skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Pozdní sběr
Přívlastková vína v kategorii Pozdní sběr se vyrábějí z hroznů sklizených v pozdějším termínu, než je běžné u vín nižších kategorií. Díky tomu mají vyšší obsah zbytkového cukru i aromatických látek. Chuť výsledných vín je komplexní, vyvážená, ale bez přílišné sladkosti.
Vybírejte ze skvělých českých vín a bio vín z malých i větších vinařství v Čechách i na Moravě. Můžete sáhnout po bílých vínech. Pozdní sběr lehčím vínům dodává na hloubce. Červená vína pozdní sběr posouvá směrem ke sladším chutím a vyvažuje typické třísloviny. Pro růžová vína pozdní sběr není zcela běžným přívlastkem. Pokud ale téhle barvě fandíte, rozhodně doporučujeme její trochu netradiční polohu vyzkoušet. Na zdraví!


V PRAZE
A IHNED K ODESLÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
NÁKUPU NAD 5 000 Kč
Přívlastkové víno: Jak se liší česká vína s přívlastkem
Jakostní vína s přívlastkem jsou nejvyšší kategorií tuzemských vín. Aby mohlo být víno označováno jako přívlastkové, musí splňovat pravidla aktuálního vinařského zákona. Kategorizace se tedy vztahuje jen a pouze na vína z Česka.
Vína se musí vyrábět jako jednoodrůdová nebo z kombinace hroznů maximálně tří odrůd, ale stále z jedné vinařské podoblasti. Ty musejí pocházet z certifikovaných vinic s limitovaným výnosem a být ručně sklízené. Hrozny pro výrobu musejí dosahovat minimální stanovené cukernatosti. Splnění tohoto a dalších pravidel kontroluje oficiální inspekce. Výroba vín s přívlastkem s sebou proto nese s tím spojené finanční náklady a menší vinařství kvůli tomu svá vína často zařazují do nižší kategorie, jako jsou třeba česká a moravská zemská vína.
V rámci jakostních vín s přívlastkem dále rozlišujeme podkategorie, zejména podle cukernatosti hroznů použitých pro jejich výrobu:
-
Kabinetní vína – hrozny na výrobu jsou sbírané dříve než u ostatních přívlastkových vín a mají při sklizni nejnižší obsah cukru. Vína jsou většinou lehčí a spíše suchá.
-
Pozdní sběr – hrozny se sbírají až během pozdního podzimu a mají vyšší obsah cukru. Vína jsou plnější a komplexnější, suchá či polosuchá.
-
Výběr z hroznů – opět se dostáváme k vyššímu obsahu cukru v hroznech. Vína mívají vyšší obsah alkoholu a zbytkového cukru. V chuti najdeme výraznější ovocné tóny.
-
Výběr z bobulí – hrozny pro výrobu dozrály do vysokého stupně zralosti. Sbírají se ručně. Výsledné víno bývá polosladké až sladké.
-
Výběr z cibéb – hrozny se na keřích nechávají přezrát do stádia cibéb, tedy sušených hroznů. Mají vysoký obsah cukru a i výsledné víno je výrazně sladké, s intenzivní chutí.
-
Ledové víno – sklizeň probíhá při mínusových teplotách, kdy část vody v hroznech zamrzne a tím se zvýší koncentrace cukru. Ledová vína jsou díky tomu velmi sladká.
-
Slámové víno – sklizené hrozny se suší na slámě a tím se zvyšuje obsah cukru. Víno má velmi specifickou, výrazně sladkou chuť s tóny medu a kandovaného ovoce.