skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Firemní vánoční večírek: tipy na pití a jídlo II – gin a občerstvení
Příprava na vánoční večírek? Máme pro vás závěrečné pokračování článku, ve kterém nabízíme několik tipů na drinky z ginu, na jednoduché občerstvení nebo efektní dekorace. V první části jsme se přitom zaměřili na drinky z vodky a rumu. Inspirujte se.
Gin
Velmi populární dobrota skvělá v čisté podobě i koktejlech. Většina z nás má gin spojený s Anglií, originálně ale pochází z Nizozemí. Nejoblíbenější drinky jsou Martini, Gin Fizz nebo Gin Tonic. My jsme si ale tuhle klasiku trochu ozvláštnili.
Růžový Gin
- 4 cl ginu
- 1 cl růžového sirupu
- soda na dolití
- led
- růže nebo růžové lístky na zdobení (kupujte růže vhodné k použití v kuchyni)
Do šejkru dejte pár kostek ledu, gin a růžový sirup. Nalijte do (pro efekt spíše nižší) sklenky a ozdobte lístky růží nebo celým květem.
Gin Tonic s okurkou a bazalkou
Do šejkru dejte led, sirup a gin. Přilijte do sklenice a přilijte tonic. Zdobte bazalkou a okurkou.
- 4 cl ginu
- 1 cl okurkového sirupu
- tonic na dolití
- bazalka a plátky okurky
- led
Gin s borůvkami
- 4 cl ginu
- 1 cl borůvkového sirupu
- tonic na dolití
- borůvky a snítky rozmarýnu na ozdobu
- led
Pohoštění na oslavě
Opět jednoduše. Abyste s přípravou strávili co nejméně a přesto byli všichni hosté spokojení.
Jednoduché tousty podle Báry
- plátky chleba
- 1 kostičku termizovaného sýru
- 100 ml smetany 30%
- plísňový sýr
- sušenou nebo hovězí šunku (nebo i jinou oblíbenou tohoto typu)
- 2 fíky
- oříšky
- sůl
Chléb můžete lehce opéct. Lučinu se smetanou rozmíchejte a maličko osolte. Na chléb naneste smetanový sýr, plátky šunky, plátky fíků a dolaďte plísňovým sýrem a nasekanými oříšky.
TIP: Opečený chléb bude dobrý i potřený česnekem jako klasická topinka nebo do smetanového sýru přidejte stroužek pečeného česneku.
Tyčinky s parmezánem
- listové těsto
- parmezán
- bazalkové pesto
- hrubozrnná sůl
Listové těsto vyválejte, na něj rozsypte hrst parmezánu a pěkně ho do těsta zaválejte válečkem. Ať tam drží. Potom potřete bazalkovým pestem, rozkrájejte na proužky a zatočte do spirály. Již stočené posypte hrubozrnnou solí a upečte.
Rychlé tipy:
- Zeleninu (mrkev, okurku, řapíkatý celer a podobně) pokrájejte na tenké proužky a doplňte několika dipy.
- Kuřecí prsa opět pokrájejte na tenké proužky, osolte a opečte na pánvi. Opět podávejte s variací omáček a dipů.
- Pokud budete připravovat klasické chlebíčky, zkuste použít toustový chleba překrojený na trojúhelníky.
- Pečený roastbeef (nebo kus vepřové pečeně) také připravíte snadno doma a pak jen nakrájíte na tenké plátky, které ozdobíte hořčicovou marinádou a rukolou.
- Jednoduché chuťovky jsou také různě plněné žampiony.
S přípravou pohoštění vám přitom pomůže také profesionální catering.
Zdobení a dekorace
Nezapomeňte pití i jídlo hezky naservírovat – aby ladilo oku. Pokud nemáte v kancelářské kuchyňce moc nádobí, můžete si ho půjčit. Nebo vsaďte na klasiku – bílé nádobí, tvarově čisté skleničky (například typické vysoké z Ikea).
- Nezapomeňte na ovoce, zeleninu a bylinky – ideálně takové, co jste si vybrali k drinkům.
- Skvěle vypadá i okraj skleničky zdobený zlatým či barevným cukrem.
- Pro efekt můžete nabarvit led. Případně do něj zamrazte kousky ovoce či květů.
- Napichujte ovoce a zeleninu na párátka.
- Drobným ovocem ozdobíte drinky, většími kousky třeba talíře s jídlem.
A když vám zbyde čas a chuť, na stolech rozsviťte svíčky, rozvěste jmelí a zelené chvojí, vyrobte papírové dekorace.
S přípravou drinků nejen na vánočním večírku vám přitom může pomoci také profesionální barman Alkohol.cz.