O zaniklé destilérce Caroni
Destilérka Caroni byla založena v roce 1923 na místě cukrovaru, pro kterém získala své jméno. Rumy Caroni byly klíčovou přísadou rumů, které dostávalo britského námořnictvo jako pravidelný příděl. S úpadkem trinidadského cukrovarnického průmyslu se ostrovní palírny stávaly více závislé na dovážené melase, takže jejich provoz se stával nevýhodným. V roce 2001 trinidadská vláda prodala svůj podíl a v roce 2002 byl lihovar uzavřen.
Jaká škoda. Naštěstí se najdou tací, kteří i z těch zbytků dokáží dostat maximum. Jedním z nich je nezávislá stáčírna Velier a naše česká Rum Shark. Díky tomu si i vy můžete vychutnat nebo uložit do sbírky rumy, jako jsou tyhle:
Rum Shark Caroni 1995 28y 56,2%
Tenhle rum byl destilovaný na Trinidadu v roce 1995. Zrál celkem 28 let v recyklovaném sudu po sherry (10 let tropicky a 18 let kontinentálně). Ke stáčení došlo v roce 2023. Rum Shark Caroni 1995 28y 56,2% vyniká příjemnou vůní s tóny vanilky, čokolády, pomeranče, sušeného ovoce, oleje a leštěnky. V chuti je cítit hořká čokoláda, spálený dub, tropické ovoce, hořké mandle, grep a káva.
Rum Shark Caroni 1996 27y 57,8%
Tahle edice byla destilovaná na Trinidadu v roce 1996. Zrála celkem 27 let v recyklovaném sudu po sherry (9 let tropicky a 18 let kontinentálně). Na stáčení se dostalo v roce 2023. Rum Shark Caroni 1996 27y 57,8% voní po citrusech, tropickém ovoci, červeném pomeranči, propolisu, opečeném toastu, medu, oleji a hořké čokoládě. V chuti převládají náznaky tropického ovoce, hořké čokolády, medu, mandlí a spáleného dubu.
Rum Shark Caroni 1996 27y 57,1%
Tento kousek byl destilovaný na Trinidadu v roce 1996. Zrál celkem 27 let v recyklovaném sudu po sherry (10 let tropicky a 18 let kontinentálně). Ke stáčení došlo v roce 2023. Je podobný stejně starému rumu v téhle triple edice. Má však jiný podíl alkoholu a chuťový profil. Rum Shark Caroni 1996 27y 57,1%. Voní po čokoládě, kávě, černém čaji, citrusech, medu, propolisu a sušeném ovoci. V chuti převládá hořká čokoláda, spálený dub, mandle med, tropické ovoce a minerály.
O nezávislé stáčírně Rum Shark
Spousta úžasných věcí na světě bývá z velké části dílem náhody, kdy byť sebemenší prvotní impuls dá vzniknout něčemu opravdu jedinečnému. A počátek Rum Shark byl také z velké části dílem podobné náhody.
Byla to totiž náhoda, že se spolu jednoho letního dne potkali Josef Janíček a Jiří Rábel. Josef se v té době již několikátým rokem věnoval sbírání a degustování rumů z celého světa, byl nedílnou součástí rumové komunity v ČR a především rumovým ambasadorem, který se nekompromisně zasazoval o rozšíření rumového povědomí a tvrdě bojoval za otevřenost, korektnost a autenticitu při výrobě, lahvování a prezentování rumových produktů. Jiří přišel na schůzku z pozice respektovaného a především v barové komunitě velmi uznávaného spolumajitele společnosti Ultra Premium Brands (UPB), která je již několik let leaderem v dovozu prémiového alkoholu do ČR.
Z původně seznamovací schůzky, od které ani jeden z účastníků neměl vysoké očekávání, se díky otevřenému a vstřícnému přístupu obou stran vyvinulo několikahodinové přátelské posezení. Jiří byl díky Josefovi vtažen do nitra české rumové komunity, pro kterou se nadchl tak výrazně, že se společně s Josefem domluvili na vytvoření prvního českého bottlera rumu.
Od prvopočátku je pro Rum Shark tou nejdůležitější zásadou stáčet jen ty nejlepší sudy, které se nám z Karibiku podaří „ulovit“. No a protože se lovení těch nejlepších sudů stalo poslání, zvolila si značka do znaku jednoho z nejobávanějších lovců světa.