Griotka z třešní a vodky

4. 9. 2015

Připravte si domácí griotku, jejíž základem je ovoce. Doporučujeme, abyste pro výrobu griotky z třešní a vodky použili šťavnatější třešně, které tento nápoj pozvednou na vyšší úroveň. Abyste vyrobili 2,5 litru griotky, budete třešní potřebovat přibližně 2 kg.

Jak tedy na přípravu griotky z třešní a vodky? Pro výrobu griotky se používá samozřejmě již zmíněné ovoce, druhou nezbytnou přísadou je pak alkohol, na dva kilogramy třešní ho připadne 1 litr. Při výrobě griotky můžete použít alkohol podle vaší chuti, často se však používá právě vodka, která příliš neovlivní chuť samotného ovoce, dobrou volbou je však i kvalitní ovocný destilát či rum.

Kromě třešní a alkoholu však potřebujeme k výrobě griotky i koření, používá se hřebíček, skořice či citronová kůra. A nyní přejdeme k samotné přípravě griotky z třešní a vodky.

Nejlepšími nádobami pro přípravu jsou velké zavařovací sklenice, kam nejprve nasypeme vypeckované třešně, přidáme koření podle chuti a směs prosypeme kilogramem cukru. Následně vše zalijeme alkoholem, sklenici pečlivě utěsníme a necháme stát alespoň dva měsíce v šeru při stálé teplotě. Po uplynutí určité doby se třešně scvrknou o polovinu, připravíme si sterilní sklenici, do níž scedíme obsah sklenice. Třešně poté můžete použít pro přípravu moučníků, kterým dodají dokonalou chuť.