skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
2x recept na domácí griotku z třešní a višní
Třešně a višně se rodí v obrovském množství a jejich zpracování je hlavním tématem léta. Netřeba klesat na mysli. Letos vám šťavnaté ovoce přebývat nebude. Máme pro vás hned dva recepty na domácí griotku. Pro milovníky sladších chutí třešňovou, pro příznivce výrazné chuti kyselých višní v alkoholu jsme připravili domácí višňovku s rumem. A když o tom tak přemýšlíme, proč vybrat jen jednu možnost. Vyzkoušejte obě.
Recept na domácí griotku z třešní
Vyrobte si domácí griotku z třešní a užijte si výraznou chuť ovoce bez umělých aromat a barviv. S výslednou podobou griotky si můžete opravdu vyhrát. Stačí experimentovat s použitým kořením a druhem destilátu. Základní verzí je griotka s vodkou, která nechá naplno vyniknout chuti ovoce. Pokud chcete výraznější výsledek, připravte si griotku s rumem.
Naše třešňová griotka recept vlastně příliš nepotřebuje. Příprava je jednoduchá a jediné, o co tu kráčí, je správný poměr ingrediencí. Tady je.
Na 2,5 litru griotky z třešní budete potřebovat:
- 2 kg třešní
- 1 litr vodky
- 1 kg cukru
- Koření dle chuti – hřebíček, skořice, citronová kůra
Recept na přípravu domácí griotky z třešní
Do velké zavařovací sklenice nasypeme vypeckované třešně, přidáme koření podle chuti a směs prosypeme kilogramem cukru. Následně vše zalijeme alkoholem, sklenici pečlivě utěsníme a necháme stát alespoň dva měsíce v šeru při stálé teplotě.
Po uplynutí určité doby se třešně scvrknou na polovinu. Obsah sklenice přecedíme do sterilní sklenice. A co udělat z třešní z griotky? Můžete je použít při pečení moučníků, kterým dodají dokonalou chuť.
Recept na domácí višňovku s rumem
Co udělat z višní? Až ochutnáte tuhle dobrotu, už nikdy nebudete mít problém tohle ovoce zpracovat. Griotka z višní je o poznání kyselejší, než ta třešňová, ale také chuťově zajímavější. Většina receptů našich babiček pracuje s tehdy dostupným tuzemákem. Vy se můžete rozmazlit a použít kvalitní bílý nebo tmavý rum.
Na 2,5 litru griotky z višní budete potřebovat:
- 2 kg višní
- 1 l rumu
- 1 kg cukru (pro výraznější chuť použijte třtinový)
- 1 l vody
- Svitek skořice (případně badyán nebo vanilkový lusk)
Recept na přípravu domácí griotky z višní
Jak se dělá griotka? Jednoduše. Svařte vodu s cukrem na sirup. Směs nalijte do velké zavařovací sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby, přidejte rum a důkladně omyté višně (můžete ale nemusíte je vypeckovat) a vložte skořici a/nebo jiné koření podle chuti. Dobře utěsněte a nechte višně naložené v alkoholu odpočívat zhruba dva měsíce v šeru. Hotový likér přeceďte do lahví a dobře uzavřete. A co s višněmi z griotky? Zpracujete je do koláčů, zmrzlinových pohárů a dalších dobrot. Višně v alkoholu mají výraznější chuť než ty čerstvé a rum jim dodá na zajímavosti.
Domácí griotku si budete užívat déle, když ji budete uchovávat v lednici. A nakonec malé varování – i když se likér tváří jako lehké pití a výrazně ovocná chuť si o další skleničku vyloženě říká, obsah alkoholu v griotce není právě malý. Opatrně s ní.