Výběr z hroznů

Přívlastková vína s označením „výběr z hroznů“ se vyrábějí z dobře vyzrálých hroznů z ruční sklizně. Takové hrozny se postarají o příjemně plnou chuť a výrazn​é aroma s nasládlým charakterem.​ Když ale u výběru z hroznů mluvíme o sladkém víně, pořád se pohybujeme v nižších hladinách než u výběru z bobulí, slámových či dezertních vín.

V naší nabídce najdete v této kategorii zejména skvělé Pálavy. Výběr z hroznů téhle odrůdě sluší a patří k nejoblíbenějším. Pokud hledáte méně obvyklou variantu, můžete vyzkoušet třeba Rulandské šedé. Výběr z hroznů ale nabízí i plná červená vína, dokonce i barikové speciality, zrající v dubových sudech. Vybírejte z výjimečných českých vín od předních vinařství.


Bez histaminu
Cibulka Rulandské šedé Výběr z hroznů 0,75l 13%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Přívlastkové víno: Podkategorie a jak se liší

Vinařský​ zákon uznává jakostní vína s přívlastkem jako nejvyšší kategorii tuzemských vín. Ale protože se jedná o český vinařský zákon, platí jeho podmínky pouze pouze pro vína z Česka.​ I ostatní země mají podobnou legislativu, ale pravidla se V jiných zemích se můžete setkat s podobnými systémy, ale podmínky, které musí vína splňovat, se liší. 

Ta základní pravidla jsou poměrně jednoduchá – všechna přívlastková vína musí pocházet z jedné až maximálně tří odrůd hroznů. Ty musí vyrůst v jedné vinařské oblasti a to na certifikovaných vinicích s limitovaným výnosem. Musí se sklízet výhradně manuálně a při sklizni musí dosáhnout zákonem dané hranice cukernatosti. Na celý proces dohlíží oficiální inspekce. To s sebou nese finanční náklady pro vinařství. Drobnější vinaři proto vína nezřídka zařazují pod nižší kategorie. Nejběžněji jde o česká a moravská zemská vína.

Podkategorií jednotlivých přívlastků je poměrně velké množství a rozlišujeme je zejména podle cukernatostí použitých hroznů:

  • Kabinetní vína – přívlastková vína této kategorie se vyrábí z nejdřívější sklizně. Nižší cukernatost hroznů dává vzniknout lehkým a sušším vínům.

  • Pozdní sběr – hrozny se sklízejí na podzim a díky tomu mají vyšší obsah cukru. Vína jsou nejčastěji suchá či polosuchá, s plnější a bohatou chutí.

  • Výběr z hroznů – jak stoupá obsah cukru v použitých hroznech, roste většinou i obsah alkoholu ve víně. Výběry z hroznů jsou sladší vína s výrazně ovocnou chutí.

  • Výběr z bobulí – velmi vyzrálé až lehce přezrálé hrozny zaručují výraznou chuť. Výsledkem jsou nejčastěji polosladká až sladká vína. 

  • Výběr z cibéb – hrozny se nechávají na keřích vyschnout do stádia takzvaných cibéb. Téměř sušené hrozny hrozny mají vysoký obsah cukru a i výsledná vína jsou velmi intenzivní a sladká.

  • Ledové víno – hrozny se sklízejí až během zimních mrazů. Díky tomu v nich část vody zmrzne a přirozeně se tak zvýší koncentrace cukru. Ledová vína mají výrazně sladkou chuť.

  • Slámové víno – hrozny se po sklizni suší na slámě nebo speciálních slámových rohožích. Vína mají velmi specifickou chuť​ – sladkou, s tóny medu a kandovaného ovoce.