skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Oban
Skotská palírna Oban patří k těm nejmenším. A také k těm s opravdu dlouhou historií. Bratři Stevensonovi ji na samotném okraji souostroví Hebrid založili už v roce 1793. Začala jako pivovar, ale už o rok později se tu pálila whisky. Jemná, krásně pitelná a svým nenápadným způsobem zcela výjimečná, s podpisem rašeliny a slaného přímořského vzduchu, který destiláty dýchají během zrání v sudech.
Palírna dodnes používá jen dva měděné destilační přístroje, které navíc mezi jednotlivými várkami nechává odpočinout, a tak je její produkce velmi limitovaná. Kvalita má vždy přednost před kvantitou. A tenhle postup se vyplácí. Čtrnáctiletá Oban whisky byla v roce 1989 vybraná do prestižní šestky single malt whisky, které reprezentují styl typický pro západ skotské vysočiny. Zejména v posledních letech si pak palírna hraje se zajímavými limitkami série Special Release. Ochutnejte tradiční Highland whisky.
Na počátku byla whisky
Pivovar a později palírna Oban, jejíž název ve skotské gaelštině znamená „malý záliv,“ dala vzniknout stejnojmennému městečku, které vyrostlo okolo ní. Je tak malé, že když na lodi odveslujete kousek od pobřeží, vejde se vám celé do jediného záběru. A místní obyvatelé jsou na svou whisky náležitě hrdí.
Tajemství Oban whisky
Whisky Oban byla od začátku rodinným, lokálním projektem. Bratři Stevensovi bydleli v domě sousedícím s palírnou a ve zdi obýváku měli dokonce vyvrtaný otvor, kterým mohli z tepla domova kontrolovat provoz (ten už tu dnes nenajdete). Aktuálně za výrobou whisky stojí pouhých 7 zaměstnanců, z nichž někteří jsou dokonce potomky předchozích zaměstnanců palírny. A všichni jsou špičkovými odborníky na svou práci.
Voda pro výrobu místní single malt whisky pochází z jezera, které leží necelých pět kilometrů od palírny. Obilí se sem dováží ze skotského regionu Speyside a k sušení sladu se využívá zásadně lokální rašelina. A výrobní postupy se už 200 let nezměnily. Stále se drží receptury z roku 1794 a jak říkají, mohli by proces urychlit a vyrábět větší množství whisky, ale pak by ztratila na své jemné ovocné chuti. Ke staření whisky se používají sudy z amerického dubu, ve kterých předtím odpočíval bourbon. Speciální edice pak často dozrávají v sudech po Montilla Fino sherry. Ochutnejte obě tváře téhle jedinečné whisky ze Skotska. Nebudete litovat.