Barbancourt rum je znám po celém světě jako rum znalců. Je nejstarším (první rum vyráběný na Karibských ostrovech) a známým producentem rumu na Haiti, který patří mezi jedny z nejlepších producentů na světě.
Historie sahá až do roku 1862, kdy pan Dupré Barbancourt z Francie začal na Haiti destilovat rum. Použitím metody dvojité destilace, kterou znal z rodného města Francie a využitím potřebných znalostí z výroby kvalitního koňaku, vydestiloval unikát mimořádné kvality.
Když Dupré Barbancourt zemřel, palírna přešla na manželku Nathalie Gardère, která ji spravovala s pomocí svého synovce Paula Gardère. Paul pak Barbancourtu šéfoval až do roku 1946. Tak si generace po generaci předávají vedení v palírně dodnes. Během haitského zemětřesení v roce 2010 zemřeli dva dělníci, asi 86 přišlo o své domy. Navždy bylo ztraceno mnoho starých sudů. Zásoby se výrazně ztenčily, což se projevilo také v nabídce a ceně.
Ve spolupráci s více než 3 000 pěstiteli pěstuje Rhum Barbancourt na všech svých pozemcích stejnou odrůdu cukrové třtiny: Madame Mevs, hybridní třtinu jedinečnou pro Haiti. Vybrali tuto třtinu pro její výjimečný aromatický potenciál.
Master Distiller, Vladimir de Delva – který se přes 10 let učil od Thierry Gardèreho – je garantem tradic a nositelem inovací v Rhums Barbancourt. Proces výroby rumu se od počátků nezměnil, pouze technologie se vyvinula. Rumy Barbancourt jsou jediné, které profitují ze stárnutí na ostrově. Všechny rumy zrají ve francouzských dubových sudech, ve vlhkých sklepích v srdci plání Cul-de-Sac.