Firemní vánoční večírek: tipy na pití a jídlo II – gin a občerstvení

18. 11. 2018

Příprava na vánoční večírek? Máme pro vás závěrečné pokračování článku, ve kterém nabízíme několik tipů na drinky z ginu, na jednoduché občerstvení nebo efektní dekorace. V první části jsme se přitom zaměřili na drinky z vodky a rumu. Inspirujte se. 

Gin

Velmi populární dobrota skvělá v čisté podobě i koktejlech. Většina z nás má gin spojený s Anglií, originálně ale pochází z Nizozemí. Nejoblíbenější drinky jsou Martini, Gin Fizz nebo Gin Tonic. My jsme si ale tuhle klasiku trochu ozvláštnili.

Růžový Gin

  • 4 cl ginu
  • 1 cl růžového sirupu
  • soda na dolití
  • led
  • růže nebo růžové lístky na zdobení (kupujte růže vhodné k použití v kuchyni)

Do šejkru dejte pár kostek ledu, gin a růžový sirup. Nalijte do (pro efekt spíše nižší) sklenky a ozdobte lístky růží nebo celým květem.

Gin Tonic s okurkou a bazalkou

Do šejkru dejte led, sirup a gin. Přilijte do sklenice a přilijte tonic. Zdobte bazalkou a okurkou.

  • 4 cl ginu
  • 1 cl okurkového sirupu
  • tonic na dolití
  • bazalka a plátky okurky
  • led

Gin s borůvkami

  • 4 cl ginu
  • 1 cl borůvkového sirupu
  • tonic na dolití
  • borůvky a snítky rozmarýnu na ozdobu
  • led

Pohoštění na oslavě

Opět jednoduše. Abyste s přípravou strávili co nejméně a přesto byli všichni hosté spokojení.

Jednoduché tousty podle Báry

  • plátky chleba
  • 1 kostičku termizovaného sýru
  • 100 ml smetany 30%
  • plísňový sýr
  • sušenou nebo hovězí šunku (nebo i jinou oblíbenou tohoto typu)
  • 2 fíky
  • oříšky
  • sůl

Chléb  můžete lehce opéct. Lučinu se smetanou rozmíchejte a maličko osolte. Na chléb naneste smetanový sýr, plátky šunky, plátky fíků a dolaďte plísňovým sýrem a nasekanými oříšky.

TIP: Opečený chléb bude dobrý i potřený česnekem jako klasická topinka nebo do smetanového sýru přidejte stroužek pečeného česneku.

Tyčinky s parmezánem

  • listové těsto
  • parmezán
  • bazalkové pesto
  • hrubozrnná sůl

Listové těsto vyválejte, na něj rozsypte hrst parmezánu a pěkně ho do těsta zaválejte válečkem. Ať tam drží. Potom potřete bazalkovým pestem, rozkrájejte na proužky a zatočte do spirály. Již stočené posypte hrubozrnnou solí a upečte.

Rychlé tipy:

  • Zeleninu (mrkev, okurku, řapíkatý celer a podobně) pokrájejte na tenké proužky a doplňte několika dipy.
  • Kuřecí prsa opět pokrájejte na tenké proužky, osolte a opečte na pánvi. Opět podávejte s variací omáček a dipů.
  • Pokud budete připravovat klasické chlebíčky, zkuste použít toustový chleba překrojený na trojúhelníky.
  • Pečený roastbeef (nebo kus vepřové pečeně) také připravíte snadno doma a pak jen nakrájíte na tenké plátky, které ozdobíte hořčicovou marinádou a rukolou.
  • Jednoduché chuťovky jsou také různě plněné žampiony.

S přípravou pohoštění vám přitom pomůže také profesionální catering.

Zdobení a dekorace

Nezapomeňte pití i jídlo hezky naservírovat – aby ladilo oku. Pokud nemáte v kancelářské kuchyňce moc nádobí, můžete si ho půjčit. Nebo vsaďte na klasiku – bílé nádobí, tvarově čisté skleničky (například typické vysoké z Ikea).

  • Nezapomeňte na ovoce, zeleninu a bylinky – ideálně takové, co jste si vybrali k drinkům.
  • Skvěle vypadá i okraj skleničky zdobený zlatým či barevným cukrem.
  • Pro efekt můžete nabarvit led. Případně do něj zamrazte kousky ovoce či květů.
  • Napichujte ovoce a zeleninu na párátka.
  • Drobným ovocem ozdobíte drinky, většími kousky třeba talíře s jídlem.

A když vám zbyde čas a chuť, na stolech rozsviťte svíčky, rozvěste jmelí a zelené chvojí, vyrobte papírové dekorace.

S přípravou drinků nejen na vánočním večírku vám přitom může pomoci také profesionální barman Alkohol.cz.