Historie rodinného pivovaru, který se vyhrabal z popela
Éra vaření piva v pivovaru začala v Humpolci v roce 1597. Po válce byl pivovar začleněn do národního podniku Horácké pivovary Jihlava a v roce 1960 do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. Do doby privatizace vařil pivovar desetistupňové světlé pivo, jedenáctistupňové světlé pivo Orlík a krátce do léta 1991 i světlou dvanáctku Zálesák.
Zkrachovalý pivovar vydražili 26. října 1991 Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal v privatizaci za pětinásobek vyvolávací ceny. První roky pivovar zatížený velkým úvěrem bojoval o přežití. Novým majitelům se ale dařilo vařit nejen dobré pivo, které začalo získávat ocenění po celém světě, ale také budovat značku, jejíž renomé překročilo hranice oboru i hranice České republiky. Dnes se pivo Bernard vyváží do více než dvou desítek zemí
Rodinný pivovar se v mnoha ohledech odlišuje
Většinu piva prodává Bernard v sudech, menší množství v lahvích. To je opačný poměr oproti celému českému trhu, kde se většina piva prodává v lahvích, plechovkách a PETu. Pivovar nikdy nestáčel pivo do PET lahví, s ohledem na životní prostředí nestáčí pivo ani do plechovek.
A jako jeden z mála velkých českých pivovarů se také úspěšně vrhl na vaření svrchně kvašených speciálů, jako je Bernard Bohemian ALE. Ten běžně koupíte v obchodech. Ne tak tuto speciální edici s etiketou ze štětce Karla Gotta.