3 recepty na snadné a lahodné vánoční cukroví

4. 12. 2017

Jaké vánoční cukroví máte nejradši? Mezi nejoblíbenější patří vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda. My jsme pro vás připravili tři jednoduché recepty na cukroví s kapkou alkoholu. Jsou Vánoce a k nim alkohol v různých podobách patří. Překvapte svoje sváteční hosty nebo cukroví zabalte do krabičky a darujte jako jedlý dárek.

Lanýžové pralinky s oříšky a vanilkovým koňakem

Máte rádi nepečené cukroví? Foodblogerka Bára připravila luxusní variaci na pralinky, do kterých přidala jemný vanilkový koňak Meukow.

Náročnost: snadné
Čas: asi 60 minut
Počet porcí: 20 kuliček (podle velikosti)

Potřebujete:

  • 120 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50%)
  • 40 g másla
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 1 velký panák (4 - 5 ml) vanilkového koňaku Meukow
  • 4 lžíce hrubě namletých lískových oříšku

Na dokončení:

  • 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1 - 2 lžíce mletých nebo sekaných oříšků

Postup:

  1. Smetanu s máslem dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Poté stáhněte z plotýnky, přidejte vanilkový koňak Meukow a nalámanou čokoládu a důkladně promíchejte.
  2. Až bude hmota krásně spojená, nasypte oříšky, přikryjte potravinářskou fólií tak, by se dotýkala i čokolády.
  3. Po vychladnutí dejte ztuhnout do lednice, na pár hodin, ale ideálně přes noc.
  4. Druhý den ze ztuhlé hmoty tvořte menší kuličky, buď kuličkovým tvořítkem nebo lžičkou. Kuličky dejte opět ztuhnout do mrazáku (rozprostřené na nějaké podložce).
  5. Než kuličky zmrznou, rozehřejte ve vodní lázni čokoládu. Pomocí vidličky namáčejte zmrzlé kuličky v čokoládě a ihned každou kuličku posypte oříšky.
  6. Pracujte rychle, když nebudou kuličky dostatečně zmrzlé, v čokoládě se vám rozpustí. 

Skořicové truffles s Baileys

Co se vám vybaví za vůni, když se řeknou Vánoce? Určitě by mezi těmi vůněmi neměla chybět skořice. Zkuste třeba truffles podle Dominiky z blogu Pieces of my World, která je obohatila kapkou krémového likéru Baileys a ovoněla právě skořicí.

Náročnost: snadné
Čas: cca 1 h
Počet porcí: cca 20 kuliček

Potřebujete:

  • 60g smetany ke šlehání
  • 200g kvalitní hořké čokolády
  • 40g Baileys
  • skořice na obalení

Postup:

  1. Čokoládu si rozlámejte na kousky a dejte ji do misky. Smetanu přiveďte k varu a poté horkou smetanou čokoládu zalijte.
  2. Směs začněte míchat a během chvilky vám vznikne krém. Používá se jako základ čokoládových lanýžů.
  3. Nyní přidejte Baileys a dobře promíchejte. Směs necháme chladit alespoň hodinu, aby ztuhla a dalo se z ní tvarovat nebo krájet.
  4. Připravte si misku se skořicí a pomocí lžiček tvarujte lanýže podobné velikosti. Na závěr každý kousek obalte ve skořici. Je vhodné mít lžičky předem nachlazené například v mrazáku.

Ořechy v rumu

Vlašské ořechy jsou do cukroví nejvíc používané, proto si je vybrala pro svůj recept i blogerka Iva. Do receptu použila Bacardi Oakheart - tmavý rum, který má ze všech Bacardi nejvýraznější chuť.

Náročnost: velmi snadné
Čas: asi 60 minut včetně pečení
Počet porcí: 20 - 30 kousků (podle velikosti)

Potřebujete:

  • 300 gramů nahrubo sekaných ořechů
  • 6 lžic rumu (použili jsme Bacardi Oakheart)
  • 8 lžic medu

Na dokončení:

  • 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa

Postup:

  1. Připravte si ořechy - posekejte je na nepravidelné, menší a větší kousky.
  2. Ve větší misce smíchejte rum a med.
  3. Vznikne hustší sirup, ve kterém důkladně obalte všechny ořechy.
  4. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte malá kolečka.
  5. Pečte/sušte v mírně vyhřáté troubě kolem 100 °C asi 30 minut.
  6. Po vychladnutí ozdobte pár tahy rozpuštěné čokolády.
Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem