Barové pojmy – jak si připadat v baru jako doma?

17. 10. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

barové otázkyProcházeli jste někdy večer kolem otevřených dveří koktejlového baru, tamní atmosféra vás táhla dovnitř, ale vy jste se ostýchali takovou pozvánku přijmout? A proč vlastně? Ještě nikdy vás nenapadlo takto zaměřený podnik navštívit, a tak netušíte, co můžete od tamní nabídky a obsluhy očekávat? Ok, rozumím. Pojďme ale tento ostych odbourat a na následujícím rozhovoru hosta s barmanem ukázat, jak to v koktejlovém baru chodí.

zákazník  baru

Návštěva baru nanečisto

Vcházím tedy do baru a už u dveří mě vítá elegantně oblečený mladý muž. Velmi slušně a se zájmem mě pozdraví, ptá se, jak se mám a zda mám na dnešní večer rezervaci. Na pozdrav odpovídám a ujišťuji jej, že jdu jen náhodou kolem, vtáhla mě dovnitř atmosféra a v podobném podniku jsem vlastně poprvé. Muž se pousměje, odpoví, že chápe a je moc rád, že jsem k nim zavítal, a nabízí mi místo na baru – volnou židli. Rád ji přijímám a usedám za barový pult. Zde se mi začíná věnovat barman.

Barman: „Dobrý večer, pane, vítejte u nás v baru! Co vám mohu nabídnout? Nahlédnete do našeho menu nebo vaši objednávku vymyslíme společně?“

Host: „Dobrý večer… no, eh… vlastně nevím, co si mám objednat. Nikdy jsem v cocktail baru nebyl. Teď mě budete obsluhovat vy? A co ten kolega, co mě přivítal první?“

Barman: „Ano já, připravuji objednávky celého podniku a obsluhuji hosty na baru současně. Kolega má dnes servis, obsluhuje hosty z placu a také mi zadává objednávky. Zkusíme tedy vaši objednávku vymyslet společně. Jaký alkohol máte rád? A jaké chutě preferujete? Sladkou, kyselou, hořkou nebo suchou?“

Host: „Dobrá! No asi rum. A sladké moc nemusím. Rád piji suchá bílá vína, tak asi něco suššího a lehčího, prosím.

Barman: „Prima, no vidíte, že jsme na to přišli! Připravím vám tedy long drink s rumem, suchým sherry, verjus a tonikem. Souhlasíte?“

Host: „Co je long drink?“

Barman: „Long drink je koktejl, který se připravuje do větší sklenice a většinou má vyšší poměr nealkoholické složky vůči té alkoholické. Typicky lehčí a osvěžující koktejly. Do dnešního horkého večera ideální!“ 

Host: „Ok, to zní dobře! A co ten verjus? To jsem ještě neslyšel, není to drahé?“

Barman: „Nebojte, verjus je šťáva z nezralých hroznů a my jej v určitých recepturách používáme namísto čerstvé citronové nebo limetkové šťávy. Je to tedy příjemně nakyslá tekutina.“

Host: „Aha, tak to si dám. Používáte na přípravu vašich koktejlů shaker?“

Barman: „Ano, u tohoto drinku použiji dvoudílný shaker pro lepší smísení surovin. Používám ale i jiná barmanská náčiní. Shakerů mám více, záleží na tom, jak snadno nebo jak obtížně se dají jednotlivé suroviny smísit. Pokud se jednotlivé suroviny mísí snadno, mohu použít i „mix glass“ – míchací sklenici. V ní pak ingredience propojím za pomoci míchací lžíce. A ledem také samozřejmě ochlazuji. Svůj drink totiž určitě nechcete mít teplý. Některé klasické koktejly se musí míchat tak a jiné zase jinak. Máme na to jasné postupy.“

Host: „A i ten můj klasický koktejl má jasně daný postup?“

Barman: „Vám připravuji drink na míru, dle vašeho zadání. Není to klasický koktejl, ani ještě nemá jméno. Když si host nevybere drink z našeho menu ani klasický koktejl, rádi s kolegy improvizujeme a za pomoci surovin, které máme k dispozici, připravíme koktejl dle zadání hosta.“

Host: „Wow, to musíte znát mnoho receptur a vědět, které suroviny se k sobě hodí. To mě baví!“

Barman: „To jsem rád, pane. Zde je váš koktejl, na zdraví!“

Host: „Děkuji, hned ochutnám… mmmm! Takto jsem si koktejl přesně představoval. Jak jste to dokázal?“

Barman: (smích) „Děláme jen svoji práci. Jsem rád, že vám drink chutná.“

Host: „Počkejte, co jste mi to dal na koktejl? A kde mám brčko?“

Barman: „To je citronová kůra jako ozdoba koktejlu. Má funkci dekorativní, ale i skvěle voní. Když přiblížíte nos k drinku před napitím, cítíte krásně svěží citrusovou vůni, která dotvoří společně s chutí samotného drinku celkový zážitek z koktejlu. A proto v koktejlu není brčko. Není potřeba, vždyť byste o celý ten zážitek přišel. Běžně brčko v koktejlu nepotřebujete, věřte mi.“

Host: „Dobrá, rád si nechám poradit. Ještě mi povězte, proč používáte tak veliké ledové kostky?“

Barman: „To je jednoduché. Velké kostky ledu tají pomaleji, a tak váš koktejl udrží déle čerstvý. Nejde o to za pomoci ledu šetřit na surovinách. Tak to vůbec není.“ 

Host: „Aha, už to chápu. Drink byl moc dobrý, děkuji. Dnes už ale musím jít, budu svůj zážitek vyprávět manželce a někdy přijdeme společně. Mohu zaplatit? Mohu vám nechat dýško?

Barman: „Samozřejmě, moc rádi přivítáme i vaši paní ženu, doporučuji si vytvořit rezervaci, ať si můžete vybrat místo, třeba znovu na baru. Ohledně účtu, moc rád připravím, pokud nám budete chtít nechat spropitné, budeme velice rádi. Vážíme si toho. 

Host: „Tady máte, děkuji, nadchnul jste mě, opravdu zážitek. Mějte se!“

Barman: „Děkujeme, i vám hezký večer! Brzy na baru na shledanou…“    

A takhle příjemné to v baru je. Teď už se můžete osmělit i vy. Dorazte třeba k nám do La Casa de la Havana vieja. Přeji příjemnou první návštěvu.

návštěva baru

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Old Bert Winter 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks 625 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem