skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
3 recepty na snadné a lahodné vánoční cukroví
Jaké vánoční cukroví máte nejradši? Mezi nejoblíbenější patří vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda. My jsme pro vás připravili tři jednoduché recepty na cukroví s kapkou alkoholu. Překvapte letos o Vánocích svoje sváteční hosty nebo cukroví zabalte do krabičky a darujte jako jedlý dárek.
Skořicové truffles s Baileys
Co se vám vybaví, když se řeknou Vánoce? Klidná atmosféra, svíčky, vánoční ubrus a nezaměnitelné vůně. Určitě by mezi těmi vůněmi neměla chybět skořice. Zkuste třeba truffles podle Dominiky z blogu Pieces of my World, která je obohatila kapkou krémového likéru Baileys a ovoněla právě skořicí.
Náročnost: snadné
Čas: cca 1 h
Počet porcí: cca 20 kuliček
Potřebujete:
- 60g smetany ke šlehání
- 200g kvalitní hořké čokolády
- 40g Baileys
- skořice na obalení
Postup:
- Čokoládu si rozlámejte na kousky a dejte ji do misky. Smetanu přiveďte k varu a poté horkou smetanou čokoládu zalijte.
- Směs začněte míchat a během chvilky vám vznikne krém. Používá se jako základ čokoládových lanýžů.
- Nyní přidejte Baileys a dobře promíchejte. Směs necháme chladit alespoň hodinu, aby ztuhla a dalo se z ní tvarovat nebo krájet.
- Připravte si misku se skořicí a pomocí lžiček tvarujte lanýže podobné velikosti. Na závěr každý kousek obalte ve skořici. Je vhodné mít lžičky předem nachlazené například v mrazáku.
Ořechy v rumu
Vlašské ořechy jsou do cukroví nejvíc používané, proto si je vybrala pro svůj recept i blogerka Iva. Do receptu použila Bacardi Oakheart - tmavý rum, který má ze všech Bacardi nejvýraznější chuť.
Náročnost: velmi snadné
Čas: asi 60 minut včetně pečení
Počet porcí: 20 - 30 kousků (podle velikosti)
Potřebujete:
- 300 gramů nahrubo sekaných ořechů
- 6 lžic rumu (použili jsme Bacardi Oakheart)
- 8 lžic medu
Na dokončení:
- 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
Postup:
- Připravte si ořechy - posekejte je na nepravidelné, menší a větší kousky.
- Ve větší misce smíchejte rum a med.
- Vznikne hustší sirup, ve kterém důkladně obalte všechny ořechy.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte malá kolečka.
- Pečte/sušte v mírně vyhřáté troubě kolem 100 °C asi 30 minut.
- Po vychladnutí ozdobte pár tahy rozpuštěné čokolády.
Lanýžové pralinky s oříšky a vanilkovým koňakem
Máte rádi nepečené cukroví? Foodblogerka Bára připravila luxusní variaci na pralinky, do kterých přidala jemný vanilkový koňak Meukow.
Náročnost: snadné
Čas: asi 60 minut
Počet porcí: 20 kuliček (podle velikosti)
Potřebujete:
- 120 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50%)
- 40 g másla
- 30 ml smetany ke šlehání
- 1 velký panák (4 - 5 ml) vanilkového koňaku Meukow
- 4 lžíce hrubě namletých lískových oříšku
Na dokončení:
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 1 - 2 lžíce mletých nebo sekaných oříšků
Postup:
- Smetanu s máslem dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Poté stáhněte z plotýnky, přidejte vanilkový koňak a nalámanou čokoládu a důkladně promíchejte.
- Až bude hmota krásně spojená, nasypte oříšky, přikryjte potravinářskou fólií tak, by se dotýkala i čokolády.
- Po vychladnutí dejte ztuhnout do lednice, na pár hodin, ale ideálně přes noc.
- Druhý den ze ztuhlé hmoty tvořte menší kuličky, buď kuličkovým tvořítkem nebo lžičkou. Kuličky dejte opět ztuhnout do mrazáku (rozprostřené na nějaké podložce).
- Než kuličky zmrznou, rozehřejte ve vodní lázni čokoládu. Pomocí vidličky namáčejte zmrzlé kuličky v čokoládě a ihned každou kuličku posypte oříšky.
- Pracujte rychle, když nebudou kuličky dostatečně zmrzlé, v čokoládě se vám rozpustí.
Dobrou chuť! A štastné a tekuté!