Novinky, zajímavosti a doporučení lahví z celého světa

Rumový průvodce: Sistema solera
Rumový průvodce: Sistema solera 10.5.2023 | Radek Navrátil

Označení solera potkáte na rumových lahvích mnoha výrobců. Co to ale vlastně znamená? Kde se tenhle systém vzal a jak funguje? Čtěte rumového průvodce​ Radka Navrátila.

Whisky rozhovor s Petrem Pulkertem
Whisky rozhovor s Petrem Pulkertem 5.5.2023 | Petr Pulkert

Jak se náš whisky ambasador vůbec dostal k whisky? Co mu chutnalo dřív a co pije teď?​ A co s tím vším má společného odkličovačka? Čtěte nový rozhovor.

Report z Whisky festivalu Malá Morávka 2023
Report z Whisky festivalu Malá Morávka 2023 2.5.2023 | Petr Pulkert

Rodinná atmosféra, skvělá whisky a jedno velké degustační překvapení. Vydejte se s Petrem Pulkertem na letošní ročník whisky festivalu Malá Morávka.

Ginový průvodce: Jak degustovat gin?
Ginový průvodce: Jak degustovat gin? 28.4.2023 | Jan Vlasák

Gin je tradičně považovaný za koktejlovou přísadu. Ale co ho zkusit ochutnat jen tak, samotný? Nechte se při ginové degustaci vést naším průvodcem. Stojí to za to.

Tipy od expertů: TOP koktejly ke grilování a BBQ
Tipy od expertů: TOP koktejly ke grilování a BBQ 26.4.2023

Zchlaďte se u rozpáleného grilu parádně vychlazeným pitím. Vyzkoušejte překvapivé twisty na klasické koktejly, drinky se zmrzlinou nebo nealko spritz. Máme pro vás spoustu osvěžujících tipů.

Rumový kompas: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích
Rumový kompas: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích 25.4.2023 | Lukáš Dvořák

Láká vás vyzkoušet si staření rumu v domácích podmínkách? Lukáš Dvořák připravil návod, jak na to, včetně tipů na konkrétní soudky a rumy. Čtěte​ nový článek Rumového kompasu.

Rumový rozhovor s Lukášem Dvořákem
Rumový rozhovor s Lukášem Dvořákem 21.4.2023 | Lukáš Dvořák

Jak se Lukáš z pražského baru La Casa de la Havana vieja dostal k rumu? A jak se rumové trendy proměnily během jeho života? Čtěte v rozhovoru​.

Recept na rumový koktejl Chupito
Recept na rumový koktejl Chupito 20.4.2023 | Radek Navrátil

Namíchejte si rumový shooter Chupito. Stačí dvě ingredience a můžete servírovat stylového panáka se svěží chutí limetek, který rozproudí každou párty. Tady máte recept.

Whisky kompas: Česká whisky scéna
Whisky kompas: Česká whisky scéna 18.4.2023 | Petr Pulkert

I v u nás se pálí parádní whisky. Vydejte se s Petrem Pulkertem a jeho Whisky kompasem objevit krásy české whisky Gold Cock, Old Well a lahůdky z dalších palíren.

Rumový průvodce: Blending
Rumový průvodce: Blending 12.4.2023 | Radek Navrátil

Co je to blending? K čemu se používá? A jak funguje? Nahlédněte s Radkem Navrátilem do rumové alchymie a poznejte tuhle tajemnou fázi výrobního procesu.

Recept na Green Spritz – drink nejen na Zelený čtvrtek
Recept na Green Spritz – drink nejen na Zelený čtvrtek 6.4.2023

Zelený čtvrtek si žádá zelený drink. Vyzkoušejte netradiční variaci legendárního Aperol Spritzu se skvělým italským likérem P31 Aperitivo Green.

Rumový průvodce: Dřevěné sudy
Rumový průvodce: Dřevěné sudy 6.4.2023 | Radek Navrátil

Jak se vyrábí takový sud pro skladování alkoholu? A jaké sudy se nejčastějši používají ke zrání rumů? Čtěte nový článek s vůní dřeva od Radka Navrátila.

Investiční alkohol: jak vybrat a kde prodat
Investiční alkohol: jak vybrat a kde prodat 5.4.2023

Chystáte se do investičního portfolia zařadit sběratelský alkohol? Přečtěte si, jak vybírat láhve, kde bezpečně nakupovat a prodávat i na co si při tom dát pozor.

Ginový průvodce: Chuťová mapa ginů
Ginový průvodce: Chuťová mapa ginů 4.4.2023 | Jan Vlasák

Projděte se s Honzou Vlasákem po chuťové mapě gin​ů a objevte nové obzory. Které stojí na klasickém jalovci a které se vymykají? A které by vám neměly utéct?

Rumový průvodce: Destilace
Rumový průvodce: Destilace 31.3.2023 | Radek Navrátil

Kde a kdy se zrodilo umění destilace? A jak to bylo s pálením alkoholu v českých zemích? Užijte si destilovaný výlet do historie s Radkem Navrátilem.

Whisky kompas: Sudy a andělé
Whisky kompas: Sudy a andělé 29.3.2023 | Petr Pulkert

Na výslednou chuť whisk​y má vliv celý výrobní proces. Podpis sudů je ale nejvýraznější. Nahlédněte s průvodcem Petra Pulkerta do alchymie zrání.

Recenze rumu Don Q Double Wood Port Finish
Recenze rumu Don Q Double Wood Port Finish 27.3.2023 | Radek Navrátil

Nová limitovaná edice rumu Don Q dozrávala v sudech po portském víně. Přečtěte si recenzi a pak ochutnejte. Ale neváhejte dlouho, do Evropy jí dorazilo jen 2982 láhví.

Rumový průvodce: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce: Vyvracíme rumové mýty 24.3.2023 | Radek Navrátil

Čím starší tím lepší? Nebo je to čím tmavší, tím lepší? Přečtěte si, jak je to doopravdy v článku věnovaném nejčastějším mýtům o rumu.

Jarní ginové drinky
Jarní ginové drinky 21.3.2023 | Jan Vlasák

Zahajte jarní sezónu s parádními koktejly. Honza Vlasák pro vás přichystal netradiční Ginové Mojito, svěží Gin Fizz, Gimlet a fialkový Aviation. Dáte si?

Rumový průvodce: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce: Pojmy rumového světa 17.3.2023 | Radek Navrátil

Co je agricole? Jak probíhá zrání v systému solera? A co u rumů znamená zkratka XO? To vám prozradí první část rumového slovníku našeho ambasadora Radka Navrátila.

Whisky kompas: Kouř, rašelina, moře a slzy
Whisky kompas: Kouř, rašelina, moře a slzy 15.3.2023 | Petr Pulkert

Kde se v peated whisky bere typický podpis kouře? Jak se měří stupeň nakouření?​ A jaké jsou typy kouřovek? Přečtěte si článek Petra Pulkerta.

Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část 13.3.2023 | Radek Navrátil

Chcete nahlédnout hlouběji do tajů tekuté třtiny? Rumový ambasador Radek Navrátil pro vás připravil výběr hned několika zajímavých knih, kde můžete začít.

Whisky kompas: Irská whiskey na vzestupu
Whisky kompas: Irská whiskey na vzestupu 8.3.2023 | Petr Pulkert

Irská whiskey je na vzestupu. Jakou má před sebou ještě cestu? A co z irské produkce stojí za ochutnání? Čtěte článek našeho ambasadora,​ Petra Pulkerta.

Ginový průvodce: Jak se vyrábí gin
Ginový průvodce: Jak se vyrábí gin 7.3.2023 | Jan Vlasák

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o ginu. Z čeho a jak se vyrábí? Kde má své kořeny a jak se liší London Dry a Old Tom? A co domácí výroba za prohibice?

Rumový průvodce: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce: Co znamená označení proof u rumu? 3.3.2023 | Radek Navrátil

Co znamená slovo „proof“ na rumových láhvích? Kde se tohle označení vzalo a co s tím má společný střelný prach? Čtěte v článku našeho rumového ambasadora Radka Navrátila.

Souboj irských whiskey: Jameson nebo Tullamore D. E. W.?
Souboj irských whiskey: Jameson nebo Tullamore D. E. W.? 3.3.2023 | Petr Pulkert

U příležitosti Mezinárodního dne irské whiskey se Petr Pulkert rozhodl jednou pro vždy rozseknout letitý spor: Je lepší Jameson nebo Tullamorka? Podívejte se na video v novém článku.

Whisky expedice na legendární ostrov kouře – Islay 2022
Whisky expedice na legendární ostrov kouře – Islay 2022 1.3.2023 | Petr Pulkert

Nadýchejte se mohutného kouře a přidejte se k Petru Pulkertovi na jeho expedici na skotský ostrov Islay. A pak si naplánujte vlastní výlet do legendárních palíren (nejen) peated whisky.

Rumový kompas: Aktuální rumové trendy
Rumový kompas: Aktuální rumové trendy 23.2.2023 | Lukáš Dvořák

Co se dnes nejčastěji pije? Kam zamířit od líbivých mainstreamových rumů? Článek Lukáše Dvořáka vám prozradí, jaké jsou rumové trendy. A přidá pár tipů.

Primitivo a Zinfandel – bratrovražedný souboj
Primitivo a Zinfandel – bratrovražedný souboj 23.2.2023 | Iveta Steinerová

Diskuse o tom, jestli evropské Primitivo a americký Zinfandel mají společné kořeny, má konečně výsledek. Přečtěte si článek Ivety Steinerové.

Whisky kompas: Jak naplánovat cestu na ostrov Islay
Whisky kompas: Jak naplánovat cestu na ostrov Islay 22.2.2023 | Petr Pulkert

Vyrazte s Whisky kompasem na ostrov Islay. Článek​ Petra Pulkerta je plný praktických tipů, které vám pomůžou snadno naplánovat cestu za skvělou kouřovou whisky.

1 ... 3 5 7 ... 16