Palírna Matugga je společný projekt manželského páru Paula a Jacine Rutasikwa. Sídlí v Anglii, ale název si vypůjčila od ugandského města Matugga, kde Paula Jacine vlastní rozsáhlé pozemky. Úrodná jihoafrická půda rodí famózní cukrovou třtinu, z jejíž melasy pak v britském Cambridgeshire pálí malé série řemeslného rumu. Ten nechávají zrát v sudech z anglického dubu. Dokonalé spojení dvou světů.
Rumy Matugga si za krátkou dobu své existence vydobyly solidní pozici mezi rumovými experty. Za jejich jedinečně jemnou, bohatou chutí stojí pomalá sedmidenní fermentace melasy a trojnásobná destilace v malých měděných kotlích o objemu 200 litrů.
Matugga Golden Rum má hlubokou zlatou barvu, která je podpisem pomalého zrání v dubových sudech. Po přivonění se nese na notách kandovaného ovoce. Na patře je pikantně sladký s tóny karamelek a sečuánského pepře. V závěru hrají prim tóny vanilky a jahod.
Ochutnejte Afriku po britsku. Některé fúze stojí za to.
Ocenění:
Stříbrná medaile z 2017 International Wine & Spirit Competition
Stříbrná medaile z 2015 Hong Kong International Wine & Spirit Competition