Jsou bio vína opravdu zárukou 100% kvality?

26. 8. 2021 | Jakub Přibyl
Kategorie: Wine

Bio vínaBio nebio. Takhle kdysi začínala pohádka o zázračné nové certifikaci. Dnes už jsou produkty v bio kvalitě běžnou součástí nabídky a je to dobře. Ale jak je to s bio víny? Je tohle označení zárukou kvality? Nebo je to, jak praví okřídlený vtip: že rozdíl mezi konvenčním a biovínem je ten, že čím konvenční vinař stříká vinohrad ve dne, tím stříká bio vinař v noci? Dnes si nalijeme opravdu čistého vína.

Co je to bio víno?

S jistotou můžeme říct, že výše uvedený vtip je sice povedený, nicméně se nezakládá na pravdě. Označení Bio je oficiální certifikací s jasně stanovenými pravidly a mohou se jím pyšnit jen vína, která splňují přísnější kritéria na ekologické pěstování vína a celkově na práci ve vinici v souladu s se zásadami ekologického zemědělství. 

Vinaři nesmějí používat umělá hnojiva, pesticidy ani jiné přípravky. V limitovaném množství smějí k postřiku využívat síru a měď, které mohou hrozny ochránit proti některým nebezpečím. Vše musí být na přírodní bázi. A proto se ve vinicích často objevují v místech mezi řádky vinohradu travnaté plochy. Jednak v nich, samozřejmě, bují život, ale při přerytí se z tohoto zatravnění stává přirozené hnojivo. 

Výroba biodynamických vín je běh na dlouhou viniční trať.​ Nemůže být jen náhodným a krátkodobým pohnutím vinařovy mysli. V České republice musí mezi žádostí o certifikaci a jejím udělením uplynout tři roky, během kterých už vinař dodržuje všechny postupy. A po udělení certifikace samozřejmě pokračuje. 

Odměnou za výrobu organického vína je vinaři silnější vinohrad. Má vyšší odolnost vůči chorobám či škůdcům a delší životnost, tedy déle plodí. Na kvalitu výsledného vína to však nemá vliv. Bio může být skvostné víno, ale může to být i propadák, protože při zpracování se dá pokazit ledacos. Bio samo o sobě není zárukou kvality. 

Jaká jsou česká bio vína?

Mezi našimi vinaři patří mezi osvědčené producenty jeden z prvních držitelů certifikace, Petr Marcinčák. Jeho záběr je široký a tak si v bio kvalitě můžete vychutnat polosuchou Pálavu i skvostný sladký rýňák

Další stálicí českého vinařského bionebe je Marek Špalek, který rodinné vinařství přesunul ze 100 % do bio režimu a výsledkem jsou krásná charakterní vína od svěžích letních rosé až po elegantní ryzlinky

Pokud jste milovníci burgundských odrůd jako jsou Chardonnay nebo Pinot noir (Rulandské modré), můžete zaměřit svou pozornost na několikanásobného finalistu soutěže Vinař roku, na vinařství Spielberg. Jejich vína jsou dynamická a plná života, s perfektním odrůdovým charakterem.

Z novějších přírůstků v sortimentu Alkohol.cz doporučujeme také vinařství Cibulka. Tam se začínalo v malém. Rodina Cibulkových totiž původně pěstovala jen bylinky a zeleninu pro svůj hotel a restauraci. Od malého políčka se vypracovali k prvnímu vinohradu a našli svou lásku. Dnes jim patří 16 hektarů vinic, opečovávaných v přísném režimu, kde vznikají bio vína bez pesticidů a syntetických přísad. Kromě tichých vín tu vznikají i bio vína šumivá. Vyzkoušejte třeba Zweigeltrebe Rosé Frizzante nebo sekt z odrůdy Sylvánské modré.

Nabídka kvalitních bio vín je rok od roku lepší a tak u nás najdete opravdu skvělá červená bio vína i bílá bio vína (a v bio kvalitě si můžete dokonce vychutnat i nealkoholická vína). Každopádně ještě jedna poznámka pod čarou. Někdy i bio vinař sáhne po chemii, aby ochránil svůj vinohrad ve velmi nepříznivém roce. Svou certifikaci tak okamžitě ztrácí, ale může díky tomu nechat vzniknout vašim oblíbeným vínům. Takže fanděte bio, ale nezatracujte nebio, protože ani lidské nemoci nelze vždycky řešit jen přírodními prostředky. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku