Jak se pije zlatá tequila

1. 2. 2016

Tequila je alkoholický nápoj, který se vyrábí z modré agáve, což je sukulent pěstovaný převážně v Mexiku. Destilaci naučili Mexické obyvatele až Španělé při dobývání nového území na počátku 16. století. I když místní obyvatelé vyráběli nápoj z agáve kvašením, tequilu do té doby nevyráběli.

Tequila se vyrábí z plodů agáve, ty se nejdříve upečou, pak se z nich vymačká šťáva, nechá se kvasit a z této nakvašené tekutiny se destiluje tequila.

Chuť tequily závisí i na nadmořské výšce, ve které se agáve pěstuje. Bílá tequila je čistá 100% tequila, zabarvené tequily vznikají zráním bílé tequily v dubovcýh sudech, kromě barvy získají také jemné nasládlé tóny vanilky nebo čokolády. Tento způsob se ale často obchází tím, že se tequila barví karamelem, což jí dodá na barvě, ale ne na chuťových vlastnostech.

A jak se tequila správně pije?

Spousta lidí pije bílou tequilu se solí a citronem a zlatou tequilu naopak se skořicí a pomerančem, je to zajímavý a atraktivní způsob pití, ale nemá to nic společného s mexickou tradicí. V Mexiku se tequila pije teplá a po malých douškách, pokud se pije se solí a citronem, tak se obě ingredience do tequily přidávají hned na začátku, aby vznikla směs. V Mexiku prokládají tequilu velkým množstvím vody, sůl a citron pak slouží na doplnění minerálů a vitamínů v tradičních vedrech.

Dobrou a kvalitní zlatou tequilu ale není potřeba v našich končinách doprovázet skořicí a pomerančem. Kvalitní zabarvené tequile se říká reposado, nejsou v ní žádné náhražky ani barviva, její zlatá barva vznikla díky ročnímu zrání v dubových sudech. Její chuť je opravdu delikátní s náznaky vanilky a skořice, mezi nejvyzrálejší tequily patří Añejo a Extra Añejo. Mají tmavší barvu, bohaté aroma a komplexní chuť.

Kvalitní stříbrné tequily jsou 100% agáve a mají příjemnou vůni a jemnou chuť. Patří mezi ně například značky El Jimador a Herradura. Ty existují ve verzích Blanco, Reposado a Añejo.

Pokud tedy chcete pít tequilu mexickým způsobem, pijte ji samotnou, nebo součástí jednoduchých koktejlů.

Tipy na mexické drinky s tequilou:

Paloma

Do sklenice dejte led, přidejte 4cl El Jimador Blanco, dolijte grapefruitovým džusem a přidejte trochu čerstvé limetkové šťávy.

Charro Negro

Do sklenice dejte led, přidete 4 cl El Jimador Reposado, dolijte coca-colou, přidejte trochu čerstvé limetkové šťávy a sklenici ozdobte plátkem limetky.

Pokud chcete své drinky ozvláštnit, můžete na sklenicích vytvořit okraj z citronu a soli (potřít citronem a obtisknout v soli), je to jednoduché a efektní.