Pozdní sběr

Přívlastková vína v kategorii Pozdní sběr se vyrábějí z hroznů sklizených v pozdějším termínu, než je běžné u vín nižších kategorií. Díky tomu mají vyšší obsah zbytkového cukru i aromatických látek. Chuť výsledných vín je​ komplexní, vyvážená, ale bez přílišné sladkosti.

Vybírejte ze skvělých českých vín a bio vín z malých i větších vinařství v Čechách i na Moravě. Můžete sáhnout po bílých vínech. Pozdní sběr lehčím vínům dodává na hloubce. Červená vína​ pozdní sběr posouvá směrem ke sladším chutím a vyvažuje typické třísloviny. Pro růžová vína pozdní sběr není zcela běžným přívlastkem. Pokud ale téhle barvě fandíte, rozhodně doporučujeme její trochu netradiční polohu vyzkoušet. Na zdraví!


Bez histaminu
Cibulka Sauvignon Pozdní sběr 2021 0,75l 13,5%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem

1 2

KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Přívlastkové víno: Jak se liší česká vína s přívlastkem

Jakostní vína s přívlastkem jsou nejvyšší kategorií tuzemských vín. Aby mohlo být víno označováno jako přívlastkové, musí splňovat​​ pravidla aktuálního vinařského zákona. Kategorizace se tedy vztahuje jen a pouze na vína z Česka.​ 

Vína se musí vyrábět jako jednoodrůdová nebo z kombinace hroznů maximálně tří odrůd, ale stále z jedné vinařské podoblasti. Ty musejí pocházet z certifikovaných vinic s limitovaným výnosem a být ručně sklízené. Hrozny pro výrobu musejí dosahovat minimální stanovené cukernatosti. Splnění tohoto a dalších pravidel kontroluje oficiální inspekce. Výroba vín s přívlastkem s sebou proto nese s tím spojené finanční náklady a menší vinařství kvůli tomu svá vína často zařazují do nižší kategorie, jako jsou třeba česká a moravská zemská vína.

V rámci jakostních vín s přívlastkem dále rozlišujeme podkategorie, zejména podle cukernatosti hroznů použitých pro jejich výrobu:

  • Kabinetní vína – hrozny na výrobu jsou sbírané dříve než u ostatních přívlastkových vín a mají při sklizni nejnižší obsah cukru. Vína jsou většinou lehčí a spíše suchá.

  • Pozdní sběr – hrozny se sbírají až během pozdního podzimu a mají vyšší obsah cukru.  Vína jsou plnější a komplexnější, suchá či polosuchá.

  • Výběr z hroznů – opět se dostáváme k vyššímu obsahu cukru v hroznech. Vína mívají vyšší obsah alkoholu a zbytkového cukru. V chuti najdeme výraznější ovocné tóny.

  • Výběr z bobulí – hrozny pro výrobu dozrály do vysokého stupně zralosti. Sbírají se ručně. Výsledné víno bývá polosladké až sladké.

  • Výběr z cibéb – hrozny se na keřích nechávají přezrát do stádia cibéb, tedy sušených hroznů. Mají vysoký obsah cukru a i výsledné víno je výrazně sladké, s intenzivní chutí.

  • Ledové víno – sklizeň probíhá​​ při mínusových teplotách, kdy část vody v hroznech zamrzne a tím se zvýší koncentrace cukru. Ledová vína jsou díky tomu velmi sladká.

  • Slámové víno – sklizené hrozny se suší na slámě a tím se zvyšuje obsah cukru. Víno má velmi specifickou, výrazně sladkou chuť s tóny medu a kandovaného ovoc​e.