Tatranský čaj - Tatratea

22. 1. 2016

Tatranský čaj je lék na zimu pocházející od našich slovenských sousedů. Je to tradiční nápoj slovenských horalů, ti se po návratu domů z hor pravidelně zahřívali tatranským čajem. Byla to kombinace čaje, výluhu z bylinek a silné lihoviny. Receptů existovalo několik, všechny měly ale stejný základ, někdy se čaj ještě sladil například medem.

V roce 2003 byl na trh uveden první lahvovaný tatranský čaj a a brzy se stal slovenským národním nápojem. Tatranský čaj vyrábí rodinná tatranská likérka v městě Kežmarok.

Tatranský čaj můžete konzumovat samotný nebo s ledem. Pokud chcete napodobit původní způsob podávání, můžete 0,5 dl Tatranského čaje zajít 1,5 dl vařící vody nebo horkého čaje, tím dostanete nápoj, který vás zajisté zahřeje, i když už venku mrzne, až praští.

Rok 2009 byl dalším milníkem pro tento alkoholický nápoj, Tatranský čaj dostal nový obal, nový nadčasový vzhled, kterým všem vyrazil dech. Designové lahve dostaly nápis Tatratea a značka zaznamenala úspěch i v zahraničí.

Základem novodobého Tatranského čaje je kvalitní černý čaj z indické oblasti Assam, dále jsou to byliny (mimo jiné třezalka, meduňka, máta, ostropestřec, pelyněk nebo hřebíček) a hobliny z dubu. Byliny jsou macerovány v lihu, je z nich získán extrakt. Všechny součásti Tatratea jsou pak smíchány a nechány 8 týdnů uležet. Výsledný nápoj je pak naředěn na požadovanou sílu.

Protože existuje více variant nápoje Tatratea, každá má trochu jiné složení, můžete tak ochutnat i nápoje, které už jsou zbojnickému životu poměrně vzdálené, ale modernímu člověku lahodí, je to například Tatratea 22% s chutí kokosu a bílého čaje, citrusový Tatratea 32%, broskvový Tatratea 42%. Nejsilnější variantou Tatratea je čaj o síle 72% s přívlastkem zbojnický, ten je obohacen o extrakty z chininovníku.