Speyside je skotský region, ve kterém najdete zdaleka nejvyšší koncentraci palíren. Jen dvě palírny si tu hlídají kvalitu vstupních surovin do té míry, že si sami suší vlastní slad. Jednou z nich je BenRiach. Tahle destilérka patří k těm úplně nejstarším, otevřela už v roce 1898. Což byl asi ten nejhorší okamžik, který si mohla vybrat. O dva roky později už se její brány opět zavíraly a stejný osud potkal desítky dalších destilérek. Přišla krize. BenRiach zůstala uzavřená dlouhých 65 let. V době, kdy tu nevznikla ani kapka whisky, přežila jen díky tomu, že sušila slad pro sousední Longmorn Distillery.
Novodobá historie BenRiach se píše od roku 1965. Z té doby také pocházejí nejstarší sudy v tamních sklepích. Po divokém období, během kterého několikrát změnila majitele, se v roce 2004 dostala do rukou The BenRiach Distillery Company Limited a jako nezávislá destilérka se pustila do trochy toho experimentování. Občas uloví skutečně unikátní sud a použijí ho ke zrání své znamenité whisky. Tohle je jeden z těch případů.
BenRiach 15y "Madeira Wood Finish" je další v řadě limitovaných edicí “Wood Finish Series”. Tahle dobrota nejdřív zrála v amerických sudech po bourbonu. Pak se přestěhovala do portugalských soudků, ve kterých předtím bydlelo vynikající dezertní víno madeira. Výsledek je voňavý, s tóny vanilky, koření, vodního melounu a broskví na základu dubového dřeva a vína. Na patře vás zaplaví vlna máslových karamelek, lískových ořechů, broskví a koření. V závěru se projevuje bohatá chuť madeiry.
Skotská whisky, portugalské víno. Tahle kombinace neuvěřitelně funguje. Přesvědčte se sami. Jen příliš neváhejte, naše zásoby jsou omezené.