Svatomartinská tradice

12. 11. 2018

Jako každý rok se i 11. 11. 2018 v 11 hodin a 11 minut spustil prodej a otevírání svatomartinských vín. Jak ale tato tradice vznikla? Co za ní stojí? A jak se tento svátek slavil dříve?

Svátek svatého Martina spojujeme s příchodem zimy, prvním sněhem a pravidelným posvícením. V dřívějších dobách dostávala právě v tento den čeleď vyplacený plat s sjednávala si službu na další rok. Všude se hodovalo, pořádaly se trhy i poutě, vinaři slavili nové mladé víno. A to už od 7. století.

Svatomartinské víno

Mladé víno se svěží a ovocnou chutí.

Tato vína sice zrají jen pár týdnů, díky svému charakteru si ale získávají mnoho příznivců. Svatomartinské je určené pro okamžitou spotřebu, odborníci doporučují jej vypít nejpozději do Velikonoc.

Jaká vína se mohou pod značkou Svatomartinské vyrábět?

  • bílé: odrůdy Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský – i jejich kupáže,
  • růžové: odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe – i jejich kupáže,
  • červené: odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže.

I Alkohol.cz začal 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut tyto vína prodávat. Konkrétně jde o následujíci kousky našich oblíbených vinařů Skoupil, Maňák a Znovín.

A kdo vlastně Svatý Martin byl?

Svatý Martin se podle všeho narodil v roce 316 n.l. a už ve svých 15 letech se stal vojákem.

Legenda pak hovoří o tom, že prochladlému žebrákovi daroval část pláště. Druhý den se mu zjevil Kristus, překvapivě oblečený právě do jeho pláště. Tento zážitek byl natolik silný, že bohu následně zasvětil svůj život.

Svatý Martin se stal později stal patronem vojáků, jezdců, hus i právě vinařů.

Svatomartinské pranostiky o jídle a víně:

  • Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.”
  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.

Co si dopřát na sváteční stůl?

Kromě dozlatova upečené husy s knedlíky a červeným zelím doporučujemé také sladké svatomartinské rohlíčky plněné mákem nebo povidly. K tomu samozřejmě už zmíněné mladé červené či bílé, které k české kuchyni dokonale sedí.

Připravili jsme pro vás recept od skvělé kuchařky a blogerky Báry. Doporučujeme i její blog, ve kterém najdete mnoho další inspirace.

Svatomartinská husa s jablkovým zelím

Podle tradiční husy kdysi lidé předpovídali, jaká bude zima. Hodnotili to podle množství a rozmístění tuku, ale třeba i barvy kostí. Čím tmavší hrudní kost byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím více sněhu mělo napadnout.

Co si připravit na husu:

  • 1 husu,
  • sůl, drcený kmín,
  • vodu na podlití, případně mléko na namočení.

Na jablíčkové zelí:

  • 500 g kysaného zelí i se šťávou,
  • 1 větší jablíčko,
  • 2 brambory,
  • cibule,
  • sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a třtinový cukr na ochucení.

Jak postupovat?

Pokud vám vadí husí pach, močte husičku přes noc do mléka. Nutné to ale dení. Druhý den husu zvenku i zevnitř osolte a dejte péct do vyhřáté trouby. Můžete ji péct i v celku, ideálně na nižší teplotu 120–160°C doměkka. Podle velikosti husy takových takových 10 – 12 h. V průběhu pečení potoručuje občas polít výpekem. To aby nakonec nebyla příliš suchá.

Tip od Báry: zkuste během pečení přidat oloupané jablíčko, je to taková česká klasika.

Mezitím si připravte jablíčkové zelí: na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte zelí. Lehce podlijte vodou a přidejte nastrouhané jablko a syrové brambory. Duste doměkka, osolte a dochuťte podle libosti.

Svatomartinské rohlíčky

Tradičními svatomartinskými rohlíčky obdarovávala děvčata své nápadníky. Jejich zahnutý tvar má prý připomínat podkovy bílého koně svatého Martina. Recept rohlíčky najdete na blogu Báry.

A hlavně, nezapomínejte na pitní režim.

Vyzkoušejte dobroty z článku