Taiwanská palírna Kavalan Distillery se věnuje výrobě single malt whisky teprve od roku 2006, kdy se začalo destilovat 11. 3. První edice spatřily světlo světa v roce 2008 Kavalan je jedinou destilérkou na ostrově, která umí místní podmínky dokonale využít.
Palírna leží na úpatí zasněžených hor, které jsou zdrojem pramenité vody. Svůj vliv na kvalitu whisky má blízký Tichý oceán, který pozitivně ovlivňuje proces zrání. Zdejší subtropické teploty jsou silně proměnné, což při staření whisky způsobuje silné „dýchání sudů“, a tím prudké vstřebávání chutí ze dřeva – dochází k rychlému stárnutí.
Destilační přístroje nakoupila palírna ve Skotsku, kde se také inspirovala zdejší výrobou. Všechno to do sebe perfektně zapadá. Whisky Kavalan za své krátké působení nasbírala přes 180 zlatých medailí ze světových soutěží. Kavalan Solist Fino není výjimkou.
Španělské Fino je nejsušší ze všech odrůd tradičního sherry vína a dodává whisky Kavalan Solist Fino výjimečný profil. „Fino” znamená v překladu „jemný” a je typickou vlastností whisky. To uznali také porotci na světových soutěžích. Whisky získala například zlatou na IWSC 2016, dvojité zlato na World Spirits Competition v roce 2018 a 2020. A další a další ceny…
Díky použití tohoto druhu sherry je Kavalan Solist Fino ideální příležitostí pro fandy fortifikovaného vína a všechny pokročilé whisky nadšence.