Příběh filipínského rumu Don Papa

Příběh značky Don Papa se začal psát v roce 2011. Tehdy se Stephen Carroll vrátil z cesty do města Bacolod na severozápadním pobřeží filipínského ostrova Negros, známého jako „Sugarlandia“. Ačkoli se rum na Filipínách vyráběl, nikdy ne na Negrosu. Ale to se mělo změnit, protože Carroll měl plán. Jeho společnost Bleeding Heart Rum Company (BHRC) představila svůj první rum v roce 2012. V témže roce se značka dostala na londýnský Rum Fest a s ním i do Evropy. O 8 let později se značka Don Papa těší velké mezinárodní oblibě. 

Název Don Papa odkazuje k Papa Isiovi, charismatickému vůdci ostrova Negros, který v 90. letech 20. století bojoval proti Španělům a získal pro Sugarlandii nezávislost. Papa Isio, vlastním jménem Dionisio Magbuelas, se nakonec musel vzdát a byl odsouzen k trestu smrti. Ten později zmírnili na doživotí a tak národní hrdina v roce 1911 zemřel ve Starém vězení Bilibid v Manile. Značka Don Papa mu teď vzdává hold.

Cukrová třtina a rum na Filipínách

Všechno začíná u cukrové třtiny. Bez ní by žádný rum nebyl tím, čím je. Don Papa využívá k výrobě melasu, tedy vedlejší produkt při výrobě cukru. Cukrovarnický průmysl hrál na Filipínách významnou roli zejména dokud byly ostrovy hlavním dodavatelem cukru pro značku Coca Cola. Ta ale přešla na levnější glukózo-fruktózový sirup a řada filipínských cukrovarů byla nucena ukončit svou činnost. S nimi zkrachovaly i některé lihovary. 

Historicky se cukrová třtina po celých Filipínách pěstuje už celá staletí. Ta, ze které se vyrábí Don Papa, má údajně nejvyšší obsah sacharózy a společnost je známá pro nejsladší melasu na světě. Za tuto vlastnost vděčí výrazně vlhkému klimatu ostrova Negros. 

Černé zlato, jak se melase na Negrosu říká, po destilaci zraje v amerických dubových sudech, ve kterých byl dříve uložený bourbon a které rumu propůjčí typické vanilkové tóny. Na konci procesu je tak bohatá lahůdka se sladkým, ovocným aromatem. 

Tajemství obalů rumu Don Papa

Za část pozornosti, které se rumům Don Papa dostává, pravděpodobně vděčí i svému působivému balení, které je vskutku světové. Baculatá láhev pochází z Francie, korek z Portugalska a návrh populární etikety vznikl v newyorské firmě Stranger & Stranger. Ta rumu v roce 2013 zajistila dvojitou medaili za design obalů na World Spirits Competition v San Francisku a cenu za produktovou inovaci roku na přehlídce Paris Cocktail Spirits Show.

Don Papa Rum už také třetím rokem vyhlašuje soutěž „Don Papa Art Competition“. To je otevřená výzva pro filipínské umělce, aby po svém uchopili vizuální stránku a příběh značky. Deset nejlepších děl se vystavuje na veletrhu Art Fair Philippines a vítězný návrh se dostane na limitovanou edici tubusů Art Canister k rumu Don Papa 7 yo. 

I klasické etikety se vyplatí prohlížet důkladně. Jak už víme, muž na nich je legenda Sugarlandie, Don Papa. Jeho podobizna ale vypadá na každé láhvi trochu jinak. A kromě ní najdete na etiketě celou řadu drobných detailů. Schovává se tu celkem 50 zvířat typických pro Negros, včetně nejmenšího primáta na světě - nártouna. Všimněte si třeba monoklu Dona Papy – tvoří ho ocas ještěrky. A knírek je ve skutečnosti slimák. 

Na lahvích rumu Don Papa 10 yo se Papa Isio pyšní dlouhými vousy a ostrovní fauna je odsunutá do pozadí. Tvůrci etikety se tu snažili zachytit Dona Papu tak, jak by asi vypadal, kdyby se ztratil v džungli a zestárl tam. Typické znaky, jako ocas ještěrky, slimáka, hlemýždě a samozřejmě nártouna, zachovali. K nim na etiketě přibyli exotičtí ptáci, které spatříte pouze hluboko v srdci džungle.

I u limitovaných edic rumu se etiketa proměňuje. Nejpovedenější je pravděpodobně ta u Don Papa Masskara, která je inspirovaná stejnojmenným festivalem, který se na Negrosu každoročně pořádá. Láhev září barvami, motivy karnevalu a pralesa.

Jak se liší jednotlivé rumy Don Papa?

Rumy Don Papa se už několik let řadí mezi nejprodávanější na světě a v České Republice se umístily v prodejnosti hned na druhém místě. Jejich popularita s novými přírůstky stále stoupá a díky nádherným etiketám se těší zájmu sběratelů. 

Don Papa svou charakteristicky sladkou chutí potěší zejména příznivce elixírů a sladkých spiced rumů, ale v nabídce si svého favorita najde asi každý. Věřím, že v portfoliu značky si vyberete i vy.

Don Papa 7yo

Malosériově vyráběný prémiový rum z melasy zrál 7 let v sudech z amerického bílého dubu ve skladech na úbočí hory Mount Kanlaon na ostrově Negros. Tyto podmínky dávají rumu jeho specifické aroma. Chuť je plná vanilky, koření, kandovaného ovoce a medu.

Don Papa 10 yo

Desetiletý rum z řady Don Papa zrál ve znovu vypálených dubových sudech po americké whiskey ve filipínském klimatu, kde je údajně jeden z největších podílu odpařování, tzv. angels’ share, na světě. Rum se lahvuje pouze v malém množství a jedná se tak o exkluzivní záležitost. Má temnou jantarovou barvu a svůdnou vůni plnou kakaa a dřeva. Chuť je bohatá a je zde znát vyšší obsah alkoholu (43 %). Na patře se potkávají tóny sušeného ovoce, rozinek, kakaa a lehký náznak dřeva.

Don Papa Rare Cask

Limitovaná edice populárního rumu Don Papa byla uložená ve znovu vypálených dubových sudech po dobu 5 let. Právě těmto sudům, které osobně vybíral Master Blender palírny, vděčí rum za svůj charakter. Dodávají mu bohaté aroma dubu, kakaa a ovocných koláčků. I přes to, že se Don Papa Rare Cask pyšní poctivými 50,5 % alkoholu, je chuť překvapivě hladká. Dominuje v ní kakao a dubové dřevo, které vyvažují ovocné tóny na citrusovém základu. 

Don Papa Sherry Cask

Po velkém úspěchu limitované edice Rare Cask se Don Papa rozhodl dále experimentovat se sudy a vydal další limitku v počtu 16 000 lahví. Melasový rum zrál 4 roky v dubových sudech, kde byl dřív uložen bourbon. Jeho pravé kouzlo ale spočívá v následném dozrání. Don Papa Sherry Cask strávil 18 měsíců v sudech, kde předtím ležely čtyři druhy sherry – Fino, Pedro Ximenez, Cream a Palo Cortado. 

Rumy z těchto sudů byly následně pečlivě blendovány a zrodila se úžasná lahůdka s mahagonovou barvou a hladkým ovocným aromatem s náznaky rozinek. Chuť je silná a dlouhotrvající, se švestkovými tóny v doprovodu zralých fíků a hořké čokolády. Rum není filtrovaný a proto může být kalný, což není na škodu.

Don Papa Masskara

Tento rum vznikl pouze pro francouzský trh, ale kvůli vysoké poptávce po celém světě se značka rozhodla prodej rozšířit. Edice se nese v duchu stejnojmenného filipínského festivalu a tou nejdivočejší párty, která se na ostrově Negros pořádá. Takzvaným festivalem úsměvů se inspirovala i barevná láhev tohoto rumu.

Jedná se o blend tří pot-still rumů, doslazený lokálním medem a dochucený macerací citrusů calamondin a špetkou chilli. Temně zlatý rum je krásně sladký, ale přesto silný. Vůně je bohatě medová s jemnými citrusovými tóny. Chuť je výrazně nasládlá, medovo-citrusová s dlouhým pikantním závěrem. 

Don Papa Sevillana Cask

Limitované edice rumu Don Papa Sevillana Cask bylo vydáno pouze 9000 lahví pro celý svět. Jde o blend 4-12letých rumů zrajících v sudech z amerického dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Následně se rum na 3 roky přesunul do dvou typů španělských sudů – po oloroso sherry a andaluském vino de naranja, tedy lahodném pomerančovém víně vyrobeném ze speciální odrůdy sevillských pomerančů. 

Měděně zlatý rum se pyšní bohatým aromatem marmelády, sladkých pomerančů a slaného karamelu s jemným náznakem dubu. V chuti se mísí marmeláda, pomerančová kůra, sušené ovoce a lehký kouřový nádech. Rum má 40 % a má velmi dlouhou a hladkou chuť s jemným štípnutím.

Kompletní nabídku rumů Don Papa si můžete prohlédnout na stránce výrobce.