Syrah nebo Shiraz: Jaký je rozdíl?

21. 7. 2022 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

Syrah28. 7. slavíme Mezinárodní den odrůdy Syrah. Nebo Shiraz? Pojďme se podívat, jak se to s názvem téhle vinné odrůdy vlastně má, odkud k nám přišla a kde se jí daří.

Z historie odrůdy Syrah

O původu odrůdy Syrah se vedlo mnoho diskusí. Spekulovalo se, že by mohla pocházet z města Siracusa na Sicílii i že je to pokračovatel starověké odrůdy Rhône, ze které se vyrábělo kvalitní víno v římských dobách. Také se mluvilo o staré Persii, tedy dnešním území Írán​u. Tam se totiž nacházelo město Shiraz. Právě odtud si australané vypůjčili svoji variantu názvu odrůdy. 

V roce 1998 se díky analýze DNA zjistilo, že rodiči odrůdy jsou ve skutečnosti Mondeuse blanche a Dureza, o kterých se předpokládá, že pochází z oblasti Rhône-Alpes ve Francii. Některé studie také ukazují, že s velkou pravděpodobností je praprarodičem Syrahu Pinot Noir.

A jak je to tedy s tím názvem? Syrah je původní evropský název, zatímco Shiraz se stal známým díky Austrálii. Každý z termínů je tedy dnes spojený s různými styly vín vyrobenými ze stejné odrůdy. Syrah většinou odkazuje na starosvětský styl, je tělem i alkoholem lehčí, štíhlejší a s jemnější tříslovinou. Shiraz naopak odráží novosvětský rukopis, kdy jsou vína sytější barvy, mají intenzivní a zralejší aroma, plné tělo a vyšší alkohol. Zatímco odlišné styly se objevily jako přirozený důsledek různých pěstitelských podmínek a mikroklimat (tj. hrozny v Austrálii dosahují vyššího potenciálního alkoholu a více koncentrovaných a zralých aromat než jejich evropské protějšky). V současné době je díky technologiím na rozhodnutí samotného vinaře který styl vyrobí.

Syrah/Shiraz ve světě

Francie – domov Syrahu

Syrah je královnou severní Rhôny, kde se vyrábí plná, sytě zbarvená, pikantní a pepřová vína z Hermitage, určená k dlouhodobé archivaci. Naopak v Côte-Rôtie vznikají svěží aromatická, lehce květinová a rafinovaná vína.

Až do 70. let 20. století se výsadba Syrahu soustředila převážně na vinice v severním údolí Rhôny. Od té doby odrůda zaznamenala mimořádný nárůst popularity v celé jižní Francii a teď​ je třetí nejpěstovanější červenou odrůdou v zemi. V hojném množství ji najdeme v jižní Rhôně, zejména v apelaci Châteauneuf-du-Pape a Languedoc-Roussillon.

Austrálie – domov Shirazu

Sazenice Syrah/Shiraz, tehdy známé jako Scyras, byly pravděpodobně převezeny do Austrálie z Montpellier otcem australského vinařství, Jamesem Busbym, na počátku roku 1832. Odrůdě se v nové domovině velmi dařilo a rychle se stala nejvysazovanější odrůdou Austrálie. Země má jedny z nejstarších výsadeb Syrah/Shiraz na světě a některé dokonce pravokořenné, které přežily fyloxéru, tedy útok škůdce mšičky révokaze.

V Austrálii vzniká řada vinných stylů, z nichž nejznámější jsou výrazně bohaté, vyzrálé styly z tradiční Barossa Valley. Údolí Barossa je mnohými považováno za „duchovní domov“ australského Shirazu, především kvůli ikonickému postavení historického výrobce Penfolds. Penfolds Grange se stalo prvním australským sběratelským vínem a jeho ceny v aukčních síních hrdě konkurují nejlepším Bordeaux. Penfolds Grange nastavilo etalon, kterého se snaží dosáhnout všichni zdejší vinaři.

Syrah/Shiraz v ostatních zemích

Syrah/Shiraz je v současnosti šestou nejvysazovanější odrůdou na světě a osvědčil se v mnoha vinařských oblastech. Například v Kalifornii 90. let 20. století ho nadšeně vysazovali takzvaní Rhône Rangers. Tahle skupina vinařů byla odhodlaná dokázat, že se do Kalifornie hodí ještě lépe než Cabernet Sauvignon. Dalšími zajímavými zeměmi k prozkoumání jsou Chile, Jihoafrická republika a Nový Zéland. Některé pozoruhodné Syrahy lze nalézt i v Itálii a Španělsku. Dalším nečekaně úspěšným místem pro koncentrované Syrahy je Wallis ve Švýcarsku. 

Jak chutná Syrah

Vína se vyrábějí v mnoha stylech a ukazují nesčetné množství chutí tmavého ovoce. Mladá vína mívají květinové tóny, stárnutím se rozvíjí aroma bílého a černého pepře a bylinné tóny. V některých vínech lze nalézt stopy vyčiněné kůže a kouřové aroma. Ovocitost v těchto vínech inklinuje k velmi tmavé chuti černého rybízu a lékořice. Stylem „Starého světa“ jsou obecně produkována vína v zemitějším a pikantnějším stylu ve srovnání s „Novým světem“, kde jsou ovocné tóny častější a dominantnější.

Syrah/Shiraz je opravdu výborná odrůda, silné slupky hroznů vytvářejí vysoký obsah tříslovin a přispívají k hluboké rubínově červené barvě s intenzivním fialovým odleskem. Velmi často se používá do kupáží s dalšími odrůdami, jako je Grenache, Mourvedre, Carignan a Cinsault, nebo třeba Cabernet Sauvignon. V Côte-Rôtie může být spolu s červenými hrozny fermentováno až 20 % Viognier (bílá odrůda), aby se zvýraznila vůně a stabilizovala barva. Cuvée Syrah-Viognier se vyrábí v mnoha zemích, mimo Francii nejčastěji v Austrálii a Kalifornii.

Syrah alias Shiraz je ve světě velmi oblíbená a znalci vyhledávaná odrůda. V Čechách je neprávem pořád trochu přehlížená a to je třeba napravit. Vyberte si z naší nabídky Syrahu a připijte si na jeho Mezinárodní den. A pamatujte, že se jedná o prastarou odrůdu a můžeme děkovat za možnost vybírat z tak široké škály vzrušujících příkladů z celého světa.

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem