Romero & Sons 12y je dvanáctiletý single blended rum vyráběný v Destilería Romero & Sons, rodinné destilérce v Andách v Ekvádoru. Tento rum přináší bohatou tradici a dovednost dvou generací a dvou odlišných stylů výroby rumu.
Historie tohoto rumu sahá až do roku 1906, kdy byl podnik založen Alfonsem Romerem.
Johan Romero, mistr destilátor třetí generace, používá k výrobě rumu kotlíkovou destilaci na bázi šťávy z cukrové třtiny. Jeho otec, Napoleon, naopak preferuje kolonovou destilaci na bázi melasy z cukrové třtiny. Toto spojení dvou různých stylů přináší rumu širokou paletu chutí a vůní.
Zrání Romero & Sons 12y probíhá alespoň dvanáct let v sudech z amerického a francouzského dubu v mírném podnebí And. Tato doba zrání umožňuje rumu dosáhnout optimálního rovnováhy mezi složkami a rozvinout bohatou a hlubokou chuťovou paletu.
Romero & Sons 12y je lahvován bez přídavku jakýchkoli umělých látek, jako jsou barviva nebo cukr. Je to rum pro ty, kteří hledají autentický a komplexní rumový zážitek, který je výsledkem rodinného dědictví a lásky k řemeslu.