skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
3x recept na domácí griotku z třešní a višní
Třešně a višně se rodí v obrovském množství a jejich zpracování je hlavním tématem léta. Netřeba klesat na mysli. Letos vám šťavnaté ovoce přebývat nebude. Máme pro vás hned dva recepty na domácí griotku. Pro milovníky sladších chutí třešňovou, pro příznivce výrazné chuti kyselých višní v alkoholu jsme připravili návod na domácí višňovku s rumem nebo s koňakem. A když o tom tak přemýšlíme, proč vybrat jen jednu možnost. Vyzkoušejte všechny tři.
Recept na domácí griotku z třešní
Vyrobte si domácí griotku z třešní a užijte si výraznou chuť ovoce bez umělých aromat a barviv. S výslednou podobou griotky si můžete opravdu vyhrát. Stačí experimentovat s použitým kořením a druhem destilátu. Základní verzí je griotka s vodkou, která nechá naplno vyniknout chuti ovoce. Pokud chcete výraznější výsledek, připravte si griotku s rumem.
Naše třešňová griotka recept vlastně příliš nepotřebuje. Příprava je jednoduchá a jediné, o co tu kráčí, je správný poměr ingrediencí. Tady je.
Na 2,5 litru griotky z třešní budete potřebovat:
-
2 kg třešní
-
1 litr vodky
-
1 kg cukru
-
Koření dle chuti – hřebíček, skořice, citronová kůra
Recept na přípravu domácí griotky z třešní
Do velké zavařovací sklenice nasypeme vypeckované třešně, přidáme koření podle chuti a směs prosypeme kilogramem cukru. Následně vše zalijeme alkoholem, sklenici pečlivě utěsníme a necháme stát alespoň dva měsíce v šeru při stálé teplotě.
Po uplynutí určité doby se třešně scvrknou na polovinu. Obsah sklenice přecedíme do sterilní sklenice. A co udělat z třešní z griotky? Můžete je použít při pečení moučníků, kterým dodají dokonalou chuť.
Recept na domácí višňovku s rumem
Co udělat z višní? Až ochutnáte tuhle dobrotu, už nikdy nebudete mít problém tohle ovoce zpracovat. Griotka z višní je o poznání kyselejší, než ta třešňová, ale také chuťově zajímavější. Většina receptů našich babiček pracuje s tehdy dostupným tuzemákem. Vy se můžete rozmazlit a použít kvalitní bílý nebo tmavý rum.
Na 2,5 litru griotky z višní budete potřebovat:
-
2 kg višní
-
1 l rumu
-
1 kg cukru (pro výraznější chuť použijte třtinový)
-
1 l vody
-
Svitek skořice (případně badyán nebo vanilkový lusk)
Recept na přípravu domácí griotky z višní
Jak se dělá griotka? Jednoduše. Svařte vodu s cukrem na sirup. Směs nalijte do velké zavařovací sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby, přidejte rum a důkladně omyté višně (můžete ale nemusíte je vypeckovat) a vložte skořici a/nebo jiné koření podle chuti. Dobře utěsněte a nechte višně naložené v alkoholu odpočívat zhruba dva měsíce v šeru. Hotový likér přeceďte do lahví a dobře uzavřete. A co s višněmi z griotky? Zpracujete je do koláčů, zmrzlinových pohárů a dalších dobrot. Višně v alkoholu mají výraznější chuť než ty čerstvé a rum jim dodá na zajímavosti.
Domácí griotku si budete užívat déle, když ji budete uchovávat v lednici. A nakonec malé varování – i když se likér tváří jako lehké pití a výrazně ovocná chuť si o další skleničku vyloženě říká, obsah alkoholu v griotce není právě malý. Opatrně s ní.
Recept na višňový likér s koňakem
Ovocný likér z višní se dá připravit nejen s rumem. Můžete využít i domácí ovocné pálenky – výborná je například višňovka se slivovicí. Pro maximum chuti můžete použít i višňovici, pokud k ní máte přístup. My v tomto receptu používáme koňak, tedy destilát z hroznů.
Na 2,5 litru višňovky budete potřebovat:
-
2 kg višní
-
1 dl malinového sirupu
-
6 dl koňaku
-
6 hřebíčků
-
500 g cukru
-
5 dl vody
Návod na přípravu višňovky s koňakem
Jak se dělá višňovka? Pokud vlastníte nebo si můžete vypůjčit nástroj na odpeckování, rozhodně ho využijte, ušetří vám spoustu práce. Višně vypeckujte nad nádobou, aby nepřišla nazmar ani kapka ovocné šťávy. Ovoce i s odkapanou šťávou přesuňte do velké pětilitrové sklenice, přidejte hřebíček a zalijte malinovým sirupem a koňakem. Uzavřenou sklenici postavte na teplé místo a nechte ji alespoň čtyři týdny stát.
Po uplynutí času přichází na řadu druhá část postupu výroby višňovky – v hrnci lehce zkaramelizujte cukr, přidejte vodu a připravte cukrový rozvar, který nechte důkladně vychladnout. Přilijte studený rozvar k višňové směsi a nechte další dva dny odstát. Přeceďte do sterilních láhví a skladujte v chladu a temnu.
Jak pít višňovku
Tak, teď už víte, z čeho se dělá višňovka a jak. Zbývají jen nějaké ty tipy na její konzumaci. V zimních měsících rozhodně vyzkoušejte horkou griotku na způsob grogu. Pokud máte slabost pro typicky české koktejly, nalijte griotku do menší sklenky a pomalu přilijte vaječný koňak v poměru 1:1. Vznikne legendární hospodský drink Mozek. A když to celé ještě zalijete zelenou, dostanete Semafor. Velmi působivá kombinace je také griotka s tonikem, který skvěle vyváží sladkost likéru.