Jak je to s korkovným v Česku?

8. 4. 2015

Slyšeli jste již o korkovném? Nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Pak čtěte dále. U nás se oproti světovému trendu s korkovným moc často nesetkáte, avšak pro rozšíření obzorů vás s tímto termínem blíže seznámíme.

Co to tedy vlastně znamená? Zjednodušeně řečeno jde o to, že přijdete do restaurace se svou lahví vína, kterou si rovněž sami vypijete.

Samozřejmě to neznamená, že si vámi donesenou lahev vína vypijete v restauraci zdarma. Restaurace si za to naúčtuje poplatek, číšník vám lahev odborně připraví, pokud je potřeba, tak i vychladí a následně u stolu otevře a rozlije. Účtovaný poplatek je logickou kompenzací restaurace za ušlé zisky.

V dnešní době již mnoho restauratérů na korkovné přistoupilo z důvodu toho, že často využívají této nabídky lidé, kteří si donesou své oblíbené víno a raději restauraci zaplatí poplatek za to, že budou pít víno, které jim chutná. U drahých vín se tak korkovné ztratí, cenu si stanovují sami restauratéři, nejčastěji tak činí podle ceny za nejlevnější lahev vína, kterou mají v nabídce. Samozřejmě se ceny za korkovné liší v závislosti na lokalitě restaurace. Cena za korkovné v Praze či Teplicích se diametrálně liší. Samozřejmě cena za korkovné závisí i na kategorii restaurace. Korkovné je možné platit i za tvrdý alkohol.

Pokud se však rozhodnete donést si vlastní lahev vína, pamatujte na to, že by se mělo opravdu jednat o co nejkvalitnější víno. Rovněž byste měli pamatovat na to, že pokud se rozhodnete donést si vlastní lahev vína, hodí se nabídnout sommeliérovi či číšníkovi jeho ochutnání.

zdroj: ihned.cz