Velier založil Casimir Chaix v Janově v roce 1947 jako dovozce a distributor vína a lihovin. V 80. letech to byla ještě malá rodinná firma s méně než deseti zaměstnanci. To vše se změnilo v roce 1986, kdy jej koupil Luca Gargano, bývalý ambasador značky pro Saint James, kterému bylo tehdy ještě dvacet.
Pod jeho vedením vybrali své první sudové whisky v roce 1992 a svůj první rum v roce 1996. V následujících desetiletích se Velier stal jednou z nejvíce sběratelských značek v tomto odvětví a Gargano značku Velier umístil na pozici jedna z předních autorit a stáčíren rumu kdekoli na světě. Díky Lucovi Gargano se může i normální smrtelník dostat k lahví, ke kterým by se jinak nedostal.
Velier Beenleigh 2013 10y 59%
Andělé si sice z tohoto single cask rumu vezmou více než 25 %, ale přesto na vás zbude dost parádního rumu z nejstarší australské palírny. Beenleigh Velier 2013 59% vděčí svému jedinečnému charakteru 12 dní trvající fermentaci, na které se podílely vzácné kvasinky Schizosaccharomyces pombe a Saccharomyces cerevisiae. Po destilaci v roce 2013 byl rum uložený na 10 let do sudů po bourbonu.
Příběh Beenleigh, nejstarší registrované palírny Austrálie, začíná v roce 1865, kdy Angličané John Davy a Francis Gooding koupili 300 akrů půdy poblíž řeky Albert v oblasti Beenleigh s úmyslem otevřít cukrovar. Přibližně ve stejnou dobu James Stewart - známý jako "Bosun" - cestoval po řekách Albert, Logan a Brisbane na palubě parníku S.S. Walrus, oficiálně plovoucího cukrovaru, kde se přebytečná melasa tajně používala k výrobě rumu. V roce 1884 byla loď nalezena opuštěná na břehu a na palubě nebyl nikdo kromě Bosunova měděného hrnce, který pak koupil Davy. Tak se zrodila Beenleigh Artisan Distillery.
Velier Providence 2019 3y 52%
Destilerie de Port-au-Prince s hrdostí představila první stařený rum Providence. Byl destilovaný v roce 2019 a vyrobený z třtiny Cristalline Michelem Sajousem v Saint-Michel-de'-l'Attalaye. Rum rozvíjí svou aromatickou komplexnost díky přirozeného fermentačního procesu. Sudy číslo 3 až 27 jsou pro rumech Caroni, které poskytují rumu Providence 2019 jedinečný charakter a dělají z něj jeden z nejcennějších na Haiti.
Z Distillerie de Port-au-Prince, v srdci hlavního města Haiti, přichází první stará Providence. Cukrová třtina Cristalline používaná pro rumy Providence pochází od Michela Sajouse ze Saint-Michel-de-l'Attalaye, 150 kilometrů na sever. Tekutina získaná po fermentaci se destiluje v bain-marie v diskontinuálním měděném alembiku, postaveném Müllerem ve spolupráci s Vittoriem Capovillou. Tato Providence zahrnuje první staré sudy, od čísla 3 do čísla 27, všechny ex-Caroni.