Rumový kompas: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva

18. 11. 2022 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

Britské rumyV šestém článku Rumového kompasu opouštíme „španělský“ rumový styl z ostrovů i kontinentu. Od lehkých a snadno pitelných destilátů se dostáváme ke stylu staromódních destilátů. Těch britských.

Historie britského rumového stylu

Z historického hlediska byli Britové prvním národem, který se opravdu zaměřil na budování „infrastruktury cukrové třtiny“, zejména pak ve smyslu výroby rumů. Ve 4. článku Rumového kompasu jsme si ujasnili, že Španělé byli prvním národem, jenž kolonizoval „Nový svět“. Svoje snažení zde však rozdrobil mezi mnoho aktivit – zajímal se o drahé kovy, pěstování třtiny, ale také bavlny, kávy, tabáku kakaa atd. Ve srovnání s Britem a produkcí rumu toto dnes vidíme jako méně efektivní snažení. 

V 17. století britská koruna využívá kolonizované části Karibiku zejména k výsadbě cukrové třtiny. Na ostatní plodiny příliš nebere zřetel. Vznikají tak obrovské třtinové plantáže na Jamajce (od 1655), Barbadosu (od 1652), ale také na Guyaně, ostrovech Nevis a Monsterrat, Antigua a Sv. Kryštof.  Ostatně z této lokality pochází i 1. zmínka o rumu a jeho vývozu do ciziny z roku 1652. Místem jsou plantáže Three Houses na Barbadosu. Listina zahrnuje záznam o prodeji rumu, čítající 4 velké cisterny.

Některé výrobní tradice z těchto časů setrvaly do dnešních dob, samozřejmě v přenesené podobě. Proto označujeme destiláty z těchto lokalit za tradiční, staromódní či autentické. A jaké jsou odlišnosti při výrobě? 

Jak se vyrábí rumy v britském stylu

Téměř vždy je základem melasa, proto bývají palírny v blízkosti cukrovarů, které surovinu dodávají. Ta se naředí vodou na zhruba 15-20 % cukru a započíná fermentace. Ta může být řízená (jako v případě běžné celosvětové produkce) nebo divoká, spontánní. A tady začíná opravdová zábava! Melasa se neočkuje průmyslovou kvasinkou, cukr zde si najdou kvasinky z okolního prostředí. Takový proces pak trvá i několik týdnů. Během něj vznikne krásně aromatický „wash“ s 5-8 % alkoholu. Na Jamajce se do tohoto procesu ještě přidává „dunder“ a vznikají pak rumy typu „high-ester“. Ale o tom zase někdy jindy.

Další změnou je způsob destilace. Většina rumů světa je „vypálena“ na moderních a efektivních kolonách. V bývalých britských koloniích však používají velmi často kotlíkové destilační zařízení neboli pot-still. Druhů zařízení je samozřejmě poměrně mnoho. Shodná je ale myšlenka – nižší efektivita v získání alkoholu znamená charakterističtější a zajímavější destilát.

Během procesu zrání už výrobci zaoblují již dosti charakteristické destiláty. Nejčastěji se používá „ex-bourbon barrel“, spíše mladší a méně použitý. Výsledkem jsou pak těžké, zemité, kořeněné a výrazné rumy. Zde najdete několik příkladů:

Rumy z Velké Británie

A jak je to s rumy britského námořnictva?

V roce 1655 dal viceadmiral William Penn po vyhrané bitvě nad Španěly o Jamajku svým námořníkům 1. příděl rumu a odstartoval tak dlouholetou tradici, kterou ukončila až britská královna Alžběta II. 31. července 1970. 

Od roku 1740 nám dává britský námořník, konkrétně viceadmiral Edward Vernon, nápoj s názvem „grog“. Vernon řešil přílišnou konzumaci rumu u námořníků a následné výtržnosti. Nechal rumové příděly (půl pinty) ředit vodou, doporučoval přidat cukr, koření a citrónovou šťávu. Více si o tom můžete přečíst ve článku věnovaném grogu.

V roce 1851 vzniká funkce purser neboli pusser, námořní proviantní důstojník, který vydává rum na příděl. Tato tradice britského námořnictva napomohla celosvětovému navýšení poptávky po rumu a jeho vnímání jako důležité komodity.

Mé osobní hodnocení těchto rumů je velmi pozitivní. Aktuálně se náš trh těší nabídkou zajímavých lahví z výše zmíněných lokalit. Jedná se o velmi výrazné a zajímavé destiláty, které mají bohatou tradici. Rozhodně se těmto rumům nevyhýbejte.

Příště se těším u povídání o „francouzském“ rumovém stylu. Pít se budou „agricoly“!

 

Rumový kompas Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:

Rumový kompas č. 1: Původ slova RUM aneb historie rumu odlehčeně
Rumový kompas č. 2: Historické dělení rumů podle koloniálního původu
Rumový kompas č. 3: Jak vybrat ten správný rum?
Rumový kompas č. 4: Španělský svět rumu – karibské ostrovy
Rumový kompas č. 5: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru
Rumový kompas č. 6: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva – tento článek jste právě přečetli
Rumový kompas č. 7: Francouzský styl a agricole rhumy
Rumový kompas č. 8: K Indickému oceánu a ještě dále
Rumový kompas č. 9: Za rumem po Evropě
Rumový kompas č. 10: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ
Rumový kompas č. 11: Výroba rumu
Rumový kompas č. 12: Rum a zákony
Rumový kompas č. 13: Co je andělská daň​
Rumový kompas č. 14: Jak si vychutnat rum a jak si vybrat skleničku
Rumový kompas č. 15: Rum a párování s delikatesami
Rumový kompas č. 16: Aktuální rumové trendy
Rumový kompas č. 17: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Doorly's XO 0,7l 43% GB
SKLADEM 4 Ks a ihned na 1 prodejně 1 119 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
El Dorado 21y 0,7l 43% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 2 222 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Rum English Harbour 5y 0,7l 40%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 619 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem