Medovina –⁠ vše, co potřebujete vědět o starověkém nápoji, který chutná dodnes

10. 2. 2022

Výroba medovinyPlné žejdlíky medoviny, zpěv, veselost a radost. Takhle si můžete představit pití tohoto kvašeného nápoje ve středověkých krčmách. Jenže tradice trvá i dnes, medovina je stále velmi oblíbená. A nezáleží na tom, jestli si dáte domácí medovinu nebo si pořídíte kvalitní láhev v e-shopu. V článku se dozvíte o historii medoviny, výrobě a způsobech podávání. Tak jdeme na to. 

Medovina. Už samotné slovo v člověku vzbuzuje pocity něčeho dobrého. Medovina se někdy označuje také jako včerovina nebo medové víno a je považována za jeden z nejstarších alkoholických nápojů. Vyrábí se primárně z medu alkoholovým kvašením.

Některé zdroje medovinu označují jako nápoj bohů. Dřív byla podávána při speciálních příležitostech, oslavách nebo rituálech. Běžný člověk neměl nárok. Podle archeologů medovinu pily všechny nejstarší civilizace. I dneska může být medovina považována za božskou manu, když si vyberete kvalitní českou značku nebo když si doma připravíte domácí medovinu. Pojďme medovinu prozkoumat trochu důkladněji, stojí to za to. 

Historie medoviny –⁠ od legendární ambrozie po „medový úpadek”

Když si přivoníte a ochutnáte kvalitní medovinu, můžete si skutečně připadat jako v ráji. Asi i proto je podle legend medovina starší než lidstvo samo. Z plna hrdla ji pili  jako ambrozii už řečtí bohové a každá další civilizace. Můžeme s hrdostí napsat, že medovinu si užívali i naši slovanští předci. 

Medovina se pila v Africe už před 20 000 lety

Jestli dáváte přednost faktům před legendami , tak podle vědců byla medovina známá na africkém kontinentě už před 20 000 až 40 000 lety.

Chytré včely si v období sucha dělaly hnízda v baobabech. Pěkně v nich skladovaly med. A když začaly lijáky, med se smíchal s vodou a příroda zajistila kvašení. Ejhle, první alkoholický nápoj spatřil světlo světa i bez božské pomoci. Člověku to neuniklo, vyzkoušel, chutnalo. Tenhle dar přírody neodmítl a medovinu se postupem času naučil vyrábět sám. 

Medovina jako nápoj nejvyšších vrstev

Medovina byla ve středověku symbolem hojnosti a bohatství. Ne každý si ji mohl dovolit, a tak se pila spíše na dvorech. Byla tak výjimečná, že se dávala novomanželům v takové zásobě, aby jim oslazovala život celý měsíc po svatbě. Odtud pochází výraz honeymoon

Česká medovina

Když medovina začala prohrávat boj s dalšími alkoholickými nápoji… 

Medovině se dlouhá staletí hodně dařilo a chvíli to vypadalo, že se ještě dlouho udrží na výsluní. Jenže několik faktoru způsobilo, že se dostala na vedlejší kolej:

  • Urbanizace začal vytlačovat med – Medovina se vyráběla snad na všech kontinentech. Odliv lidí z venkova do měst způsobil, že suroviny pro výrobu medoviny bylo méně a méně.
     
  • Dovoz cukrové třtiny – V Evropě med mizel i díky tomu, že se začalo dovážet nové sladidlo, cukrová třtina. Med se sbíral převážně v klášterech, kde mniši chovali včely a vyráběli si svou domácí medovinu.
     
  • Globální oteplení otevřelo cestu pro víno a pivo – Klima se oteplilo a tam, kde to dříve nešlo, začala se pěstovat vinná réva a chmel. Víno a pivo se staly dostupnějšími nápoji a také jejich výroba byla jednodušší. Medovina musela výrazně ustoupit.
     
  • Nové destiláty z muslimského světa – Medovina získala více konkurentů. Kromě vína se do Evropy v raném středověku dovážely destiláty z muslimského světa.
     
  • Průmyslová extrakce medu – V 18. století se objevil nový způsob extrakce medu. Původně se med z pláství dostával s využitím horké vody (ze zbytků pak vznikala medovina). Nový mechanický systém nezanechával při extrakci medu skoro žádné zbytky a medovina se stávala okrajovým produktem. 

Všechny tyto faktory způsobily, že medovina byla téměř vytlačena. Naštěstí se začala pomalu vracet a můžeme říct, že dnes česká medovina zažívá zase světlejší okamžiky. 

Výroba medoviny – základem receptu je med a kvalitní voda

Výroba medoviny není zase tak složitá, abyste si to nemohli zkusit doma (i když stokrát jednodušší je si lahev koupit). Základními surovinami jsou co nejlepší pitná voda a med. Nezáleží na tom, jestli jde o med luční nebo lesní. 

Prvním krokem při výrobě medoviny je smíchání medu s vodou s cukernatostí 20 až 32 %. Tenhle roztok na povrch vyplaví nečistoty a poradí si se všemi plísněmi a bakteriemi.

Následuje výroba tzv. rozkvasu. Odebere se menší podíl medoviny, do kterého se dají namnožit kvasinky. Rozkvas se přidá do zbytku převařené medoviny. Ta se nechá odležet v sudech až na 4 týdny. Kvašení probíhá obvykle v sudech od vína, ale pokud si děláte domácí medovinu, můžete ji nechat kvasit v demižonu. 

Medovina kvasí při ideální teplotě 20 až 27 °C. Po dokvašení přichází na řadu filtrace a dokvašení. Posledním krokem je tvz. čeření. Je to proces, během kterého medovina získává čirost a čistotu. 

Jestli máte čas na výrobu domácí medoviny, s chutí do toho. 

Výroba medoviny podle Ottova slovníku naučného

Medovina neb medové víno jest zvařená medová voda kořením sesílená, která řádným vykysáním a častým přeléváním do sudu a konečně do láhví nabyla lahodné chuti vínu zcela podobné. Po delším vyležení rovná se úplně těžkému červenému vínu. Láhev takového až 10 let vyleželého vína medového prodává se za 2 až i 20 korun. 

Domácí medovina

Jak pít správně medovinu? Horkou nebo studenou? 

Proti gustu žádný dišputát. Horká medovina je stejně tak dobrá jako studená. Podstatné je, aby byla medovina kvalitní. Ale je pravda, že na trzích a jarmarcích se setkáte spíš s horkou medovinou, která je výborným zimním pitím. Přesto si představme oba způsoby pití. 

Studená medovina je nejlepší při 14 °C

Studenou medovinu si nejlépe užijete v létě, když chcete popíjet trochu lehčí a sladší alkohol. Je tak osvěžující, že to půjde úplně samo. Jestli si chcete kvalitní medovinu skutečně vychutnat, připravte si sklenky na stopce, ze kterých jinak pijete třeba bílé nebo portské víno. Medovinu nachlaďte na 14 °C a upíjejte. 

Teplota horké medoviny by neměla překročit 60 °C

Když v zimě nezahřeje teplá bunda ani rukavice, je čas na dobrou českou horkou medovinu. Můžete si ji koupit u stánku ohřátou nebo si ji doma připravit podle sebe. Dejte si pozor, aby teplota horké medoviny nepřekročila 60 °C. Jakmile to přešvihnete, medovina se napění a ztratí svou vůni a chuť. 

Medovinu doporučujeme ohřát na ideálních 50 °C. Nebo klidně i méně, abyste ji mohli rovnou pít a nemuseli čekat. Můžete si ji nalít prakticky do jakéhokoliv sklad, ale ve whiskovce si na ní pošmáknete nejvíc. 

Z horké medoviny se dají udělat příjemné drinky na zahřátí. Vyzkoušejte třeba recept na Hořící medovinu, ke kterému potřebujete:

  • 40 ml medoviny
  • 200 ml hruškového moštu
  • skořici
  • hřebíček
  • pomeranč
  • cukr

Postup při výrobě drinku na zahřátí Hořící medovina

Do nádoby dejte jednu nebo dvě tyčinky skořice. Nalijte do ní horkou medovinu, kterou doplníte horkým moštem nebo džusem. Sklenici ozdobte plátkem pomeranče se skořicí, který necháte v drinku vylouhovat. Máte připravené zimní pití, které vás krásně zahřeje. 

Máte chuť na kvalitní českou medovinu? Probádejte e-shop

Vyzkoušejte dobroty z článku

Medovina Honey 0,7l 18%
SKLADEM > 5 Ks 289 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Medovina Chilli 0,35l 21%
SKLADEM > 5 Ks 199 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem