skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Zimní ginové koktejly na zahřátí
Máme tu to sychravé období, kdy se pozdě rozednívá a brzy stmívá. Některé dny se dokonce ze šera nevyloupnou vůbec a je temno opravdu od rána až do večera. Na druhou stranu se ale najdou i dny, kdy se všechno třpytí námrazou, prozářené ostrým zimním sluncem.
Zima má mnoho tváří. A my pro vás máme několik tipů na skvělé ginové koktejly, které zaručeně vylepší i dny plné lezavé šedi. Včetně jednoho Valentýnského speciálu!
Apple Chai G&T
Gin&Tonic se dá udělat na mnoho různých způsobů a drtivá většina z nich bude fungovat skvěle. Tady vám představujeme voňavou variantu (nejen) na dlouhé zimní večery. Potkává se v ní osvědčená dvojka – jablko a skořice. A všechno dohromady to ladí úžasně. Směs masala chai je kombinací černého čaje, skořice, hřebíčku, kardamomu a dalšího koření. Výsledný drink má díky ní exoticky kořeněnou chuť.
Ingredience:
- 4 cl Opihr ginu
- 2 cl sirupu jablko-chai (recept níže)
- dolít oblíbeným tonikem
Postup přípravy:
Do vysoké sklenice nasypejte kostky ledu. Přidejte gin a sirup a zamíchejte, aby se sirup neusadil u dna sklenice. Dolijte tonik a ještě jednou zlehka promíchejte. Na ozdobu se perfektně hodí hvězdička badyánu.
Recept na Sirup jablko-chai
Zahřejte 250 ml cideru (třeba Magners) a vhoďte do něj 30 g čajové směsi masala chai. Po třech minutách louhování tekutinu přeceďte. Přidejte 150 g třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pokud hledáte rychlou variantu, můžete vyzkoušet instantní David Rio Tiger Spice Chai.
Jakmile sirup vychladne, přelijte ho do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici. Měl by vydržet alespoň měsíc.
Sloe Tom Collins
Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Tady je zimní variace nesmrtelné klasiky, jejíž historie sahá až do 19. století. Kombinace trnek, jalovce, citrónové šťávy a sody hraje krásně úplně pro každého.
Ingredience:
- 5 cl sloe ginu (Hayman’s Sloe)
- 2 cl citrónové šťávy
- 1 cl cukrového sirupu (recept níže)
- dolít sodou
Postup přípravy:
Do vysoké sklenice nasypejte kostky ledu a postupně přidejte všechny ingredience. Nakonec drink promíchejte, aby se sirup neusadil na dně. Udělejte to ale jen zlehka, ať nepřijdete o bublinky ze sody. Drink ozdobte měsíčkem citronu.
Recept na cukrový sirup
Do hrnce dejte jeden díl vody na dva díly cukru, nejlépe bílého třtinového. Sirup zahřívejte a míchejte, aby se cukr ve vodě rozpustil. Jakmile se sirup začne vařit, zprůhlední. V tu chvíli nechte sirup ještě pár minut lehce probublat a máte hotovo. V lednici vám vydrží minimálně měsíc.
Hot Love
Svatý Valentýn je za rohem a to by bylo, abychom neměli připravený koktejl i pro takovou příležitost. Jde o jednoduchý drink sladkokyselé chuti, do kterého se prostě každý zamiluje. Co víc si na Valentýna přát?
Ingredience:
- 4 cl pink ginu (Beefeater Pink)
- 2 cl broskvového likéru
- 1 cl citrónové šťávy
- 10 cl brusinkového džusu
Postup přípravy:
Všechny ingredience dejte do kastrůlku a postupně zahřívejte pod bod varu. Opatrně, ať nepřijdete o obsažený alkohol. Přelijte do hrnečku nebo žáruvzdorné sklenice a podávejte.Jako ozdoba se hodí mrazem sušené červené ovoce nebo květ růže, pokud máte nějakou po ruce.
P.S.: Pokud si vás tenhle drink omotal kolem prstu, tak vám prozradíme, že v letních dnech stačí dát stejnou kombinaci na led a máte osvěžující variantu téhle parády.
Ginová horká čokoláda
Myslíte si, že to k sobě nejde? Že ta kombinace chutí nemůže fungovat? Jen to vyzkoušejte a uvidíte sami. Tohle je totiž ta pravá horká čokoláda do zimy!
Ingredience:
- 3 cl London dry ginu (Bombay Sapphire)
- 150 ml polotučného mléka
- 25 g hořké čokoládyˇ
- 10 g cukru
- Střik vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Do malého hrnce dejte nasekanou čokoládu a pomalu zahřívejte. Jakmile se čokoláda rozpustí, postupně přidávejte mléko a míchejte, aby se vám nesrazilo. V momentě, kdy je čokoláda pořádně horká, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Pořádně směs promíchejte, aby se cukr rozpustil, a odstavte z ohně. Přidejte gin a ještě jednou zamíchejte.
Horká čokoláda si žádá váš nejoblíbenější hrnek a jako ozdobu doporučujeme šlehačku. Podle nálady můžete doplnit ještě mini marshmallows, nastrouhanou čokoládou nebo nějakou polevou.
Purl
Tenhle koktejl je tak anglický, jako sama královna Alžběta, a jeho historie sahá hodně daleko. První zmínky o něm jsou už ze 17. století a původní receptura nebyla nikdy vybádána. Jde o skvělou kombinaci chutí! My preferujeme recept britského barmana Tristana Stephensona, kterou vám tu také uvádíme. Můžete si samozřejmě vytvořit vlastní Purl podle chuti nebo ingrediencí, které máte po ruce. Naše doporučení je zachovat alespoň gin, pivo a pelyněk.
Ingredience:
(na 6 porcí)
- 1 l piva typu Ale (třeba Zichovec Mosaic Ale)
- 20 cl ginu (Hendrick’s)
- 150 g cukru (krystal)
- 50 g medu
- 5 g sušeného chmele
- 2 g sušeného pelyňku
- 3 ks hřebíčku
- cca 15 cm svitku skořice
- kůra z jednoho růžového grepu
Postup přípravy:
Všechny ingredience dejte do hrnce a pořádně promíchejte, aby se rozpustil cukr a med. Směs pomalu ohřívejte na cca 70 stupňů, ale určitě ji nepřivádějte k varu. Doporučujeme pak celý obsah opatrně přecedit přes sítko například do termosky. Drink pak ozdobte kouskem skořice a grepovou kůrou a podávejte do hrnku nebo žáruvzdorného skla.
Mrazivé dny si žádají trochu té vzpruhy. Doufáme, že vám naše recepty pomohou se stylově ohřát. Tak na zimu!