Porfidio je značka mexických tequil a rumů. Nejznámější nápoj této značky je asi Rum Plata. Ten je třikrát destilovaný. Jedná se o bílý rum z čerstvé třtinové šťávy. Ručně sklizená zralá, zdravá cukrová třtina, je okamžitě svážena do lihovaru k lisování.Porfidio zpracovává třtinu z přímořského státu Nayarit, který leží hodinu jízdy od destilerie v Puerto Vallartě.
Značku Porfidio založil rakouský podnikatel martin Grassl a je tak trochu tajnůstkář. Nikdo totiž přesně neví, kde se rumy a tequily pálí. Co ale všichni ví je, že jeho destiláty vyráběny v malých edicích získávají světová ocenění na soutěžích.
Tequila Porfidio Quercus 38%
Porfidio Quercus je moderní a jemně dubově kořeněné pojetí klasické tequily. Vytváří rovnováhu mezi destilovanou čistou šťávou z agáve a charakteristickou svěží chutí. Tahle tequila zrála v sudech z dubu, a proto vyniká bezkonkurenční nádhernou sladkostí, ve které dominují tóny dubu.
Tequila Porfidio Anejo Single Barrel 39,3%
Tahle tequila si odpočinula 2 roky v sudech z amerického bílého dubu. Získala světle jantarovou barvu a velmi intenzivní a jemnou vůni s tóny karamele, tropického ovoce, másla, pepře a dubu. Velice komplexní chuť je plná kořeněných a ovocných náznaků.
Tequila Porfidio Plata 39,7%
Tahle tequila zraje pouhých 20 dní v sudech z bílého dubu, pak je plněna do ručně foukaných lahví. Voní po agáve, koření a ovoci. V chuti je cítit pepř, kouř a hlavně sladké agáve.
Rum Porfidio Pure Cane 70%
Ruční sklizeň zralé, zdravé cukrové třtiny, která je okamžitě svážena do destilerie k lisování. To je základ úžasného rum Porfidio Pure Cane. Porfidio zpracovává třtinu z přímořského státu Nayarit. Čerstvě vylisovaná 100% čistá šťáva z cukrové třtiny je za pomoci „dobrých bakterií“ přeměněna během čtyřdenní fermentace na slabý 8% alkohol zvaný víno z cukrové třtiny. Šťávy jsou následně 3x destilovány v tradičních Alambic Pots. Rum se stáčí v síle, v jaké byl destilovaný.
Rum Porfidio Jalisco 45%
Tenhle rum se vyrábí stejně jako Porfidio Pure Cane. Po destilaci je však uložen do sudů ke zrání. Před stáčením je ředěný na 45%. To mu ovšem vůbec neubírá na kráse a chuti.