Zrání v sudech typu puncheon dodává whisky jedinečný charakter
Při zrání whisky se můžete setkat se sudy různých velikostí. Základní velikostí je barrel (190 – 200 litrů), který se používá při zrání bourbonů. Mezi další hojně používané sudy jsou hogshead (225 – 250 litrů). Existuje samozřejmě mnohem víc typů, ale ty nejsou příliš obvyklé. V menších sudech je větší poměr whisky v kontaktu se dřevem, což urychluje zrání. Puncheon sudy mají objem obvykle 450 až 500 litrů. A právě proto má Yamazaki Puncheon specifický charakter.
Ve vůni vládne zralý meloun, sušená meruňka, voskové kdoulové želé, čerstvě nakrájený ječmen/sláma, vanilínový dub, mandle a marcipán. V chuti převládají náznaky džemu, zázvoru, vanilky, bíé čokolády, toastu, koření a angreštu. Závěr se nese ve znamení broskví, mandlí, meruněk, medu, vanilky, hrušek a zeleného ovoce.
Nejlepší japonská whisky. A pro mnoho top na světě
Společnost Suntory provozuje několik palíren kvalitní whisky. A Yamazaki je tou, která se zaměřuje na výrobu single malt whisky. Například Hibiki také spadá pod Suntory, ale tady se zase zaměřují na blended whisky. Yamazaki Distillery se stala první palírnou kvalitní japonské whisky, která leží na okraji města Kjóto. Oblast Yamazaki Distillery je zajímavá klimatem, které je specifické pro své rozmanité teploty a vlhkost. Tyhle podmínky jsou perfektní pro staření whisky. A zrání je u Yamazaki Whisky lahůdkou.
Většina single malt whisky od Suntory si sbírá po světě jednu cenu za druhou. A ani Yamazaki není výjimkou. Mezi největší úspěchy značky patří například “double gold” ze soutěže San Francisco World Spirit Competition z let 2009 a 2013 nebo zlato z International Spirit Challenge 2015. Yamazaki Limited Edition 2023 je úspěšným pokračováním japonského umu při výrobě kvalitní whisky.