Svatomartinské víno a jeho tradice

11. 11. 2020

Okamžik, na který čekají všichni milovníci mladých svatomartinských vín, přichází každoročně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Právě tehdy se totiž tradičně spouští prodej a otevírají se první láhve. Jak ale tato tradice vznikla? Co za ní stojí? A jak se tento svátek slavil v minulosti?

Svátek svatého Martina se historicky pojí s příchodem zimy, prvním sněhem a pravidelným posvícením. V dřívějších dobách dostávala v tento den čeleď vyplacený plat s sjednávala si službu na další rok. Všude se hodovalo, pořádaly se trhy i poutě a vinaři slavili nové mladé víno. A to už od 7. století.

Svatomartinské víno

Vína, která nesou jméno svatého Martina, jsou mladá, živá, se svěží ovocnou chutí. Za tu vděčí krátkému zrání, které zpravidla trvá jen pár týdnů. A právě kvůli specifickému výrobnímu procesu je svatomartinské určené pro okamžitou spotřebu. Odborníci doporučují jej vypít nejpozději do Velikonoc. Ale upřímně, komu by taková dobrota vydržela ležet doma.

Jaká vína se mohou pod značkou Svatomartinské vyrábět?

Pravidla jsou jasně daná. Na své si přijdou milovníci bílých, růžových i červených svatomartinských. Z bílých odrůd je povolená výroba z Müller Thurgau, raného Veltlínského červeného a Muškátu moravského. Mezi růžovými najdete odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, červeným vládne Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Ve všech případech jsou možné také kupáže schválených odrůd.

Svatomartinská vína najdete každoročně i na Alkohol.cz. Mezi tradičními výrobci najdete naše oblíbené Rodinné vinařství Skoupil nebo Vinařství Štěpán Maňák.

Kdo byl vlastně Svatý Martin?

Svatý Martin se podle všeho narodil v roce 316 n.l. a už ve svých 15 letech se stal vojákem.

Legenda pak hovoří o tom, že prochladlému žebrákovi daroval část svého pláště. Druhý den se mu zjevil Kristus, překvapivě oblečený právě do jeho pláště. Tento zážitek byl natolik silný, že Martin bohu následně zasvětil svůj život.

Později se svatý Martin stal patronem vojáků, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinské pranostiky o jídle a víně

Tradiční oslavy masopustu a příchodu zimy najdeme i v lidových pranostikách, kterých existuje hned několik.

  • Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.”

  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.

  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.

Co si dopřát na sváteční stůl o svatém Martinu?

Kromě dozlatova upečené husy s knedlíky a červeným zelím doporučujeme také sladké svatomartinské rohlíčky plněné mákem nebo povidly. K tomu samozřejmě už zmíněné mladé červené či bílé víno, které k české kuchyni dokonale sedí.

Připravili jsme pro vás recept od skvělé kuchařky a blogerky Báry. Za klik stojí i její blog, na kterém najdete spoustu další inspirace.

Svatomartinská husa s jablkovým zelím

Podle tradiční husy kdysi lidé předpovídali, jaká bude zima. Hodnotili to podle množství a rozmístění tuku, ale třeba i barvy kostí. Čím tmavší hrudní kost byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím více sněhu mělo napadnout.

Co si připravit na husu:

1 husu,

sůl, drcený kmín,

vodu na podlití, případně mléko na namočení

Na jablíčkové zelí:

500 g kysaného zelí i se šťávou,

1 větší jablíčko,

2 brambory,

cibule,

sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a třtinový cukr na ochucení.

Jak postupovat?

Pokud vám vadí husí pach, namočte husičku přes noc do mléka. Nutné to ale není. Druhý den husu zvenku i zevnitř osolte a dejte péct do vyhřáté trouby. Můžete ji péct i vcelku, ideálně na nižší teplotu 120–160° C doměkka. Podle velikosti husy s přehledem i 10 až 12 hodin. V průběhu pečení se doporučuje občas polít výpekem. To aby nakonec nebyla příliš suchá.

Tip od Báry: Zkuste během pečení přidat oloupané jablíčko, je to taková česká klasika.

Mezitím si připravte jablíčkové zelí: na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte zelí. Lehce podlijte vodou a přidejte nastrouhané jablko a syrové brambory. Duste doměkka, osolte a dochuťte podle libosti.

Svatomartinské rohlíčky

Tradičními svatomartinskými rohlíčky obdarovávala děvčata své nápadníky. Jejich zahnutý tvar má prý připomínat podkovy bílého koně svatého Martina. Recept na rohlíčky najdete na Bářině blogu.

A hlavně, nezapomínejte na pitný režim.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Jsme na suchu, podle této kombinace filtrů bohužel žádné zboží nemáme.

Vybírat ale můžete z tisíců jiných lahví, stačí filtry upravit.

S výběrem rádi poradíme i telefonicky na čísle 605 111 777 nebo na e-mailu info@alkohol.cz.