TŌSH

Vzkříšení. Malé řemeslná destilérka TŌSH vrátila Hané dlouho tradici pálení, která se tady v srdci Moravy začala psát už v 16. století. TŌSH si nejprve pohrávala hlavně s myšlenkou obnovení destilace whisky King Barley, která se tady vyráběla jako první whisky v bývalém Československu. Jenže co dělat, když musíte čekat, než vám whisky v soudcích pěkně dozraje? Tož se vrhli také na výrobu ovocných pálenek, ginů a dalších destilátů. 

Destilérka leží v malé vísce Těšetice poblíž Olomouce. Obklopuje ji úrodná Haná, která dává všechny potřebné suroviny. Nejenom ovoce, ale také pšenice, žito a ječmen dávají destilátům parádní chuť s lokálním charakterem. Zakladatel TŌSH, Jura Omelka, každý destilát piplá pěkně od začátku. Pomele, odrmutuje, vykvasí a vydestiluje. Většina lahví vychází v limitovaných edicích, které se rychle vyprodávají. A whisky často končí taky v aukcích. 

TŌSH navazuje na místní lihovarnickou tradici, které se na Hané daří už od roku 1582, kdy byl v Těšeticích založen klášterní pivovar s palírnou. V roce 1879 sice objekt vyhořel, ale byl opět obnovený. V roce 1948 byl těšetický pivovar se sladovnou a palírnou znárodněn. Upadající výroba pokračovala pod taktovkou různých majitelů. V roce 1973 ale svitlo na lepší časy, protože se začala pálit whisky King Barley. A vorce 1980 pak whisky Gold Cock. Za zmínku stojí, že destilační kotle v TŌSH jsou původní. V roce 2002 se tady vyrobila poslední whisky King Barley. v roce 2017 TŌSH obnovila značku nejstarší a nejdéle vyráběné československé sladové whisky. TŌSH, tahle destilérka umí. A kdyby vás zajímalo víc, přečtěte si článek se zakladatelem