůda na nejnižším bodě své hodnoty a využitelnosti. V rámci programů EU na snížení produkce vína byly ze země vytrhány tisíce hektarů vinic Primitiva.

Mezítím se za Atlantikem Zinfandel rozvíjel a získával na popularitě, což pak nepochybně přispělo i k tomu, že Primitivo znovu nabralo vítr do plachet. Nová podoba Primitiva, která se začala objevovat, totiž už nebyla druhotnou odrůdou pro kupážování vín, byl to nyní historický hrozen, ze kterého se začala vyrábět vlajková vína jižní Itálie. 

Dalším krokem, který přispěl k popularizaci Primitiva, bylo to, že od roku 1999 mohli italští exportéři označovat Primitivo jako Zinfandel – ačkoli se pro toto označení rozhodl jen málokdo, byla to vynikající reklama. Nyní se děje opak: jak hvězda Primitiva v Itálii opět stoupá, řada kalifornských vinařů (většinou těch s italskými kořeny) nyní označuje svá vína Zinfandel jako Primitivo. 

Mimo USA a Itálii se odrůda pěstuje v Jižní Africe a Austrálii, kde se plní do lahví jako Zinfandel i Primitivo. Ani v jedné z těchto zemí však nenabyla zvláštního významu.  

Téměř nedotčeni politikou a tahanicemi mezi Itálií a USA, vinaři z Chorvatska pokračovali ve výrobě tmavě zbarvených, plných červených vín z hroznů Crljenak Kastelanski a Tribidrag. Zájem o tato vína přirozeně vzrostl po debatě Primitivo/Zinfandel, takže mnoho z nich je nyní k dispozici v různých zemích po celém světě.

Na svých objevech hledejte následující názvy: Primitivo, Zinfandel, Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratosija.

Jak chutná Primitivo

Primitivo z jižní Puglie se vyznačuje temně rubínovou barvou, intenzivním aroma lesního ovoce, čokolády, tabáku, skořice a sušených švestek. Díky teplotám, které v této části Itálie panují, dozrávají hrozny do vysoké cukernatosti, a tak se můžeme nezřídka setkat s víny, která mají 16 % alkoholu. 

Primitivo se za posledních 20 let stalo plnohodnotnou odrůdou, kterou vinaři zpracovávají s láskou, a tak se můžeme setkat s víny lehčími i víny, která zrála v dubových sudech po mnoho měsíců. Světoví kritici na ně pějí ódy a ta se dostávají i na prestižní žebříčky nejlepších světových vín.  

A čím začít objevovat? Zkuste některý z našich tipů pod článkem nebo si vyberte z naší nabídky Primitiva či Zinfandelu. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem